2016 ble det store gjennombruddsåret for Ariadne «Ary» Loinsworth (23) fra Byåsen i Trondheim.

For nøyaktig et år siden spilte hun på Ut-Awards, nominert som Årets mest lovende artist. Så fulgte Trondheim Calling, Bylarm, bransjefestivalen Eurosonic i Nederland og en omfattende festivalsommer, toppet med konserter på Pstereo og Øyafestivalen.

- Det har gått veldig fort, men jeg har kommet helskinnet ut av det. Det er mye som skal læres og det har vært en bratt læringskurve. Det er viktig å kunne vise frem musikken sin på en måte folk kan relatere seg til, at publikum får en opplevelse, sier Ary.

I år er Ary nominert til Årets trønderske artist under Ut-Awards. Stem henne frem her!

Selv om hennes særegne elektropop lenge har vært en snakkis i musikkretser, var det tv-serien «Nobel» og Arys vignettlåt «The Sea» som gjorde henne kjent for et bredt publikum.

- Den har betydd veldig mye. Vi ga ut singelen et år etter den første sangen, og den tok meg inn i en helt ny sone. Ikke minst ga den meg langt større synlighet, sier hun.

Les anmeldelsen fra Pstereo: En sann personlighet

- Kick at folk bryr seg

Nå er hun straks klar med ny singel, «Childhood dreams», som utgis 17. februar. Låten er en god beskrivelse av hennes eget liv akkurat nå, mener Ary.

- Det handler om å finne ut hvor man kommer fra og hvor man skal. Balansen mellom å brenne så sterkt for et prosjekt at man kan forsvinne i det og å ha et liv ved siden av. Jeg har mange artistvenner som jobber med å sjonglere det å ville gi alt, og samtidig kunne dra hjem og spise middag med kjæresten.

Ary sier hun er takknemlig for tilliten hun har fått både fra de hun jobber med og fra publikum som kommer på konserter, og som dermed «gir henne lov» å være artist. Samtidig har hun ambisjoner utover det.

- Det handler ikke om ting som kommer utenfra, som platekontrakt, penger og fame, men en sult etter å gjøre det bra, å bli det beste artisten jeg kan være. Jeg får enormt kick av at andre setter pris på det jeg har laget. Det er en fantastisk følelse når folk kommer bort og forteller at min sang har betydd noe for dem.

Turnéstart i hjembyen

Når hun lørdag starter sin første headliner-turné, er det selvsagt i hjembyen, på Byscenen i Trondheim. Med seg har hun Anders Kjær på synth og Kristian Tybakken på trommer, i tillegg til to teknikere.

- Det blir trøkk og energi, men også sårere elementer. Vi har lekt mye med dynamikk og perfeksjonert settet, som mer enn tidligere preges av min lidenskap for alternativ techno. Vi drar på og eksperimenterer mer enn før, sier Ary, som alltid synes det er deilig å komme til Trondheim.

- Jeg har familie der og de kommer alltid på konsertene mine, spesielt mine søskenbarn. Da er det smil og kjærlighet i salen. Det blir litt som å vise frem musikken til vennene mine for første gang.

ANMELDT: Ary har kommet overraskende langt på kort tid

- Jeg får enormt kick av at andre setter pris på det jeg har laget, sier Ary, som i februar utgir singelen «Childhood dreams». Her på scenen under fjorårets Trondheim Calling på Rockheim. Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN