- Det blir ekstra fokus på alle superstjernene som er gått bort i løpet av det året som er gått siden forrige konsert, innrømmer Per Borten.

Spidergawd-frontfiguren og studioeieren inntar rollen som kapellmester under «Den store juletrefesten» på Byscenen lørdag kveld. For andre gang på Byscenen og ellevte gang totalt, om vi regner med alle gangene han samlet byens alternative musikkmiljø til julerock på Blæst.

Klump i halsen

- David Bowie, Prince, Leonard Cohen, Lemmy, Glenn Frey, Greg Lake og Keith Emerson, Phife Dawg fra A Tribe Called Quest og mange flere, lista er lang. Tanken var å komme innom samtlige som har gått bort, men vi klarte ikke å dekke over alle i løpet av noen og tyve låter, forklarer Borten, som avviser at det blir noe gråtkvalt gravøl.

- Det tror jeg ikke de avdøde ville ønsket heller. Det blir full fest! Men jeg må innrømme at jeg gruer meg til et par av låtene. Klumpen i halsen kommer til å bli stor, tror Borten.

Stolt av damene

Han leder som vanlig et velmerittert band bestående av Håkon-Marius Pettersen, Kenneth Kapstad, Hallvard Gaardløs, Alex Pettersen, Rolf Martin Snustad og Roar Øien. Sammen med dem synger en rekke vokalister, blant andre Mia Marlen Berg, Per Spjøtvold, Jørgen Nøvik, Ragnhild Fangel Jamtveit, Emilie Vasseljen Storaas, Rohey Taalah, Kristoffer Lo, Marius Forbord, Stikkan Aarskog, Gisle Solbu, Andreas Elvenes, Hans Bollandsås, Vibeke Hay Wold, Tone Aase – og noen overraskelser. Borten er spesielt fornøyd med å kunne presentere mange unge kvinner, og spår at det kommer til å gå av noen bomber på scenen i løpet av kvelden.

- Masse kjempekule, unge folk. Om jeg klarer å presentere dem overfor et større publikum, har jeg lyktes 100 prosent.

Ikke lenger for klikken

- Dette er andre året på Byscenen, kan vi slå fast at det blir en tradisjon?

-Det kommer an på oppslutningen. Men for å få noe sånt til å leve i Trondheim, må vi nå bredere ut enn det vi klarte da vi holdt til på Blæst. Nå utover den mest alternative klikken på 200 personer. Det er uansett lenge siden den gjengen dominerte bybildet uansett. Jeg tror vi fikk det til i fjor, dette er ikke en kveld du trenger å ha superpeiling for å kose deg. Bare vær glad når du kommer, så vil du bli enda gladere før du drar, sier Borten. Når så mange store navn skal hylles, lover han også flere store hits å høre enn noen gang.

- Tidligere skulle det være en kveld for særpeisene, en slags voksenopplæring i alternativ rock. Nå er det heller full fokus på dem som står på scenen og det de skal formidle. Det er ingen fare for at det blir kleint jovialt uansett, lover han, samtidig som han innrømmer at alderen har gjort noe med ham.

- Jeg har innsett at jeg er mer enn rar nok som det er, jeg trenger ikke late som jeg er enda rarere.

Voksen, men ikke fienden

Per Borten hadde en pause på ett år før fjorårets konsert, og anså seg egentlig ferdig med tradisjonen. Han ønsket at yngre krefter skulle ta over.

-Men det var de yngre folkene som sa at jeg ikke kan slutte nå. Det er bare utrolig hyggelig at 20-åringer synes jeg er god nok til å henge og spille med. Du vet, de har jo en annen energi og adrenalinmengde. Da jeg var på den alderen, var det etablerte det verste som fantes, de voksne var fienden. Heldigvis ser de ikke sånn på meg, og det gjør meg veldig glad.