Det er Trondheim kommune som hvert år deler ut en byggeskikkpris til nye bygg i byen. I år var det bydelsprosjektet «Moholt 50/50» som gikk til topps.

Dagfinn Sagen, arkitekt og partner i MDH arkitekter er naturlig nok veldig fornøyd med prisen.

- Det er veldig hyggelig. Vi er godt fornøyd med resultatet, selv om det ikke er helt ferdig. Samarbeidet med oppdragsgiver Sit Bolig har også vært godt, sier Sagen.

Kutter med 50 prosent

Bydelskprosjektet med de fem boligblokkene i massivtre og en barnehage har allerede vunnet en rekker norske priser. I tillegg er det nominert til den internasjonale EU-prisen for moderne arkitektur – Mies Van Der Rohe Award. «Moholt 50|50» er Norges største massivtreprosjekt.

- Hvorfor tror du at akkurat dere vant?

- Blant annet for den innovative bruken av materialer. Dette er både et digert massivtreprosjekt og et stort miljøprosjekt. Materialene som er brukt gjør at co₂-utslippene er kuttet med 50 prosent, og er i så måte et mønsterprosjekt. Energibruken når bygget tas i bruk, er også lav. I tillegg til at byggene faktisk er miljøvennlige, er de også miljøvennlige rent estetisk. De er flotte å se på, sier Sagen.

Frisør, butikk og klatrevegg

Studentene har bodd der siden august i fjor, og er organisert som hybler i kollektiv fordelt på fem tårn i ni etasjer. I første etasje er det dessuten næringsarealer hvor legesenter, frisør, butikk og treningssenter flytter inn. I 2018 åpner dessuten et bydelsbibliotek med serveringssted her.

Juryleder Hilde Opoku, som også er varaordfører i Trondheim, trekker fram at dette er et helhetlig prosjekt på mange plan.

- De har greid å transformere en parkeringsplass til en levende bydel. Vi er også imponert over hvordan de har utviklet fellesrom. Vi vet at studenter kan føle seg ensomme, men med fellesrommene ramler du nærmest inn i fellesskapet. Her blir det også sykkelhotell og klatrevegger. Hele prosjektet oser av kvalitet.

Involverte naboene

Boligdirektør Lisbeth G. Aspås i byggherren Sit peker på at de nye studentboligene nettopp er et viktig bydelsprosjekt.

- Målet var at prosjektet skulle bli en del av Moholt som bydel – ikke bare nye studentboliger -og det har vi greid ifølge juryen. Tidlig i prosessen involverte vi nabolaget i wokshops. Selv om det kan være krevende med næringsarealer til utleie, mener vi det er viktig med ulike tilbud som butikker og treningssenter – det gjør noe med bydelen, sier Aspås.

Hedrende omtale til Risvollan

En av de andre nominerte, det nye administrasjonsbygget til Risvollan borettslag, fikk dessuten hedrende omtale. «Bygget er blitt et symbol på identitet og fellesskap. Det er lagt opp til sambruk, et sted å møtes», mener juryen. Bygget er tegnet av arkitektene i Pir II.

Hederlig omtale: Det nye administrasjonsbygget til Risvollan borettslag fikk hederlig omtale.

- Borettslaget har gjort mye av det samme som Moholt-prosjektet, men i et mindre perspektiv. De har tatt viktige miljøgrep, samt gjort en stor investering rent økonomisk på vegne av fellesskapet. I bygget kan beboerne arrangere konfirmasjoner og andre tilstelninger. Prosjektet integrerer noe helt nytt i et gammelt boområde på en flott måte, sier juryleder Opoku.

Foruten Opoku, besto juryen av Einar Aassved Hansen, kommunaldirektør for byutvikling, Ingrid Grændsen i Trondhjems Arkitektforening og Aase Sætran fra Næringsforeningen i Trondheimsregionen.

Blant de andre nominerte i år, var blant annet ølsenteret til E. C Dahls på Lademoen og Hammersborg barnehage. Fjorårets vinner var restauranten Ladekaia.

Gammelt og nytt: Mens studentboligene i teglstein ble bygd på 60-tallet, er blokkene i massivtre ferdig for innflytting i august. Foto: Thomas Bekkavik
Vinnere: Sigbjørn Willemsen (fra venstre), Dagfinn Sagen, Minna Riska fra MDH arkitekter og Marit Sve, Anne Lilienthal og Lisbeth G. Aspås fra SiT. Juryleder Hilde Opoku helt til høyre. Foto: Carl-Erik Eriksson