Motebegrepene du bør kjenne til

Du har trolig hørt begrepene i en eller annen sammenheng og har kanskje en viss fornemmelse av hva de formidler. Her har du fasiten.

Streetwear. Dette er klær du ser på mange ungdommer, store klær, hettegensere, joggesko, jeans, caps og løse jakke 

Saken oppdateres.

Hipster: En hipster er en trendbevisst person som ikke ønsker å være lik alle andre, de ser bort ifra motebildet og lar seg ikke påvirke. Fra 1990-tallet betegner det særlig en ungdom som følger en stil og en subkultur preget av en forsiktig protest mot forbrukersamfunnet. Hipstere er opptatt av ujålete og hverdagslige klær. Dette er en retrostil basert på populærkultur.

Grunge: Grunge-klær tyr til komfort og dempede farger mer enn noen andre motestiler. Populære vintage grunge-antrekk kan være falmet og dratt jeans med flanellsskjorter eller rockeband-skjorter. Stilen er gjerne inspirert av punkrock og formidler en viss holdning til klær og avviser konformitet på et overfladisk nivå. Klærne trenger ikke være splitter nye, fri for hull, løse tråder eller flekker.

Interessert i mote? Her kan du lese flere motesaker fra Adresseavisen

Bli trendy med vanlig jeans og T-skjorte

Normcore: Dette er en nylig oppstått kulturell trend hvor målet er å blande seg inn i mengden ved å bruke «normale» klær, T-skjorter og helt vanlige jeans. Uttrykket normcore ble skapt av selskapet K-Hole, et kollektiv som forutser nye trender. Kritikere mener at folk som følger normcore-moten bare er hipstere som kler seg som man gjorde på 90-tallet.

Powerdressing: Denne klesstilen oppsto på slutten av 1970-tallet og utviklet seg utover 1980-tallet. Klesstilen skulle gi kvinner autoritet i yrkeslivet og i jobber som tradisjonelt hadde vært dominert av menn. Dressjakker, buksedress, hvite skjorter og store vesker kom for fullt.

Avantgarde: Kjennetegnet her er at du eksperimenterer med plagg, stiler og trender - og setter sammen antrekket på en nyskapende og litt kunstnerisk måte. Et klassisk plagg som for eksempel en ytterjakke har gjerne en ny og dristig vri ved at den ene armen mangler eller er i en annen farge enn resten av jakken.

LES OGSÅ: Dette er en av de lokalt eide butikkene i Trondheim som har hatt størst vekst

Kle deg som en skater

Retro: Retro er en stil der klærne har etterligninger fra en eller flere stiler fra 1900-tallet og tilbake i tid. Retrostilen kan inneholde detaljer og utsmykning fra dagens mote. Plaggene blir produsert i dag og med dagens teknologi og kvalitet.

Vintage: Vintage er originale plagg som ble laget for mer enn 20 år siden. Dette er altså i utgangspunktet ikke nye klær, men dersom du er heldig, kan du komme over så godt som ubrukte klær av eldre årgang i nettbutikker eller på bruktmarkeder.

Indie: Indierock har vært etiketten på idealistiske kunstnere der trivsel og talent er det viktigste, en subkultur. Dette er betegnelsen på en type klær som inkluderer vintage-, hipster- og retrostilen.

Streetwear: Dette er klær du ser på mange ungdommer, store klær, hettegensere, joggesko, jeans, caps og løse jakker. Stilen er inspirert av gatemoten som fantes i skate- og surfemiljøer i California på slutten av 70-tallet. Store print på T-skjorter hører også med, og vi forbinder gjerne stilen med hiphop.

LES OGSÅ: Hilde jaktet desperat etter en fløyelsveske i Paris

Inspirert av foreldrene

Preppy: Selve ordet «preppy» var slang for «preparatory school», som er en betegnelse på de konservative skolene som forberedte amerikanske ungdommer på universitetsstudier rundt 1930- og 1940-tallet. Det er en litt konservativ klesstil som tok utgangspunkt i foreldrenes klesstil, men kombinerte plaggene på nye måter som sløyfe til genser. Chinos og seilersko er gjerne en del av antrekket.

Boho chic: Boho chic er en retro hippiestil preget av bølgende skjørt og broderte tunikaer, men i en mer glamorøs og feminin utgave enn den tradisjonelle hippiestilen. Det er ingen stil- eller fargebegrensninger, men det handler om å mikse billig og dyrt, nytt og gammelt osv. for å få et eget, personlig uttrykk.

LES OGSÅ: Ektepar driver hver sin særegne butikk på Bakklandet

Tiårenes trender

50-tallet: Polkadotkjoler, markert midje og vidde i skjørtene var det store på 1950-tallet. Briller som hadde digre vinger og buet oppover, ofte med falske diamanter, var toppen av mote på den tiden. Og perler. Hansker skulle gjerne komplettere antrekket, helst hvite.

60-tallet: De velkjente silhuettene av A-linjene, miniskjørt og høyhalsede gensere, dukket opp overalt - og ikke minst grafisk print. Jackie Kennedys karakteristiske smale kjoler med rund hals og avskårne ermer er typisk for dette tiåret.

70-tallet: Hippietid, kordfløyelsbukser med sleng, vide skjorter i indisk bomull, lange, vide kjoler i blomsterprint. Brunt, lilla, burgunder, sennep og mosegrønt var riktige farger. Knehøye støvletter, tykke hæler, pikékrager og overdimensjonerte lommer og slag var svært populært.

80-tallet: Lys dongeribukse, vide joggebukser med belte i livet, knallrosa mohairgenser, vide skjørt, rysjer og sløyfer. Antrekkene skulle smelle skikkelig. Minikjoler var hett, det samme var vide ermer på gensere og bluser som helst var stappet ned i en ditto vid bukse med høyt liv.

90-tallet: Dette var tida med syreblekede jeans, flanellsskjorter, matchende dongerijeans og -jakke, oversized gensere, svarte skinnjakker, T-skjorter med trykk eller påskrift, ermeløse mørke, kjoler med netting eller slør over silke-/undertøyskjoler og Dr. Martens-sko.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Preppy. Det er en litt konservativ klesstil som tok utgangspunkt i foreldrenes klesstil, men kombinerte plaggene på nye måter  

Preppy. Det er en litt konservativ klesstil som tok utgangspunkt i foreldrenes klesstil, men kombinerte plaggene på nye måter  

Grunge. Populære vintage grunge-antrekk kan være falmet og dratt jeans med flanellsskjorter eller rockeband-skjorter.  

Grunge. Populære vintage grunge-antrekk kan være falmet og dratt jeans med flanellsskjorter eller rockeband-skjorter.  

Streetwear. Dette er klær du ser på mange ungdommer, store klær, hettegensere, joggesko, jeans, caps og løse jakker. 

Streetwear. Dette er klær du ser på mange ungdommer, store klær, hettegensere, joggesko, jeans, caps og løse jakker. 

Powerdressing. Dressjakker, buksedress, hvite skjorter og store vesker. 

Powerdressing. Dressjakker, buksedress, hvite skjorter og store vesker. 

På forsiden nå