Påsken er her, og med den en ny krimgåte på Tines melkekartonger. Noen har løst den allerede, mange klør seg fortsatt i hodet og leter etter ledetråder.

For sjuende år på rad er det krimforfatter Gunnar Staalesen som sammen med tegner Arild Midthun har klekket ut det lille visuell mysteriet trykt på alle melkekartongene i tiden rundt påske. Engasjementet rundt Tines påskekrim øker fra år til år, og i fjor sendte rundt 200 000 inn forslag til svar.

- Noen synes årets gåte er veldig lett, andre mener den er veldig vanskelig, forteller Staalesen.

- Det er enkelt når du først får øye på det, og det er litt av poenget, mener han.

Barna ofte flinkere

For gåten skal først og fremst være visuell, med en synlig løsning.

- Gåten skal jo kunne løses av barn, og vi ser at barna ofte er de som løser den først, sier Staalesen.

- Vi voksne henger oss gjerne opp i teksten og tenker for innviklet. Her er det ofte en fordel å tenke enkelt!

Dette er påskens beste true crime-podkaster

Testes på målgruppa

Staalesen og tegner Arild Midthun møtes i god tid for å diskutere krimgåtene, og jobber gjerne fram en grunnidé i fellesskap.

- Vi bestemmer oss for hvor og i hvilket miljø den skal finne sted, og hva som skal forsvinne. Du vet, dette kan ikke være en blodig krim med drap, så som regel er det noe som blir stjålet, sier Staalesen.

- Så sender vi ideer fram og tilbake, jeg lager et råmanus med replikker og forslag til bildeinnhold, før Arild kommer med innspill, av og til også til teksten. Så det er absolutt noe vi lager i tospann.

Og krimgåtens vanskelighetsgrad testes selvsagt før den trykkes på kartongene.

- Arild har barn i riktig alder, så de er konsulenter. Tine skal også ha sagt sitt, og av og til får vi innspill som gjør at vi endrer noe. Når det er sagt, begynner vi å få en del års erfaring. Vi vet stort sett hva som fungerer og ikke.

- Studer bildene!

- Har du et hint til alle som fortsatt ikke har klart å løse gåten?

- Hehe, ikke annet enn å anbefale alle å studere hvert bilde veldig nøye, sier Staalesen.

Det har vært trykt påskekrim på melkekartongene siden 1997, og før Staalesen og Midthun har kjente forfattere som Unni Lindell, Jon Michelet, Anne Holt, Tom Egeland, Kim Småge og Erlend Loe også bidratt. Etter sju år er forfatter og tegner fortsatt ikke lei av å lage melkekartonggåter hver påske.

- Dette er veldig gøy for oss. Vi har en avtale om å fortsette i noen år til, og det er noe vi gjør med glede. Og rammen for krimgåten i 2018 er lagt allerede, lover Gunnar Staalesen.

Påskekrimmen finnes på melkekartongene i butikkene fram til 16. april. Påskeaften legges løsningen ut på tine.no/påskekrim.

Krimforfatter Gunnar Staalesen anbefaler alle å se nøye på bildene og ikke tenke for innviklet. Og neste års krimgåte er allerede i støpeskjeen. Foto: Helge Skodvin