Konditoriet og kafeen blir ikke bare en museumsutstilling, men en «ordentlig», fullt fungerende kafé med sitteplasser og salg av kaker og løksuppe over disk.

- Vi har ikke tenkt å lage en kopi av Erichsen, men gjenskape en fornemmelse av det tradisjonsrike konditoriet og kafeen som gjennom mange år var en kulturinstitusjon i Trondheim, sier direktør Torunn Herje ved Trøndelag Folkemuseum på Sverresborg i Trondheim.

Folkemuseet har siden 2013 bygd opp en byavdeling der bygninger fra Trondheim er gjenreist på museumsområdet. Avdelingen skal formidle kunnskap og opplevelser knyttet til deler av byens historie fra 1700-tallet og fram til i dag. Nå står Hegdahlsgården for tur, bygården som sto der Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Munkegata står i dag. Mens andre etasje i trebygget skal bli et 70-tallshjem, skal første etasje romme Erichsen.

Ble auksjonert bort

Men det meste av møbler og utstyr ble auksjonert bort da konditor Ole Erichsen la ned driften i 2007. Prosjektleder Stein Adler Bernhoft setter derfor sin lit til publikum.

- Vi ønsker å gjenskape interiør og atmosfære slik det var i kafeen og konditoriet på 60- og 70-tallet, og er på jakt etter gjenstander og møbler fra den perioden. Vi har allerede fått konditorformer, håndtak, noe servise og den store kringlen som hang på veggen utvendig. Men vi trenger mer, gjerne bord og stoler. Etter planen skal det bli 25 til 30 sitteplasser i kafédelen. Nå håper vi at det er folk der ute som sitter på originale gjenstander som de kan donere til museet. Det ble holdt to auksjoner og mange enkeltgjenstander er derfor spredt utover i privat eie, sier Stein Adler Bernhoft.

Ønsker privatbilder fra gjester

Like viktig som det materielle, ønsker museet å kopiere bilder som privatpersoner har tatt i kafeen samt samle inn personlige historier fra Erichsen-gjester. Var det på Erichsen du møtte ditt livs kjærlighet? Var det på Erichsen venninnegjengen alltid møttes? Historier og private bilder fra 1914 og fram til 2007 tas imot med en stor takk, sier prosjektleder Bernhoft.

- Veldig mange trondhjemmere har et forhold til Erichsen, og jeg er en av mange som savner denne kulturinstitusjonen midt på Nordre gate. Derfor er det nok mange gode historier fra dette stedet, sier Torunn Herje.

- Enkelte bilder kan også hjelpe oss til å gjenskape interiøret, hvordan tapetene og fargene var på 60- og 70-tallet.

Løksuppe og Erichsen-potet

Klassiske Erichsen-kaker og lunsjretter blir å kjøpe i kafeen som trolig får en sesongbasert åpningstid. Den legendariske løksuppen, fyrstekaken, kransekaken og Erichsen-poteten er med i menyplanene.

Ønsker du å hjelpe museet, kan du kontakte Arnstein Lund (tlf. 73890131, arnstein.lund@sverresborg.no) eller Randi Lium (73890102, randi.lium@mist.museum.no).

Kringlevrider Erichsen: Til sommeren åpner folkemuseet på Sverresborg en mini-utgave av tradisjonsrike Erichsen konditori og kafé som i sin tid lå i Nordre gate i Trondheim. Kjøpmann Trond Lykke har donert det originale kringle-skiltet til museet, men konservator Terje Bratberg (fra venstre), direktør Torunn Herje og prosjektleder Stein Adler Bernhoft trenger mange Erichsen-gjenstander og håper publikum kan hjelpe. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Kaker og gjærbakst: Erichsen konditori og kafé ble regnet som en institusjon i Trondheim. Her fra julebaksten i 1977. Foto: Adresseavisen
Trenger hjelp fra publikum: - Vi har en del originale kakeformer og service fra Erichsen, men trenger flere møbler og gjenstander fra kafeen og konditoriet på 1960- og 70-tallet, sier prosjektleder Stein Adler Bernhoft (til venstre) ved Trøndelag folkemuseum. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen