Ridder Haga har ingen planer om pensjonering:

- Hvis jeg slutter blir jeg bare sittende med rødvin og se på film

Arnulf Haga har ingen planer om å gi seg som teaterregissør. Torsdag kveld ble han slått til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk teater.

Overrekkelsen: Fylkesmann Inge Ryan overrakte ordenen til en tydelig rørt Arnulf Haga, på vegne av kongen. Haga får audiens hos kong Harald senere. 

Saken oppdateres.

Han ble tildelt ordenen på Stiklestad Nasjonale Kultursenter, like ved amfiscenen der han startet teaterkarrieren i «Spelet om Heilag Olav».

70-åringen er nettopp i mål med en av sine største scenesuksesser. Rockemusikalen «Levva livet», skrevet av Haga og med musikk av Åge Aleksandersen, solgte ut til sammen 30 forestillinger i Verdal og Olavshallen. Nå jobber han med nye prosjekter som i løpet av året skal utfolde seg på scener på Møre, i Gudbrandsdalen, Nordland og Trøndelag.

–Jeg har energien, det er dette som er livet for meg. Jeg lever i en teaterboble, og hvis jeg slutter blir bare jeg sittende og se med rødvin og se på film. Det har ingen hensikt. Jeg har stor glede av å gå ut og jobbe, jeg trives godt sammen med mye folk og det å bygge et ensemble. Jeg vil fortsette å skape mer samtidsdramatikk som angår folk i dag, fortalte Haga til Adresseavisen i forkant av utdelingen.

Arnulf Haga flankert av sønnen Lavrans og datteren Rebakka på Stiklestad. Begge barna var på med på rockemusikalen «Levva livet» som har spilt for fulle hus i Verdal og Trondheim de siste månedene. 

LES OGSÅ: Nå er Haga utnevnt til Ridder av 1.klasse

– Fantastisk fyr

Det hele åpnet med Paul Okkenhaugs fanfare fra «Spelet om Heilag Olav» fremført av Geir Egil Larsen, før sønnene Einar Olav og Gjermund Larsen fortsatte med sistnevntes egen melodi «Trønderbarokk». Fylkesmann i Nord-Trøndelag, Inge Ryan, fortalte at han lenge har vært imponert over Hagas engasjement, dyktighet og pågangsmot.

– Han er en fantastisk fyr som har gjort utrolig mye innafor teater og friluftsteater i hele landet. Han har dratt med seg utrolig mye folk. Når en ser på teatermiljøet i Verdal og ellers i fylket har han vært en stor inspirator og motor for denne gruppa. Teater og friluftsetater står fryktelig sterkt i Nord-Trøndelag, sa Ryan.

Brødrene Einar Olav og Gjermund Larsen spilte for ridder Arnulf Haga og samlingen av familie, venner og kolleger på Stiklestad torsdag. 

 

Jan Juberg ledet kvelden hvor det var taler fra Stiklestad-direktør Turid Hofstad, Espen Aslaksen fra friluftsteateret Bronsebukkene på Hadeland, Levin Nestvold jr. fra Verdal Teaterlag. Broren Gjermund hadde skrevet dikt, mens sønnen Lavrans Haga gjorde «Kunstneren» av André Bjerke. Verdalsordfører Bjørn Iversen påpekte at i løpet av Inge Ryans åtte år som fylkesmann hadde han stått for fire ridder-tildelinger.

–Tre av dem har vært fra Verdal, sa en stolt Iversen og siktet til skuespiller Hildegunn Eggen, som også er Arnulf Hagas søskenbarn, medisinprofessor Jostein Holmen og kveldens ferske ridder, Arnulf Haga.

LES OGSÅ: Åge Aleksandersen er strålende fornøyd med «Levva livet»

– Du er stor, teater-bror

Musiker og komponist Asgeir Skrove har vært en sentral person i Hagas liv, gjennom over 30 års tett samarbeid, og var til stede torsdag.

– Han er svært idérik, har en enorm arbeidskapasitet og stor gjennomføringsevne, sa Skrove om kameraten før tildelingen.

Samtlige talere trakk frem Hagas mange prosjekter med blanding av amatører og profesjonelle skuespillere.

– Det blir ofte kalt Nord-Trøndelags-modellen, og han har vært sentral i utvikle den. Hele veien har han vært opptatt av å lage prosjekter på eget kulturgrunnlag og han har bidratt til å oppdage og fange opp nye talenter. Han er en fyr som tar mye plass, han kan buldre og være krevende, samtidig som han kan være veldig generøs og «nedpå», sa Skrove.

