- Etter forrige episode lurer jeg på om Isak og Even kommer til å holde sammen. Jeg er litt skeptisk nå, men jeg har tenkt tanken om at Sonja bare saboterer for dem, sier Niklas Staven Leirvik.

- Ja, det tenkte jeg også. Kanskje er det Sonja som er manisk, ikke Even, skyter Robin Abrahamsen inn.

De to som sitter i den ene enden av telefonen, på høyttaler, snakker ikke med journalisten lenger, men til hverandre. Det dreier seg om NRK-serien Skam og om Isak og Even. Det unge, homofile paret som seerne har fulgt ut av skapet, gjennom forelskelsen og som nå har møtt en ny utfordring: Even kan ha en psykisk lidelse.

- Det er bare en utfordring. De må jobbe seg gjennom det, sier Robin, den ferskeste Skam-seeren av de to.

- Skam er ekstremt realistisk. Man lever seg sånn inn i det, sier Niklas, og snakker mot telefonen igjen.

Tankestreif: Har du «hooka» i helga eller?

Kjærlighet ved første blikk

Paret sitter i bilen på en bensinstasjon på vei fra Oslo mot Sandefjord. De ble kjent gjennom sjekkeappen Tinder, og møttes for første gang tidlig i sommer. Også den gangen på en bensinstasjon.

- Jeg bodde i Kristiansand og vi hadde avtalt at jeg skulle besøke Robin i Sandefjord. Men han ville ikke at jeg skulle kjøre hele veien alene, så han kom og hentet meg. Jeg tør påstå at det var kjærlighet ved første blikk for oss begge to da vi så hverandre, sier Niklas.

- Jeg var litt skeptisk til å begynne med, og vi var nervøse begge to, men det gikk fort over, sier Robin.

- Vi endte opp med å sitte i bilen å synge, ler Niklas.

Frognerseteren: Paret ønsket å bli tatt bilde av på Frognerseteren, fordi det minnet dem om et sted i Sandefjord Robin (til ventre på bildet) hadde tatt med Niklas til.

Siden da har de vært kjærester. Nå bor de to og en halv time unna hverandre, men ser fram til å flytte sammen etter hvert.

- Hadde det vært opp til meg hadde vi bodd sammen allerede, sier Niklas.

- Men det er mye som må klaffe før vi kan flytte sammen. Jeg må finne meg en jobb, og vi må ha et sted å bo, forklarer Robin. Det er han som er realisten i forholdet.

– Ja, der er vi forskjellige. Jeg ser på økonomien og det praktiske, mens Niklas bare: «La oss gjøre det».

Islandske ungdommer er hekta på norsk på grunn av «Skam».

Som Isak og Even

Det nyforelskede paret har ganske forskjellige personligheter, men er ikke så ulike tv-karakterene som vi følger fra uke til uke. Så det er ikke helt på jordet å kalle dem virkelighetens Isak og Even.

- Jeg tror vi begge er lik Isak i måten vi kom ut av skapet på. Han er tilbakeholden og redd for hva folk skal si i starten. Men når det først er sagt, så er det ikke så ille likevel, sier Niklas, som har vært åpent homofil siden han startet på videregående. Robin kom ut av skapet tidligere i år.

I væremåte mener Niklas at han er klart mest lik Even, mens Robin er rolig og tilbakeholden som Isak.

- Even er litt mer frempå og veldig spontan. Som når de brøt seg inn i et hus og hoppet i bassenget. Det er noe jeg kunne ha funnet på. Så da det kom fram at Even er manisk, så spurte Robin meg tvert om jeg også var det, ler han.

Paret håper at de kan flytte sammen etter hvert. Niklas kunne gjort det på dagen, mens Robin er realisten og må ordne det praktiske først.

Jacob Rothschild (18) utviklet en «Skam»-app som føk rett til førsteplass på AppStores toppliste. NRK fikk dem fjernet.

Fortsatt tabubelagt

Paret synes det er bra at Skam har slått så bra an blant seerne, og mener serien bidrar til å bli kvitt fordommer mot homofile.

- Å være homofil er fortsatt tabubelagt. Mange føler seg veldig alene og er redd for å stå fram. Slik følte jeg det også. Men jeg sa det først til en god kamerat, så til en til, og enda en. Det fungerte veldig fint for meg. Jeg fikk ikke en eneste negativ reaksjon, sier Robin.

- Skam får fram at homofili er noe veldig fint, og ingenting å skamme seg over. Men det er fortsatt nødvendig å jobbe med folks holdninger mot homofili, sier Niklas.

Paret krysser nå fingrene for at historien om Isak og Even vil få en lykkelig slutt. Akkurat som de selv har fått.

I Skam får seerne ofte se meldingene karakterene sender til hverandre. Adresseavisen fikk en smakebit av Robin og Niklas sin meldingssamtale:

Robin Abrahamsen (22) får svar på meldingen sin fra kjæresten Niklas Staven Leirvik (21).
Her får Niklas Staven Leirvik (21) melding fra kjæresten Robin Abrahamsen (22).

- Troverdig

Leder i Skeiv Ungdom i Trøndelag, Ingrid Okkenhaug, er glad for at hovedpersonen i ungdomsserien denne sesongen ble en homofil gutt.

- Når vi fikk vite at det var Isak som skulle være i fokus denne sesongen, ble vi litt bekymret for hvordan han skulle bli fremstilt. Men NRK skal ha skryt for at de har lagt seg på en linje som er troverdig, og som mange kan kjenne seg igjen i, sier Okkenhaug.

Hun mener det er viktig å inkludere skeive karakterer i tv-serier som skal speile samfunnet.

- Det bør absolutt være flere skeive i norske serier, fordi det er mange av oss i det virkelige liv også. Skam har blitt et viktig normaliseringsprosjekt. Å være skeiv må snakkes i hjel slik at det blir så normalt som mulig, sier Okkenhaug.

Hun har ikke fått konkrete tilbakemeldinger fra folk som sier at det har blitt enklere å komme ut av skapet som følge av Skam, men hun tror at det vil hjelpe over tid.

- Skam bryter ned fordommer. Særlig gjelder det en scene der Eskild slår hardt ned på Isak og hans fordommer rundt homofile. Og at kompisene reagerer slik de gjør når Isak forteller at han liker en annen gutt, er realistisk, og det viser at ungdommer er fine, at de bryr seg om hverandre og står opp for hverandre, sier hun.

- Overveldende fantastisk

Prosjektleder for Skam, Marianne Furevold, forteller om nesten utelukkende positiv respons og tilbakemeldinger fra seerne.

- Vi hadde ikke forventet å bli omfavnet på denne måten. Det er fantastisk hvis Skam kan være med på å gjøre livet og hverdagen til unge mennesker bedre. Gjennom serien ønsker vi å gi målgruppa noen verktøy som gjør dem bedre rustet til livets små og store utfordringer, sier Furevold.

Gjennom Isak og Even prøver de å vise en så ekte som mulig kjærlighetshistorie mellom to mennesker, og Furevold synes det er fint at mange identifiserer seg med den.

- Det er også fint å se hvor støttende folk er i kommentarfeltene, de gir hverandre råd og er veldig rause med hverandre, sier hun.

Redaktør Bjørn Tore Grøtte i NRK P3 forteller at han tirsdag mottok en e-post fra en videregående skole i Aust-Agder, der elevene skal sette opp forestillingen Et dukkehjem, basert på Skam-serien.

- Det er helt fantastisk at folk både liker, blir inspirert av og lever seg inn i denne dramaverdenen. Tilbakemeldingene er rørende og overveldende, men overveldende fantastisk, sier Grøtte.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.