Nominert til debutantpriser

Sara Sølberg (33) er nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris, mens Ingrid Ovedie Volden (35) er nominert til debutantprisen for barne- og ungdomsbøker.

Prisnominert: Ingrid Ovedie Volden er nominert til debutantprisen for barne- og ungdomsbøker for «Alt som teller». 

Saken oppdateres.

Begge er bosatt i Oslo, men kommer opprinnelig fra henholdsvis Trondheim og Oppdal.

LES OGSÅ: Debuterer med et (seismisk) smell

Sara Sølberg tok master på Kunstakademiet i Oslo i 2012, før hun penset over på forfattergjerningen.

«Set namn på død og sakn»

Debuten «Seismiske Smell» er ifølge juryen til Tarjei Vesaas' debutantpris «ein roman som utforskar overgangane mellom menneske og vitskapshistorie. Den personlige, menneskeerfarte historien er likestilt med naturhistorikk, geofysikk og biologiske fakta (særleg om havet, marine organismar, fiskar og kvalar), og leseopplevinga blir såleis befriande og lærerik. Ein ”kviler” i poetiserte fakta. Det er ein stille, krevande, performativ og vakker tekst Sølberg har skapt. Klimakrisa og enkeltindividedts sårbarheit, parallellitetane mellom menneske og natur, løper og graver gjennom romanen. Sølberg set namn på død og sakn og tar hav og bølger i bruk for å setta ord på den skjøre linja mellom det bestandige og det nedbrytbare».

Foruten Sara Sølberg er Jan Kristoffer Dale, og Frederik Svindland nominert Tarjei Vesaas' debutantpris 2016. Prisvinneren kåres 25. mars, og får foruten heder og ære 60 000 kroner.

Pris full av prestisje

Tarjei Vesaas' debutantpris ble opprettet i 1964, og har markert starten på en rekke markante forfatterskap Jan Erik Vold, Lars Saabye Christensen, Hans Herbjørnsrud, Roy Jacobsen, Sissel Lie, Thure Erik Lund, Tore Renberg, Gunnar Wærness, Carl Frode Tiller, Helga Flatland og Mette Karlsvik er blant tidligere prisvinnere.

Solgt til fire land

Ingrid Ovedie Volden har en mastergrad i statsvitenskap, og har jobbet på Stortinget og nå for «Sunne kommuner», foruten å markere seg som musikkskribent.

LES OGSÅ: Debuten startet med en tweet

I fjor kom ungdomsbokdebuten «Alt som teller», som fikk gode kritiker mange steder og ble kåret til en av årets beste barne- og ungdomsbøker her i avisa. Den vil bli utgitt også i Sverige, Danmark, Tyskland og Færøyene.

Nå er den altså også nominert som en av tre til debutantprisen i Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2016. Gudrun Skretting og Trude Tjensvold er de øvrige nominerte i debutant-kategorien. Prisen deles ut 7. mars av kulturminister Linda Hofstad Helleland.

«Rommer mye på liten plass»

I juryen begrunnelse heter det blant annet: «Dette er en sterk debutroman om tvangslidelser, OCD, magiske tanker, tall, stamming, ADHD, vann, vennskap, forelskelse og om å være på flukt. Romanen er godt komponert, med et klart språk og presise beskrivelser. Alt som teller rommer mye på liten plass, men klarer likevel å balansere de mange komplekse temaene med varme, forståelse og respekt.»

Prisnominert: Sara Sølberg fra Trondheim er nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris for «Seismiske Smell». 

Prisnominert: Sara Sølberg fra Trondheim er nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris for «Seismiske Smell». 

Prisnominert: Ingrid Ovedie Volden er nominert til debutantprisen for barne- og ungdomsbøker for «Alt som teller». 

Prisnominert: Ingrid Ovedie Volden er nominert til debutantprisen for barne- og ungdomsbøker for «Alt som teller». 

På forsiden nå