Bombeskadet Hannah Ryggen-teppe kan sees ved Kunstindustrimuseet i Trondheim

Hannah Ryggens tepper er etterspurt over hele Europa

Etterspurt: Hannah Ryggens teppe "Vi lever på en stjerne" hang i vestibylen i Regjeringsbygningen og fikk store skader etter bombingen 22. juli. Nå er teppe etterspurt ved museer over hele Europa. 

Saken oppdateres.

"Vi lever på en stjerne" er et av Hannah Ryggens mest sentrale verk. Det hang i vestibylen i Høyblokka og fikk store skader etter bombingen 22. juli. Avdeling for tekstilkonservering ved museumssenteret i Salhus i Hordaland har reparert teppet. Nå henger det store kunstverket i hallen i Kunstindustrimuseet i Trondheim i påvente av hva som skal skje med Regjeringskvartalet.

LES OGSÅ: Dette gulvet er laget av krydder

Synlig flenge

- De hadde en diskusjon om teppet skulle konserveres slik at skadene ikke ble synlige, men vi valgte å la flengen i teppet vises. Skadene er også en del av teppets historie, sier Åshild Adsen, direktør ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim.

Teppet har vært på vandring rundt til blant annet Henie Onstad-senteret, Nasjonalgalleriet og Moderna Museet i Malmö. En rekke andre tepper, deriblant "6.oktober 1942, som viser unntakstilstanden i Trøndelag under andre verdenskrig er så ettertraktet at Turner Contemporary i Kent ønsker å låne teppet neste år i forbindelse med sine prosjektutstillinger. Modern Art i Oxford vil ha teppet til sin første separatutstilling med Hannah Ryggens verk. Det internasjonale kunstfeltet har på nytt fått øynene opp for Hannah Ryggen og hennes formidlingsevne, og sosiale og politiske engasjement.

LES OGSÅ: Vevkunstens Michelangelo

LES OGSÅ: Folk får fritt innsyn i Hannah Ryggens kjærlighetsbrev

Etterspurt kunstner

- Det er mange unge kunstnere som nå er opptatt av Ryggen, og vi er positive til å låne ut og dele denne kustnskatten med andre. Ryggen står i en særstilling og må nok regnes som den største kunstneren som har levd og virket i Trøndelag, sier Adsen og understreker at det er særdeles positivt at man nå igjen opplever en internasjonal interesse for Ryggen

- Teppet «Vi lever på en stjerne» ble laget til Regjeringsbygningen på initiativ fra Erling Wiksjø, arkitekten bak bygget. Det er et svært sentralt verk som nå har fått tydelige rifter etter terroren 22. juli. Det er ganske spesielt at merker etter ny-fascisten Anders Behring Breivik finnes i teppet av antifascistiske Hannah Ryggen, sier museumsdirektøren.

Under Trondheim Dokumentarfestival forrige helg var et foredrag om Hannah Ryggen en introduksjon til en multimediekonsert der den svenske komponisten Ellen Lindquist hadde komponert et musikkverk inspirert av Ryggens arbeider.

LES OGSÅ:  Ryggen begeistrer samtidskunstnere

Låner ut verk av Hannah Ryggen: - Det er mange unge kunstnere som nå er opptatt av Ryggen, og vi er positive til å låne ut og dele denne kustnskatten med andre, sier Åshild Adsen er direktør ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum 

Låner ut verk av Hannah Ryggen: - Det er mange unge kunstnere som nå er opptatt av Ryggen, og vi er positive til å låne ut og dele denne kustnskatten med andre, sier Åshild Adsen er direktør ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum 

På forsiden nå