Nordmenn har fått enda en strømmetjeneste for film og TV-serier å forholde seg til. Som vi skrev tidligere denne uken så er det ikke prisen det står på her. Det koster 25 kroner i måneden å abonnere på Amazon Prime Video de første seks månedene. Deretter går prisen opp til 50 kroner i måneden.

Men den sympatiske prislappen til tross, er det virkelig verdt å abonnere på enda en strømmetjeneste om du fra før av har Netflix, HBO Nordic eller noen av de andre strømmetjenestene?

Les også: Nytt på strømmetjenestene i desember

Les også: Jul på Netflix

Det får du selv avgjøre selvsagt, men det finnes en håndfull godtbiter på Amazon Prime som kan gjøre det verdt å ta med også denne. Vi gir deg oversikten over de filmene og TV-serien som du kun finner på Amazon Prime.

NB! I skrivende stund så finner du ikke norske undertekster på filmene og TV-serien hos Amazon Prime. Vi antar at dette er noe som er på plass innen rimelig tid.

TV-serier

The Grand Tour

Vi regner med at for de fleste så er det denne serien ene og alene som avgjør om du vil tegne et abonnement med Amazon Prime eller ikke. «The Grand Tour» er, som kanskje mange vet, den nye serien fra Jeremy Clarkson, James May og Richard Hammon. Altså det samme teamet som sto bak BBC-serien «Top Gear» i en årrekke.

«The Grand Tour» kan du KUN se på Amazon Prime. Selskapet har sagt at de er lite villige til å selge eller lisensiere ut serien til tradisjonelle TV-kanaler som NRK eller TV2. «The Grand Tour» er også grunnen til at Amazon nå går ut og tilbyr sin strømmetjeneste til store deler av kloden.

«The Grand Tour» er Top Gear -gjengen slik vi kjenner dem fra BBC. Bare med et langt større budsjett. Gutta har beholdt den særegne humoren og de mange eksotiske innslagene fra alle verdenshjørner. Om de fire første episodene skal være noe å gå etter så er «The Grand Tour» alene verdt 25 kroner i måneden og vel så det.

The Man in the High Castle

Amazon-eksklusiv. En av de mest omtalte serien i 2016. Basert på sci-fi forfatteren Philip K. Dicks roman med samme navn fra 1963. Serien er en såkalt «alternate history» der forfatteren ser for seg hvordan verden ville ha sett ut om aksemaktene ( Italia, Japan og Tyskland) hadde vunnet 2. verdenskrig. Serien tar for seg et scenario der USA den alternative versjonen av USA i 1962 er delt inn i tre soner, den japansk-okkuperte vestkysten, den tysk-okkuperte østkysten og den nøytrale midtvesten. Tidvis neglebitende spennende og en serie som ikke ligner på noe som helst annet du finner på Netflix, HBO eller noen av de nordiske strømmetjenestene. Sesong 1 ligger klar til avnytelse og sesong 2 i sin helhet skal etter planen bli gjort tilgjengelig denne helgen.

Justified

Alle seks sesongene av denne hardkokte krimserien som er basert på Elmore Leonards «Fire in the hole» er tilgjengelig på Amazon Prime. Serien kommer fra den amerikanske TV-kanalen FX Network, men er i skrivend stund kun tilgjengelig hos Amazon Prime. «Justified» har fått strålende mottagelse både hos publikum og kritikere og ble nominert til hele åtte Emmy Awards. Timothy Olyphant fra HBO-serien «Deadwood» har hovedrollen.

Hand of God

Nok en Amazon-eksklusiv serie. «Hand of God» er en psykologisk thriller med Ron Pearlman ( «Sons of Anarchy», «Hellboy») i hovedrollen som den korrupte dommeren Pernell Harris.

Red Oaks

Tenåringskomedia satt til 1980-tallet om en college-student som prøver å tyne alt han kan ut av den siste sommeren før alvoret og voksenslivet starter.

Filmer

Dark City

Klassisk crime noir med Charlton Heston og Dean Jagger fra 1950. Dette er en kult-klassiker som vanligvis bare filmklubber rundt det ganske land har brydd seg om å spa opp. Nå kan du se denne 50-tall klassikeren på din egen TV.  En filmhistorisk godbit av de sjeldne.

The Two Jakes

I 1990 regisserte Jack Nicholson en oppfølger til Roman Polanski-klassikeren «Chinatown» fra 1974. I begge filmene spiller Nicholson hovedrollen som J.J. Gittes. Oppbygningen er klassisk crime noir, en sjanger som ble popularisert av Hollywood gjennom filmer som «The Maltese Falcon» i 1941 og «The Big Sleep» i 1946.

The Warriors

Kult-klassiker fra 1979 fra regissør Walter Hill («Last Man Standing», «Bullet to the head»). Filmen tar for seg bandekrigen i New York City på tampen av 1970-tallet mellom en rekke voldelige ungdomsgjenger. «The Warriors» har siden premieren fått en kult-status som kun de færreste er forunt. Filmen har fått flere spin-offs, videospill og tegneserier basert på seg.

Quadrophenia

Denne filmatiske perlen fra 1979 finner du garantert ingen andre steder enn her.  Basert på rockeoperaen med samme navn fra The Who. Dette er ingen musikal eller på noen som helst annen måte har tilknytning til bandet, men derimot en erke-britisk film om motsetningene mellom mods og rockers i 1970-tallets London.

American Graffiti

Den siste filmen George Lucas gjorde før han fikk braksuksess med «Star Wars». Og i motsetning til stjernekrigen er «American Graffiti» en film som fortjener all den rosen den har fått. Fortellingen er et klassisk amerikansk tenåringsdrama om overgangen til voksenlivet. I hovedrollen finner du en pur ung Richard Dreyfuss og en enda yngre Harrison Ford ( før han ble kjent som Han Solo).

Shaun of the Dead

Uten tvil den morsomste filmen fra Simon Pegg og Nick Frost ved siden av «Hot Fuzz». En litt annerledes tolkning av zombie-apocalypsen, kan man si. Britisk crazy-humor som bare Pegg og Frost kan. Eksklusivt på Amazon Prime.

Rear Window

Klassiker med stor K fra Alfred Hitchcock. Mange regner denne thrilleren fra 1954 som Hitchcocks beste film og vi er tilbøyelig til å si oss enige. James Stewart har vel aldri vært bedre enn den i rollen som L.B. Jefferies og Grace Kelley er strålende som Lisa.