- Jeg blir kvalm, men får respekt for kroppen

Ekte menneskelik på utstilling trakk publikum til Vitenskapsmuseet.

Kropp er topp: Venninnene og studentene Lena Kristin Wåden (fra venstre), Sofie Illøkken, Ingrid Marie Myklebust Haaseth og Kristin Pernille Hoff lot seg fascinere av døde kropper. 

Saken oppdateres.

Tirsdag åpnet «Body Worlds Vital» i NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim, og allerede før åpningen var det solgt drøyt 1400 billetter. Utstillingen viser fram autentiske, avdøde menneskekropper med alt annet enn hud. Levningene tilhører mennesker som har donert sitt legeme til formålet, og totalt får publikum se 13 hele kropper i tillegg til mange enkeltvise organer.

Utenfor komfortsonen

Student Kristin Pernille Hoff innrømmer at hun blir litt uvel med tanke på at det hun ser en gang har vært levende mennesker.

LES OGSÅ «Signert»: Scener fra et liv i skam

- Jeg blir rett og slett dårlig, jeg tåler ikke å se blod og kroppsdeler særlig godt. Det er godt det er noen stoler her så man kan sette seg ned. Jeg er langt utenfor komfortsonen, men jeg angrer likevel ikke på at jeg dro hit. Det er fascinerende å se hvordan kroppen vår er bygd opp, man får virkelig respekt for at kroppen fungerer slik den skal hver dag, sier Hoff.

Sammen med tre venninner hadde hun tatt turen til museet, og de er glade for at de aldri har vært avhengig av nikotin der de ser på en misfarget «røykelunge» som i sin tid har tilhørt en storrøyker.

- Utstillingen er lærerik. Skjelettet er mer solid enn betong, samtidig som det er så tynt, sier venninnen Ingrid Marie Myklebust Haaseth.

Stopper nedbryting av kroppen

Kroppene og organene er plastinert, en teknikk for å konservere biologisk materiale som ble oppfunnet i 1977 av den tyske legen Gunther von Hagens ved universitetet i Heidelberg. Plastineringen stopper nedbrytningen og produserer solide, luktfrie og holdbare eksemplarer. Lege og kurator for utstillingen Angelina Whalley fra Institute for Plastination i Heidelberg har vært i Trondheim i helgen for å finpusse på utstillingen som er den første i sitt slag i Norge.

- Jeg synes utstillingen er blitt veldig fin. Men med kun en personalheis i bygget, har det vært ganske arbeidsomt for teamet vårt å få på plass alle kroppene i tre etasjer, medgir Whalley som dessuten er gift med Gunther von Hagens.

Det finnes flere «Body Worlds»-utstillinger flere steder i verden, og utgaven som gjester Trondheim tar for seg helseperspektivet ved menneskekroppen.

- Vi leser mye om kropp, trening og helse, men i denne utstillingen får du virkelig innblikk i hva som skjer med kroppen hvis den utsettes for dårlig livsstil eller en ulykke, sier Whalley foran en glassmonter som viser et kne som er plaget av slitasjegikt.

Vurdert grundig av NTNU

Autentiske, døde mennesker som stilles ut offentlig har naturlig nok skapt reaksjoner i årenes løp. Mens mange fascineres, er det andre som mener konseptet både er makabert og etisk betenkelig – blant annet talspersoner for religiøse grupper. Det har også vært kontroverser knyttet til i hvilken grad mennesker har samtykket til at instituttet kan bruke dem etter sin død.

Direktør Reidar Andersen ved Vitenskapsmuseet sier museet har foretatt en grundig vurdering rundt de etiske og juridiske aspektene rundt donorenes samtykke og behandlingen av menneskelige levninger. En egen ekspertgruppe fra NTNU har blant annet tatt for seg ulike problemstillinger.

- NTNU har forsikret seg om at utstillingen ikke er i konflikt med bioteknologiloven og genteknologiloven. I tillegg støtter vi oss til to grundige gjennomganger av donorlistene utført av California Science Center, sier Andersen.

Venninnene Karianne Brandal og Anastasia Svenningdal mener «Body Worlds» er en strålende måte å tilegne seg allmennkunnskap på.

- Alle har en kropp og et forhold til kroppen sin, og det fascinerende å se hvordan vi alle fungerer. Fokus på slankekurer og utseendet blekner når man virkelig får se hvor fantastisk dette urverket er, sier Brandal som er frisør.

- Får respekt for leger

Søstrene Randi Lunde og Greta Lunde er også over seg av begeistring, og mener utstillingen er alt annet enn spekulativ.

- Man blir i stedet andektig av å være her, man skal være så glad for at dette sinnrike systemet fungerer hvert sekund du lever. Imponerende, sier Randi.

- Du får også en enorm respekt for leger som stand til å gå inn i kroppene våre, operere og gjøre oss friske. Kroppen er så komplisert og det er så mange hensyn som må tas, sier Greta som tidligere har vært ryggoperert.

«Body Worlds Vital» vises i NTNU Vitenskapsmuseet fra 6. juni–8. oktober 2017. Barn kan godt besøke utstillingen, men museet mener at barn fra åtte år og eldre får mest utbytte.

Nerver: Tyske Angelina Whalley er lege og kurator for utstillingen «Body Worlds Vital». Her viser hun fram et helt ekte nervesystem og forklarer viktigheten av solar plexus. 

Nerver: Tyske Angelina Whalley er lege og kurator for utstillingen «Body Worlds Vital». Her viser hun fram et helt ekte nervesystem og forklarer viktigheten av solar plexus. 

Med ryggen til: Greta Lunde (til høyre) har hatt prolaps og er ryggoperert. Sammen med søsteren Randi Lunde ser hun nærmere på ryggen til denne sjakkspilleren. 

Med ryggen til: Greta Lunde (til høyre) har hatt prolaps og er ryggoperert. Sammen med søsteren Randi Lunde ser hun nærmere på ryggen til denne sjakkspilleren. 

I mange deler: «Body Worlds Vital» gir publikum mulighet til å finstudere kroppen - både skjelettet, muskler, blodåresystem og organer er konservert. 

I mange deler: «Body Worlds Vital» gir publikum mulighet til å finstudere kroppen - både skjelettet, muskler, blodåresystem og organer er konservert. 

På forsiden nå