- Om jeg absolutt slåss, foretrekker jeg bryting, ler Christer Falck, som inntar Trondheim for første gang siden han i august fikk Åge Aleksandersens betydelige fanskare mot seg.

Anledningen er musikkforedraget «Prince – Shockadelica», som han holder på Rockheim onsdag kveld sammen med «Norges fremste princeolog», Petter Aagaard fra Trondheim. Falck er selv en av verdens største Prince-samlere, og de to ga i 2014 ut ei 467 sider stor bok med samme navn, spekket med biografisk materiale, analyser, diskografi, bilder og mye annet. De har også stått bak hyllestplate og -konserter.

- Vi kommer til å snakke oss gjennom Prince-historien og komme med musikalske avbrekk – så kommer Petter til å briljere med ekstreme kunnskaper, lover Falck. De har snakket med en rekke mennesker i kretsen rundt artisten som døde 21. april i år. Prince fikk de fleste av dem til å skrive under på taushetserklæringer, men nordmennene vil dele mange av historiene som er blitt dem fortalt «off record».

- Både jeg og Christer er avholdsmenn, men vi blir virkelig ruset av å snakke om Prince, supplerer Aagaard. De to møttes under en Prince-etterfest i København, der artisten selv dukket opp tre timer etter konsertslutt og holdt en eksklusiv konsert.

Ut mot Åge og NRK

I august gikk Christer Falck hardt ut mot NRK og Åge Aleksandersen i et Facebook-innlegg, der han sammenlignet konserten i Royal Albert Hall med et fimaevent og kritiserte NRKs prioriteringer.

«Nå går det et halvtimes program på NRK, og jeg vet ikke hvor mange sider det er skrevet opp og ned om denne firmaeventen av en konsert, men nå er jeg lei. Surt synger han òg», skrev Falck blant annet – og reaksjonene lot ikke vente på seg.

- Når det gjelder Åge, så var det nok mange som tok mannen og ikke «baill'n». Jeg har ingenting imot Åge, verken musikalsk eller som person, men jeg klikket på NRK og deres disponeringer av lisenspengene. At Åge får så mye oppmerksomhet, mens mange små drukner. Jeg hadde vært like sur om det hadde vært Bjørn Eidsvåg eller Øystein Sunde, utdyper Falck, som mottok både støtte og til dels kraftig utskjelling.

Unngikk Namsos

- Ble det ubehagelig?

- Nei, aldri. Men det var en liten uke jeg bevisst la alle avtaler andre steder enn Namsos, ler Falck. Han regner med at seansen på Rockheim vil foregå i funky, men ellers fredelige former – uten håndgemeng med hissige Åge-fans. Men om det skulle bli nødvendig altså med bryting som foretrukket kampform.

- Jeg spiller to roller på Rockheim – foredragsholder og personlig livvakt for Christer, smiler Aagaard, som ikke er ukjent med å pådra seg vrede fra sinte fans. Da han i fjor ga ut boka «A Disturbance In The Force: Imperiet Slår Sprekker», om «Star Wars»-filmenes sterkt dalende kvalitetskurve, fikk han høre det. Ei kritisk bok, likevel skrevet fra et fanperspektiv og med stor kjærlighet mellom linjene.

- Før folk leste boka fikk jeg hatmail, og etter de leste boka fikk jeg takkebrev, forteller Aagaard, som også vil være til stede under Sakprosafestivalen på Litteraturhuset lørdag.

Får folk til å gråte

Duoen lover at foredraget er for alle – fra «Prince-dummies» til eksperter som oppfordres til å sette fast Aagaard på faktakunnskaper. En godbit er at Falck har med seg en samling på mer enn 500 uutgitte Prince-låter som han vil spille fra.

-Tidligere i år var vi på Karmøy med foredraget. Stappfullt, ikke mange blodfans, men alle elsket det og noen gråt til og med på slutten, forteller Aagaard.

-Ja, vi har fått tak i opptak av den aller siste konserten han holdt. Så da vi spilte den aller siste «Purple Rain», gråt folk i strie strømmer. Dere trøndere griner vel ikke, men det kommer kanskje noen sånne gutturale kremt, smiler Falck.

Sensur uaktuelt

Rockheim-direktør Sissel Guttormsen forteller at de har fått én epost som ba Rockheim avlyse foredraget.

- Vedkommende argumenterte med at ettersom vi hadde Åge i Rockheim Hall of Fame, burde vi ikke slippe til folk som uttalte seg negativt om ham. Men vi har selvsagt ikke tenkt å sensurere noen, sier Guttormsen. Hun tror mange av de drøyeste kommentarene i sosiale medier må tilskrives øyeblikkets opphisselse, og at seansen vil foregå i fredelige former.

- Jeg ble veldig begeistret over kunnskapen og engasjementet da jeg så Prince-foredraget deres for to år siden. Det blir helt sikkert en spennende kveld, tror Guttormsen, som forteller at Rockheim-kuben selvsagt får purpurfarge hele kvelden.

Hyllestkonserter

Prince' mangeårige samarbeidspartner, lydteknikeren Susan Rogers, ba Falck og Aagaard om å gjøre alt de kunne for å bevare minnet hans. Derfor valgte de å sette oppe en hyllestkonsert 14. november på Sentrum Scene i Oslo, der statsminister Erna Solberg bidro i tillegg til et kremlag av norske musikere og vokalister. Nå skal showet på turné, og de jobber med å få Trondheim på spilleplanen i løpet av neste år.

- Tenk at det finnes drøssevis av kids som vet hvem Michael Jackson er, men ikke Prince, sier Falck hoderystende.

- Kun Mozart kan sammenlignes

At de har vært intenst opptatt av Prince så lenge, forklarer de skyldes «myten» Prince. At han var så hemmelig at man har måttet jobbe hardt for å finne ut ting om ham. Samt at han aldri har vært kjedelig, selv om kvaliteten har variert.

- Jeg og Christer er Prince-eksperter, «Purple Rain-Man», men langt fra fanatikere. Vi er like kritiske som alle andre, kanskje mer til og med, sier Aagaard. Likevel er de enige om at Prince er blant de aller største i musikkhistorien.

- For meg er Prince «hele pakka». Jeg digger mye annen musikk, men det er ingen som får fram sommerfuglene så mye som Prince, forklarer Aagaard, mens Falck mener vi må flere hundre år tilbake i tid for å finne hans like.

- Det handler om kvalitet, kvantitet og i tillegg det musikalske – at han spilte alle instrumenter, skrev tekst, musikk, produserte, arrangerte selv. Jeg mener at Mozart foreløpig er den eneste som kan sammenlignes med Prince. Om 100 år har Prince kanskje gått forbi. Og rett bak dem finner vi Lennon/McCartney, Bach og Dylan, mener Christer Falck.