Bokhandlerprisen til Vigdis Hjorth

Forfatteren Vigdis Hjorth får årets Bokhandlerpris for sin kritikerroste roman «Arv og miljø». Hjorth sier det er utrolig verdifullt å få en slik anerkjennelse.

Vigdis Hjorth sa på biblioteket i Trondheim denne måneden at hun skriver i en stolt tradisjon av kvinnelige forfattere om vanskelige, nære ting. Ansatte i bokhandlere over hele landet har stemt fram boka som sin favoritt i sjangeren norsk skjønn- og generell litteratur.   Foto: Kristin Slotterøy

Saken oppdateres.

Ansatte i bokhandler over hele landet har stemt fram boka som sin favoritt i sjangeren norsk skjønn- og generell litteratur. Hjorth gjengjelder hyllesten:

- Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke alle som arbeider i norsk bokhandel. Som forfatter er det utrolig verdifullt å få denne anerkjennelsen. Dette oppleves stort, og jeg er svært takknemlig. Vi er heldige i Norge som har så kompetente og leseglade bokhandlere.

LES OGSÅ: - Aftenposten liker ikke at jeg henger ut pene vestkantfamilier

LES OGSÅ: Aftenposten svarer: – Absurd og uten rot i virkeligheten

Prisen ble overrakt av kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland (H) på Litteraturhuset i Oslo tirsdag.

Oppgjør

Romanen, et klassisk arveoppgjør som ender med familiedrama i stor stil, ble en umiddelbar bestselger i høst. Førsteopplaget på 15.000 forsvant ut av hyllene i bokhandlene og forlaget Cappelen Damm måtte hastetrykke nytt opplag – og deretter et tredje opplag.

Utgivelsen utløste noen heftige debatter, blant annet om forholdet mellom fiksjon og virkelighet i skjønnlitteratur. I en debatt på Litteraturhuset i Oslo i oktober uttalte Hjorth seg om dette, ifølge Aftenposten:

- Man kommer aldri utenom seg selv og sine erfaringer, like lite som man kommer utenom alfabetet når man skriver. Hvis et menneske i en science fiction-roman skriver om et menneske som er sint, og det er troverdig, så er det fordi forfatteren har erfaring og vet noe om det å bli sint.

LES OGSÅ: «Anne B. Ragde er hverken konge eller redaktør, men hun snakker kanskje på vegne av seg og sin bendelorm»

Flere priser

Boka ble stemt fram i konkurranse med blant annet «Alltid tilgivelse» av Anne B. Ragde, «Menn som ingen treng» av Frode Grytten og «Hålke» av Helene Uri. I fjor gikk prisen til Maja Lunde for «Bienes historie».

«Arv og miljø» er for øvrig også nominert til Ungdommens kritikerpris.

- Det jeg prøver å si gjennom denne romanen, er å rette oppmerksomhet mot et tema. Romanen roper ut og sier: Se! Mot det man ikke vil snakke om, det man ikke vil se, det ubehagelige, det man feier under teppet, sier Hjorth.

Flere forlag i utlandet har meldt sin interesse for boka, som allerede er solgt til Danmark.

LES OGSÅ: Hellbillies saksøker velforening i Levanger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå