Med kull fra fjellet til Byåsen

Kunstnerlivet i fjellbygda Oppdal har noen ganger vært ensomt, sier Tone Rise Viken. Men først og fremst føler hun seg privilegert og takknemlig.

Saken oppdateres.

Søndag åpner oppdalingen ny utstilling på Galleri Lilje, på Ferstad gård på Byåsen.

Hovedvekten ligger på kullarbeider, men hun viser også frem noen akvarell- og akrylarbeider. Bildene har ingen titler. Tematisk kan de sorteres under begrepene flukt, frihet, fabel og frykt, der stemningene mellom lys og mørke rommer store muligheter for ulike tolkninger, ifølge Tone Rise Viken.

LES OGSÅ: - Jeg blir kvalm, men får respekt for kroppen

Gamle minner

Hun stilte ut på Galleri Riis i Thomas Angellsgate for 30 år siden, med Inger Riis som gallerieier.

–Det var en fantastisk vellykket utstilling med bare akvareller. Det kom masse publikum, og alle bildene ble solgt. Det kom en hel busslast fra Oppdal og etter åpningen spiste vi alle på en restaurant i nærheten.

Nå er det Ingers sønn, Frithjof Riis, som ønsker oppdalskunstneren velkommen i galleriet.

LES OGSÅ: Her kan du se 1000 kunstverk fra barn i Trondheim

–Slutt før bildet overarbeides!

–Hva er det viktigste for deg i bildene dine? Hva må være på plass for at du skal si deg ferdig?

–Komposisjon er viktig i alle teknikker, i kulltegning er valører, skalaen mellom det hvite papiret og de tette, mørke partiene viktig, i akvarellen det lette uttrykket som gjennom komposisjonen skal være stram, og ikke minst: En må slutte før bildet overarbeides!

LES OGSÅ: Modne damer, ungt pågangsmot

Kull: Et av verkene fra Tone Rise Viken som stilles ut under sommerens utstilling. 

Privilegert og takknemlig

– Hvordan har det vært å leve et kunstnerliv på bygda?

– Det har noen ganger føltes ensomt, særlig til å begynne med. Men jeg trodde nok på det jeg holdt på med og lot være å «oppdage» eventuelle negative signaler som kunne forstyrre meg. Når jeg ser tilbake på den responsen som har fått på alle utstillingene, og den varmen jeg har mottatt, ikke minst ved å bli tildelt Oppdal kommunes kulturpris, føler jeg meg privilegert og takknemlig!

Utstillingsåpning på Galleri Lilje søndag 11. juni klokken 13.

Kull og fjell: Et av verkene fra Tone Rise Viken som stilles ut under sommerens utstilling. 

På forsiden nå