- Å kjenne på erotiske følelser er skammelig

Lengsler og lidenskap er tema når skuespiller Liv Hege Nylund takker av som skuespiller ved Nord-Trøndelag Teater.

Saken oppdateres.

Skuespiller Liv Hege Nylund takker av med monologen «Skam deg, Mayliss!», som vises ved Nord-Trøndelag teater i Verdal.

- Hvorfor er det et passende punktum?

- Monologen har en fin miks av alvor og skjemt. Den handler om lengsler og lidenskap, om erotiske følelser, fordommer og skam. Mayliss minner litt om en eldre utgave av «Lilli Valentin», sier Nylund.

LES OGSÅ: Visst blir det liv i Sherwoodskogen

LES OGSÅ: - Et helt unikt talent er gått bort

- Forklar den «usynlige» alderen?

- Jeg har jo blitt eldre selv også, og har havnet i den litt usynlige alderen. (Nylund fyller 70, 8. mars journn anm.) Det er lenge siden noen kastet lange blikk etter oss på gaten, men usynligheten flyter også inn i yrkeslivet. Etter en viss alder er ikke andre så interessert i å høre på oss lenger. Med mindre man er superkjendis, sier skuespilleren.

- Hvem er Mayliss?

- Altså. Mayliss er enke, hun har opplevd sine doser med drama i livet. Hun har det fint, er fri til å gjøre som hun vil, men savner nærhet og lidenskap. Så kommer denne håndverkeren inn, han gjør inntrykk og setter i gang fantasier som hun nok ikke våger å dele med noen. Det er for skamfullt, dessuten er han åtte år yngre enn henne. På bare et lite knepp føler hun seg som 17 år igjen.

- Hvor skammelig blir dette?

- Å kjenne på erotiske følelser er skammelig. Mayliss strever, « i min alder, liksom». Det frigjøres sterke krefter hvis man ikke blir stoppet av skammen. Dette er tema som er vanskelig å snakke om, selv til en venninne. Mayliss fabulerer, har lyst, men våger hun? «- Jeg ringer ham ikke for jeg vil ikke skjemme meg ut.»

- Kjenner du igjen egen sårbarhet?

- Åja. Når livet er bra, selv om man lengter etter nærhet, da har man ikke så lyst til å få problemer og se at alt går i tusen biter. Som Cora Sandel sier; er kjærlighet viktigere enn frihet?

LES OGSÅ: Vil legge kulturfag og innovasjon unna Gløshaugen

- Er dette et kjent dilemma?

- Ja, jeg tror det. Og det fine er at også mennene kjenner seg igjen i dette. Mayliss har lyst til å leve mer. Det handler om å våge og satse, ta valg og ikke gli rundt i faste rutiner.

- Du forlater Nord-Trøndelag Teater etter 27 år?

- Dette er «mission completed» for meg. Jeg startet i Nord-Trøndelag Teaterverksted i 1990 og avslutter i det året vi får et nytt teaterbygg i Verdal.

«Skam deg, Mayliss!» har premiere i Verdal 16. februar, og legger deretter ut på turné i Trøndelag.

På forsiden nå