Javier Peña og Steve Murphy var sentrale i jakten og pågripelsen på en av de mest produktive og grusomme narkobaronene gjennom tidene, «The King Of Cocaine», Pablo Escobar.

Netflix-serien «Narcos»

Historiene til de to agentene var inspirasjonen til den populære Netflix-serien «Narcos». Serien forteller historien om Colombias beryktede narkotikakarteller og Pablo Escobars kamp for å opprettholde sin maktposisjon på toppen av næringskjeden.

10. mai neste år kommer de to til Trondheim og Olavshallen for å fortelle sin historie, og billettene legges ut for salg fredag 2. desember på Ticketmaster.

Blant verdens rikeste

Se traileren til «Narcos» her

Peña og Murphy var agenter i Drug Enforcement Administration (DEA), en spesialenhet underlagt det amerikanske justisdepartementet. DEA etterforsker narkosaker både i og utenfor USAs grenser. Begge er amerikanere, men ble overført til Colombia på begynnelsen av 90-tallet for å ta knekken på den produktive og grusomme narkobaronen Escobar og Medellín-kartellet. Agentene ble siden tildelt flere priser for sin innsats.

Kokainsmugling fra Colombia, til USA i særdeleshet, gjorde Escobar til en av verdens rikeste menn. Ifølge anslagene tjente Medellín-kartellet 25 milliarder dollar i sin storhetstid. Escobar ble drept i 1993, 44 år gammel, og narkotikaimperiet smuldret bort.

Agentenes versjon av jakten

- Det er få historier som har fascinert meg mer de siste tiårene enn Pablo Escobars liv. Først fulgte vi saken i nyhetene på 80- og 90-tallet, så i dokumentaren «Killing Pablo», og nå de siste årene i «Narcos»-serien. Jeg gleder meg til å høre historien om den tilsynelatende ville jakten på Escobar. Det blir også interessant å høre hva de selv synes om «Narcos», som tross alt tar seg ganske mange friheter med Peña og Murphys historie, sier Asbjørn Slettemark, som skal intervjue agentene fra scenen, i en pressemelding.

Pablo Escobar ble styrtrik på kokainsalg, og var en nådeløs narkobaron. Escobars slagord var ««Plata o plomo» («sølv (penger) eller bly»), noe som medførte at enten godtok man en bestikkelse - ellers ble man skutt. Foto: Colombian National Police
Agenter på jakt: Steve Murphy (Boyd Holbrook) (foran) og Javier Peña (Pedro Pascal) på jakt etter storhaiene blant narkokriminelle i Colombia i Netflix-serien «Narcos». Foto: Netflix