Utsolgt på 10 minutter: 350 danske fans tok farvel med Skam

«Skam» er en kjempesuksess i Danmark. Fredag kveld hadde avisen Politiken Skam-«vors» med storskjermer, fiskekaker og paneldebatt.

Skam ble vist på flere storskjermer 

Saken oppdateres.

KØBENHAVN (Aftenposten): Bakgrunnen for Skam-«vorset» var avslutningen på den tredje sesongen av den populære serien.

«Her skal vi se den siste episoden sammen, le, gråte og trøste hverandre fordi serien er slutt» lokket avisen med, og det tok kun ti minutter før alle de 350 billettene var revet bort.

Les flere saker om «Skam» her

Leste erotisk fan-fiction

- Hallo! Det er veldig lang toalettkø siden noen av dere sitter på toalettene og ser klipp. Det er ikke i orden! Her er det kos. Vi ser episoden sammen, uttalte kveldens vert, Lucia Odoom som er musikkanmelder og podcastvert hos Politiken, til det oppmøtte publikumet.

På flere storskjermer ble det vist frem klipp fra serien, og hver gang Isak og Even dukket opp på lerretet kom det sukke-lyder fra publikum. I tillegg til visning av flere klipp ble det lest erotisk fan-fiction, et panel holdt debatt om serien og flere av kveldens gjester forsøkte seg på norske fraser – hvor ordet «russebuss» skapte flest problemer.

Midt i menneskemengden satt Tanja Christensen (34) og Thea Storm-Andersen (33) og spiste fiskekaker. I tillegg til å sitte klistret til skjermen hver fredag, følger de begge med på SMS-er på Instagram og i Facebook-gruppen Kosegruppa DK – hvor over 20.000 dansker i skrivende stund debatterer og analyserer serien.

- I november har det vært vanskelig å fokusere på jobben. Jeg tror jeg har vært 50 prosent mindre produktiv, siden jeg hele tiden skulle sjekke om det hadde skjedd noe nytt, sier Storm-Andersen.

LES OGSÅ: Jente 17 år: - Skuffende at Trøndelag Teater henter inn «Skam»-kjendis bare for å trekke mer publikum

Bruker Skam i undervisningen

Marie Zacher Sørensen, som er lærer i 7. klasse på Skolen på Duevej på Frederiksberg, forteller at hun opplever stor interesse for det norske språket fra elevene. Hun viser også klipp fra «Skam» i sin danskundervisning.

- Det er flere elever som har vist stor begeistring for det norske språket, og i pausene hører jeg flere elever som bruker norske ord, forteller hun.

Også på Hasseris Gymnasium i Jylland opplever lærer Lotte Prætorious, som underviser i faget «Oldtidskundskab» stor interesse fra elevene: Vanligvis er det Platon, Aristoteles og andre av oldtidens store tenkere som står på pensum i faget, men nå bruker hun Skam til å illustrere antikkens verker.

Men det stopper ikke der: Til neste år skal en dansk minister holde tale på et større event – og det med referanser til Skam-universet, forteller hans presserådgiver. Og på Spotifys’ Denmark 50 viral hits ligger Nils Bechs O helga natt på førsteplass - mens her i Norge ligger den mandag formiddag på 37. plass.

På fredagens arrangement hos Politiken var det mye leven og liv, men det ble også stille en liten stund – da de siste sekundene av tredje sesong rullet over skjermene. Episoden slutter med ordene «Alt er love». Publikum brøt så ut i applaus og ga hverandre klemmer.

Rekordmange ser serien

Mandag opplyste NRK at rekordmange ser på Skam: På en uke har nesten 1,3 millioner sett klippene fra serien på nettsiden.

LES OGSÅ: Slik påvirker skuespillerne i Skam sine egne roller

Tanja Christensen (34) og Thea Storm-Andersen (33) er store tilhengere av den norske serien. - I november har det vært vanskelig å fokusere på jobben. Jeg tror jeg har vært 50 prosent mindre produktiv, siden jeg hele tiden skulle sjekke om det hadde skjedd noe nytt, sier Storm-Andersen. 

Tanja Christensen (34) og Thea Storm-Andersen (33) er store tilhengere av den norske serien. - I november har det vært vanskelig å fokusere på jobben. Jeg tror jeg har vært 50 prosent mindre produktiv, siden jeg hele tiden skulle sjekke om det hadde skjedd noe nytt, sier Storm-Andersen. 

På forsiden nå