Disse vant Ut-awards 2016

Reneé ble årets kulturpersonlighet

Rekordmange har stemt på Adresseavisens kulturpris Ut-awards for 2016. En kokk, en rennebygg, en kafé i fjæra og en britisk musikklegende er blant vinnerne.

Årets kulturpersonlighet: Kokken Reneé Fagerhøi er kårets til årets kulturpersonlighet i Utawards 2016.  Foto: Kristin Slåtterøy

Saken oppdateres.

Totalt har 6398 personer stemt fram vinnerne i de 24 kategoriene innen musikk, media, litteratur, uteliv, film, teater og kunst. Det er ny rekord siden Ut-awards ble arrangert første gang i 2001.

Tok av etter tv-program

I kategorien Årets kulturpersonlighet var det en kokk som stakk av med seieren denne gangen. Reneé Fagerhøi fikk flere stemmer enn både Stein Vanebo i Trondheim Concerts og teatersjef Kristian Seltun ved Trøndelag Teater.

Reneé, som tidligere var kjøkkensjef ved Kalas & Canasta på Bakklandet, ble i løpet av fjoråret en av Trondheims største kokkeprofiler etter seieren i «Top Chef» i TV2. I nominasjonen til Utawards heter det at «hun har en ujålete stil, men faglig skyhøy tilnærming til kokkeyrket, og har bidratt sterkt til at den seriøse matinteressen er økende i byen». Om noen måneder skal hun etter planen åpne en egen restaurant, Bula, i en bakgård i Prinsens gate.

LES OGSÅ: André ville åpne et utested for voksen ungdom – nå er det hæla i taket

LES OGSÅ: Ut med Nyfiken, inn med restaurantkjede

Dette er en drøm som går i oppfyllelse, fortalte Reneé da Adresseavisen intervjuet henne i forbindelse med nominasjonen.

- Egentlig har jeg ikke turt å drømme om det engang. Jeg vil skape mitt helt eget sted, min egen lille verden, og invitere folk inn dit. Det er superviktig for meg, uttalte 29-åringen som er vokst opp med fellesmiddager, økologisk mat og et antroposofisk livssyn i bokollektiv på Rotvoll i Trondheim.

To priser til Highasakite

Leserne stemte fram Astrid S (Smeplass) fra Rennebu som årets trønderske artist foran selveste riksskald Åge Aleksandersen og klubbprinsessen Ary. Highasakite, som har bakgrunn fra jazzlinja ved NTNU, tok også en klar seier foran Motorpsycho og Stein Torleif Bjella i kategorien Året album («Camp Echo»). Bandets låt «Golden ticket» ble også Årets låt foran «Hurts so good» (Astrid S) og «Faded» (Alan Walker).

Bistro og pub

Credo ble kåret til Årets restaurant tolv år på rad, men gourmetrestauranten har heldigvis fått flere konkurrenter de senere årene. I år vant Røst Teaterbistro i den gamle teaterkafeen på Trøndelag Teater foran gjenganger Credo og Mathallen. I klassen Årets utested vant Café Løkka klart foran Fire Fine og TAG. E.C. Dahls Pub og kjøkken tok også en klar seier i Årets utelivskommer foran Sellanraa og Troll restaurant.

Her er alle vinnerne av Ut-awards 2016:

Årets kulturpersonlighet: Reneé Fagerhøi

Årets mest lovende artist: Emma & The Diamond Hearts

Årets trønderske artist: Astrid S

Årets norske album: «Camp Echo», Highasakite

Årets norske låt: «Golden ticket», Highasakite

Årets internasjonale album: «Blackstar», David Bowie

Årets internasjonale låt: «Hymn For The Weekend», Coldplay

Årets konsertsted: Granåsen Arena

Årets norske film: «Kongens nei» av Erik Poppe (regi)

Årets norske skuespiller: Anders Baasmo Christiansen (for «Kongens nei», «Welcome to Norway», «Snekker Andersen og julenissen» og «Børning 2»).

Årets internasjonale film: «Deadpool» av Tim Miller (regi)

Årets radioprogram: «P3nyheter», NRK P3

Årets tv-program: «Skam», norsk dramaserie i NRK3

Årets trønderske forfatter: Anne B. Ragde

Årets norske bok: «To søstre» av Åsne Seierstad

Årets trønderske forestilling: «Doppler», Trøndelag Teater

Årets trønderske skuespiller: Hildegunn Eggen

Årets trønderske designer: Ståle Gerhardsen

Årets trønderske utstilling: «This is a political painting», Kunsthall Trondheim

Årets restaurant: Røst Teaterbistro

Årets kafé: Ladekaia

Årets utested: Café Løkka

Årets utelivsnykommer: E.C. Dahls Pub og kjøkken

Årets spill: «Battlefield 1»

Årets låt og album: Highasakite får to Utawards-priser, både i kategorien Årets norske låt og Årets norske album. 

Årets låt og album: Highasakite får to Utawards-priser, både i kategorien Årets norske låt og Årets norske album. 

Årets kafé: Ladekaia ved Ladestien ble «hot spot» da kafeen åpnet i fjor sommer. 

Årets kafé: Ladekaia ved Ladestien ble «hot spot» da kafeen åpnet i fjor sommer. 

Årets konsertsted: Ski- og hoppanlegget i Granåsen i Trondheim ble for første gang tatt i bruk som konsertarena i fjor da Bruce Springsteen gjestet byen. 

Årets konsertsted: Ski- og hoppanlegget i Granåsen i Trondheim ble for første gang tatt i bruk som konsertarena i fjor da Bruce Springsteen gjestet byen. 

På forsiden nå