Åges MGP-fetter har ett råd til årets deltagere

Den syngende frisøren mener at årets artister må vite hva det er de synger om.

Tre ganger MGP: Frank Aleksandersen framførte sin første MGP-låt i 1982. Det var Benny Borg som sto for teksten, mens arrangementet var ved trønderen George Keller.  Foto: Kim Nygård

Saken oppdateres.

- MGP var helt annerledes i min tid.

Det forteller Åge Aleksandersens fetter, Frank Aleksandersen. Den syngende frisøren har lang fartstid i MGP, der han har vært med hele tre ganger.

Først i 1982, med to låter, der den ene «Vi får, vi gir, vi går, vi blir», kom på tredjeplass i den norske finalen. I sennepsgul dress med stort glis og enda større engasjement framførte han Benny Borgs legendariske tekst.

SE KLIPPET: Frank Aleksandersen framfører «Vi får, vi gir, vi går, vi blir» under MGP i 1982

Aleksandersen har ett råd til artistene under lørdagens norske finale av MGP.

- Det viktigste som artist er å sette seg inn i hva sangen handler om. På den måten vil publikum tro på det du gjør. Selv en papegøye kan lære seg en sang utenatt.

LES OGSÅ: De må slå Kristian Valen og Rune Rudberg

Ble MGP-stjerne ved en tilfeldighet

Under Aleksandersen opptredener skottet det i alle fall ikke på innlevelse. Med lidenskapelig blikk stirrer han rett inn i kameralinsa, mens Hege Schøyen korer i bakgrunnen. At Aleksandersen fikk tilbud om å framføre «Vi får, vi gir, vi går, vi blir» skjedde nærmest ved en tilfeldighet.

- Jeg tror at det egentlig var New-Jordal swingers som skulle framføre låten. Uheldigvis kjørte de av veien, og det ble masse styr med det. Derfor ble jeg spurt om å synge sangen.

Han forteller at på 1980-tallet var MGP det største som fantes i Norge. Med bare en TV-kanal var folk nærmest nødt til å få med seg finalen.

- En låt i finalen var nok til å gi deg spillejobber i mange år etterpå. Det er vanskelig å leve av musikk i Norge hvis du ikke har en slager.

LES OGSÅ: Åge og andre trønderske artister krever rettighetene til egne klassikere

Sluttet som frisør

Frank Aleksandersen flyttet fra Namsos til Oslo i 1972, i en tid da det var strevsomt å være artist på fulltid.

- Derfor tok jeg frisørskolen sammen med alle damene, humrer han

Den syngende frisøren har for lengst lagt saksen og barberkosten på hylla. I dag driver han utelukkende med musikk.

- Min musikk lignet etter hvert ikke på «Vi får, vi gir, vi går, vi blir». Jeg var trommeslager, og begynte med jazzrock. Akkurat nå sitter jeg oppe hos Dag Spantell. Vi planlegger spille inn et eller annet sammen.

- Har du fortsatt den sennepsgule dressen fra MGP i 1982?

- Nei, den har jeg ikke tatt vare på. Det var en fin dress på den tiden.

Etter «Vi får, vi gir, vi går, vi blir» deltok Aleksandersen flere ganger i MGP. I 1986 tok han en syvendeplass med låten «Stille før stormen» og i 1987 kom han på åttendeplass med sangen «Tru mæ».

LES OGSÅ: MGP-jenter stråler som diskokuler

LES OGSÅ:  - Jeg er mer synsk enn Snåsamannen

Ung mann: Slik så Frank Aleksandersen ut like før MGP-finalen i 1986. Hans bidrag, «Stille før stormen», kom på en syvendeplass. 
        
            (Foto: Ivar Mølsknes)

Ung mann: Slik så Frank Aleksandersen ut like før MGP-finalen i 1986. Hans bidrag, «Stille før stormen», kom på en syvendeplass.  Foto: Ivar Mølsknes

På forsiden nå