Hiorthøy-film åpner i Trondheim

Kim Hiorthøys første helaftens spillefilm «The Rules For Everything» får førpremiere i hjembyen Trondheim 24. januar.

I januar blir det norgespremiere på Kim Hiorthøys debutfilm «The Rules for Everything» Datoen er fredag 27. januar 2017.

Saken oppdateres.

- At filmen nå skal møte publikum er både angstfremkallende og befriende, sier Kim Hiorthøy.

Det vil ikke være å overdrive å hevde at iillustratøren designeren, Hiorthøy gjennom årene har vært involvert i mye innen de forskjelligste kunstarter, også innenfor film. Men han har aldri regissert spillefilm før, aldri jobbet med så høyt budsjett, hatt ansvar for så mange involverte.

- Det jeg vil mest av alt nå er å sette i gang med en ny film. Men så enkelt er jo ikke dette, ler Hiorthøy.

Ferdig når den er ferdig

- Det fine med film er at når den er ferdig så er den ferdig, får være som den er, folk må synes hva de vil, sier Hiorthøy om filmen som har offisiell norgespremiere 27. januar. I tillegg til førpremieren i Trondheim, blir det også en visning i Oslo 25. januar.

LES OGSÅ: Viste smakebiter på filmfestivalen på Vatn

Bodd over halve livet i Trondheim

Vi snakker med Kim på telefon fra Brussel. Han har bodd noen år i Berlin, noen år i Stockholm, i de siste årene i Oslo.

- Det blir veldig fint med førpremiere i Trondheim, sier han.

- Du er ikke så ofte innom byen?

- Jeg er ikke i Trondheim så ofte, men jeg føler likevel jeg har vært der veldig mye. Jeg har bodd i Trondheim i over halve livet, sier 43 år gamle Kim som flyttet fra byen etter å ha fullført Kunstakademiet i 1996.

LES OGSÅ: Når plateomslag blir kunst

Hiorthøys imponerende cv

Svært få har opplevd internasjonal suksess innen så mange forskjellige kunstarter som Hiorthøy. Han startet som billedkunstner, er godt kjent for sine omslagskunst, for de fleste av Motorpsycho plater og Erlend Loes bøker. Han har gitt ut syv elektronika-album som ble tatt på alvor langt utenfor landets grenser. Hans debutroman ble utgitt på flere språk og etter at han utdannet seg som koreograf har han turnert Skandinavia med flere svært godt mottatte forestillinger.

LES OGSÅ: Hiorthøys roman utgis i Storbritannia

Innenfor film har han laget musikkvideoer og kortfilmer, og vært fotograf på flere av Margreth Ohlins mest kjente filmer.

Går på engelsk og norsk

Hans egen film er spilt inn i Oslo. Arbeidstittelen «Hesten og løperen» er endret til «The Rules For Everything», dialogen er cirka halvt om halvt engelsk og norsk.

- Den kunne like gjerne vært spilt inn i en annen by, dialogen kunne gjerne vært på andre språk, det er ikke så sentralt, sier Hiorthøy om filmen som har referanser til selvhjelps-guruer, en far som forsvinner, sjakk og Ingmar Bergmanns debutfilm, og har solide doser Hiorthøy-humor.

Lykketreff i castingen

De to hovedrollene spilles av henholdsvis den tospråklige norske jenta Tindra Hillestad Pack og den etablerte britiske skuespilleren Natalie Press. Tindra er datteren til en av Kims venner, Press ble funnet via en agent i London, og antatt uten prøvefilming. En tredje stor rolle spilles av Ingrid Olava, som er mest kjent som musiker.

- Vi har tatt noen sjanser i castingen, men det har vært lykketreff, sier Hiorthøy. Når han skal beskrive sin debutfilm blir han noe mer vag.

LES OGSÅ: Hiorthøys pussige lek

Idédrevet film

- Den er annerledes, men ikke annerledes, mener Hiorthøy

- Vil du karakterisere den som plottdrevet eller karakterdrevet?

- Tja, litt begge deler – men egentlig er den vel mest idédrevet. Karakterene i filmen er litt tegneserieaktige, mener Hiorthøy. Han klarer ikke å plassere den i noen spesiell filmtradisjon og har vanskelig for å se konkrete filmer eller filmskapere han er inspirert av.

- Jeg ser ekstremt mye film, men når jeg lager film selv er jeg kanskje vel så inspirert av bøker og andre ting.

LES OGSÅ: Mistenkelig trøndersk talentoppblomstring

Cinemateket viser Hiorthøy-favoritter

Førpremieren i Trondheim er et samarbeid mellom Trondheim Kino, filmfestivalen Kosmorama, Trondheim filmklubb og Cinemateket. Det vil skje en god del i forbindelse med premieren, blant annet med et publikumsarrangement før selve filmen.

Cinemateket i Oslo og Trondheim vil i uka etter premieren vise filmer Hiorthøy har plukket ut, og filmer han selv har vært involvert i.

- Det er ikke snakk om mine definitive favorittfilmer, men syv filmer jeg av forskjellige årsaker mener det er vel verdt å se, sier Hiorthøy som blant annet har valgt to filmer med britiske Jonathan Glazer, Paul Thomas Andersons «There Will Be Blood», den franske nybølgefilmen «Cleo de 5 à 7» og Jaques Tatis humoristiske klassiker «Playtime».

Bare noen av disse filmene blir vist i Trondheim, men i tillegg kommer flere kortfilmer regissert av Hiorthøy og en film han har fotografert.

- Vårprogrammet er ennå ikke helt spikret, så alle detaljene er ikke på plass, sier Cinematek-sjef Svein Inge Sæther.

Erfaren kunstner debuterer: Kim Hiorthøy har hatt internasjonal suksess som illustratør, designer, musiker, forfatter, fotograf og teaterskaper før han 43 år gammel debuterer som spillefilmregissør. 

Erfaren kunstner debuterer: Kim Hiorthøy har hatt internasjonal suksess som illustratør, designer, musiker, forfatter, fotograf og teaterskaper før han 43 år gammel debuterer som spillefilmregissør. 

Hovedrolle: Tospråklige Tindra Hillestad Pack spiller rollen som Storm i Kim Hiorthøys «The rules for everything». 

Hovedrolle: Tospråklige Tindra Hillestad Pack spiller rollen som Storm i Kim Hiorthøys «The rules for everything». 

Plakaten: Kim Hiorthøy har selvsagt selv designet plakaten til sin debutfilm. 

Plakaten: Kim Hiorthøy har selvsagt selv designet plakaten til sin debutfilm. 

På forsiden nå