Torsdag starter musikkbransjefestivalen Trondheim Calling, med tre dager proppfulle av konserter fra 11 scener, seminarer og debatter.

Fredag kveld står Marie Denise Aune Sahba på scenen, nøyaktig to år etter at hun konsertdebuterte under samme festival.

- Det blir utrolig deilig å komme tilbake til Trondheim Calling. Det var på en måte der det hele startet, og jeg husker jeg fikk en veldig fin anmeldelse i Adressa, forteller Marie Sahba – som den gangen kalte seg Marie Denise.

- Det fikk mye å si videre også, jeg fikk flere kule spillejobber og det var en skikkelig kickstart for meg. Nå blir det fint å få vise fram hvilken vet jeg har gått siden den gangen. Jeg har spisset uttrykket og fokusert på låtskriving og å bygge et helstøpt sound. Jobbet fram essensen, kan du si, sier 23-åringen.

Mellom øst og vest

Sist fredag kom Sahba med debutsingelen «Black Veil», første lydtegn i en vinter som kan bli begivenhetsrik.

- Jeg har fått god respons, og det er en lettelse at folk liker den. Samtidig kan jeg ikke behage alle og har det fint med det. Jeg er vel mest lettet – nå er den ute og jeg kan tenke på neste låt, mener hun.

- Musikken er rocka popmusikk med litt østlig vibe. Faren min er fra Iran og røttene mine høres i musikken. Teksten handler også om å være kvinne i krysningen mellom øst og vest, den observerer og stiller spørsmål fra en virkelighet der man har et ben i to kulturer, forklarer Sahba. Hun har imidlertid ikke alltid hatt et positivt forhold til å være flerkulturell, da hun var barn opplevde hun det mer som en byrde.

- Jeg ble mobbet en del, jeg var «hu med det rare navnet og det svarte håret». Jeg kjente ingen stolthet over opphavet mitt og ville ikke identifisere meg med det, forteller hun.

- Men senere har jeg sett verdien av å ha røtter i to kulturer, og er stolt av det.

- En gave

- Hva har du tatt med deg?

- Nå ser jeg at det er en gave å ha foreldre fra ulike deler av verden. Jeg tror det har gjort meg mer åpen for andre menneskers egenart, og for at verden ikke er svart-hvit. I den tiden vi er i nå, er det ekstra viktig å vise åpenhet og kjærlighet overfor andre. Så er jeg også helt klart inspirert av den persiske musikken og kulturen, og den har tilført et element i musikken min som føles helt naturlig. Jeg vokste opp i et hjem med mye musikk. Den persiske musikken har alltid vært der, for meg er det noe kjent og trygt med den.

Bylarm neste

Etter Trondheim Calling går veien til Bylarm, der hun også er plukket ut til å spille.

- En fantastisk mulighet. Dit kommer jo ikke bare den norske bransjen, men viktige folk fra hele Europa. Om jeg gjør det bra foran de riktige folkene, kan det åpne seg mange muligheter, mener 23-åringen.

Siden sist hun spilte på Trondheim Calling har hun også flyttet fra Trondheim til Oslo. Litt for å få et miljøskifte, enda mer for å komme enda tettere på størstedelen av bransjen. Likevel har hun beholdt båndene til Trondheim gjennom et tett samarbeid med det nystartede managementet Dora 3, samt med gitarist og produsent Jostein Ansnes. Sammen med medprodusent Richard Turvey har de jobbet mye og ofte i Ansnes' studio i Liverpool, der de har meislet ut det nye uttrykket.

- De er mine «partners in crime» og jeg glad for at vi fant hverandre. Så er det godt å komme bort fra hverdagen og reise over til England med jevne mellomrom.

Marie Sahba spiller under Trondheim Calling, på Rockheim Lobby, fredag kl. 22.30.