-Jeg besøkte Sverre som hadde 2860 nisser, forteller hun. Gjennom flere år har Wathne dokumentert noen av landets mest ihuga samlere. Blant dem finner vi en verdaling med over 13.000 kulepenner, Jan Roger som har over 400 brudekjoler, og en mann med ni flycockpiter i hagen. Wathnes bilder har blitt gitt ut i bokform, og i desember ble flere av fotografiene hennes publisert av den anerkjente, amerikanske nettavisen Vice.

- Samlerne er de kuleste menneskene jeg noen gang har møtt. Det er som om jeg møter meg selv .

Samlere uten telefon

Den 21 år gamle fotografen som nå studerer ved Kunstakademiet i Trondheim (KIT), forteller at ideen til prosjektet kom da hun var elev ved byens fotofagskole. Samlerne fant hun i landets mange lokalaviser, men jobben hadde så vidt begynt.

- Flere av samlerne har ikke telefon. Derfor har jeg ofte ringt naboene, for å be om å ta kontakt med samlerne.

Hun forteller at det ofte kan være en utfordringen å finne samlere som er ekstreme på riktig måte, eller som Wathne selv sier det: Mennesker med «Mania-faktor».

- Det er mange samlinger som ikke funker fotografisk. Bildene blir mer juicy, om jeg utelukker de som bare har noen bunker med frimerker.

Kombinerer tegning og grafikk

Hun mener at noe av det mest forfriskende med prosjektet er at hun møter mennesker som skiller seg ut.

-Jeg ser meg selv i dem. Det er gøy at folk er atypiske, og gjør det de vil uten å bry seg om hva samfunnet rundt dem mener. Det er en sjeldenhet i dagens Norge. Jeg samler jo minst like mye som de gjør, bare at jeg samler på bilder.

Da Wathne sluttet på fotofagskolen i fjor vår, var hun sikker på at hun aldri kom til å ta bilder av noen ekstreme samlere igjen.

- Men på nyåret kom jeg over to nye.

Når hun i helga arrangerer utstilling på Galleri Blunk vil denne være helt fri for ekstreme samlere.

- Denne gangen har jeg valgt å kombinere egne tegning og grafikk inspirert av et utall subkulturer. Det er alltid gøy å prøve seg på noe nytt, avslutter hun.

I helgas utstilling på galleri Blunk, byr Kristine Wathne på egne tegninger og grafikk. Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES
Arve samler på klær fra 80-tallet. Foto: Kristine Wathne