Kamerat Roar Tromsdal fremførte sin egen «Det stod på Stiklestad» med stor innlevelse.

– Du er stor, teater-bror, sa Tromsdal.

– Du har koblet profesjonelle og amatører og har ivaretatt begge parters behov for kunstnerisk utvikling. Du har også hatt en evne til å se og utvikle talent blant barn og ungdom. Mange har valgt å satse videre innenfor scenekunsten, sa fylkesmann i Nord-Trøndelag, Inge Ryan, i sin tale til sceneinstruktør og ridder Arnulf Haga. 

LES OGSÅ: Lite lys, enda mindre varme

Teater-familie

Arnulf Haga er eldst i søskenflokk på fire brødre. Bror nummer to, Gjermund, er statsviter og ikke teatermann. Men han er en meget bra kritiker, ifølge eldstebror. Men ellers handler det mye om teater i Haga-slekta. Bror nummer tre, Erlend er anerkjent scenograf og lillebror Paul Ottar er skuespiller ved Det Norske Teatret. Datteren Rebekka danser og både sønnen Lavrans og niese Helga Haga er skuespillere. Yngvild Kolseth Haga er også niese og har utmerket seg innen casting til film.

– Hvordan er det egentlig i familieselskap hos dere, handler alt om teater?

– Det kan bli litt for mye, ja. Teaterfolk kan bli ganske udugelige å være sammen med. Vi som har det som profesjon og jobber med det hele tida kan bli sett på som einstøinger. Det er bare sånn det er. Men jeg tror vi har bedra oss litt, sa Haga med et smil.

Skuespiller Hildegunn Eggen ble utnevnt til ridder i 2014 og var til stede da søskenbarnet Arnulf Haga mottok æresbeviset. Kamerat og kollega Asgeir Skrove var også med på feiringen. 

 

–En eventyrlig kveld

Det var en ydmyk Haga som takket for hederen til slutt. Alle teateroppsetningene og det intense lagarbeidet over flere tiår har gjort ham rik på opplevelser. Fortsatt er de mange menneskemøtene som har gir ham størst glede.

– Jeg har fått jobbe med tusenvis av mennesker gjennom scenisk og kunstnerisk arbeid, og ikke minst mange unge mennesker. Det har vært givende å være en pådriver og rådgiver, og å gi konstruktiv motstand til enkeltpersoner og ensembler som har kunstneriske ambisjoner, sa Haga.

– Det har vært en eventyrlig kveld. Jeg er umåtelig glad for dette, sa den ferske ridderen.

– Jeg er et produkt av Stiklestad og Olsokspelet og fikk med meg en grunnskap i speltradisjon fra barndommen. Og siden har det blitt uhorvelig mye friluftsteater på meg, jeg har vel norgesrekord i det, sier Arnulf Haga 

 
Arnulf Haga (70)
  • Utdannet teaterarbeider med regi- og skuespillerutdanning fra University of Georgia, USA.
  • Har jobbet ved Oslo Nye Teater og var med å bygge opp Nord-Trøndelag Teaterverksted, i dag Nord-Trøndelag Teater, hvor han var leder fra 1988-1998.
  • Etablerte sammen med flere teaterselskapet Innspæll i 2000.
  • Har satt opp «Spelet om Heilag Olav» 12 ganger og har over 60 friluftsforestillinger og spel bak seg.
Den Kongelige Norske St. Olavs Orden
  • Tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».
  • Ble innstiftet av Kong Oscar I i 1847. H.M. Kongen er ordenens Stormester.
  • Ordenen er oppkalt etter vår helgenkonge, Olav den hellige, og er inndelt i gradene storkors, kommandør og ridder.
  • Med unntak av kongelige og statsoverhoder tildeles St. Olavs Orden i dag kun til nordmenn.
  • En rekke trøndere er tildelt ordenen. Billedkunstnerne Håkon Gullvåg og Håkon Bleken, komponist og musiker Henning Sommerro, biskop Finn Wagle og kunstnerisk leder Bjarne Fiskum har alle mottatt kommandør av St.Olavs Orden.
  • Komponist Terje Bjørklund, sakprosaforfatter Vera Komissar, musikkpedagog Kåre Opdal, skuespiller Hildegunn Eggen, arkitekt Nils Henrik Eggen, domkantor Per Frithjov Bonsaksen, artist Åge Aleksandersen, billedhogger Tone Kristina Thiis Schjetne og fotballtrener Nils Arne Eggen har alle mottatt ridder av 1.klasse.
På forsiden nå