For Mads Bones, en av regissørene bak spelparodien, var så (u-)klok at han spurte Haga om han ikke ville være kongen i årets utgave av spelparodien på Sverresborg folkemuseum i Trondheim.

- Jeg tenkte meg om to ganger før jeg sa ja, men nå er jeg virkelig glad for at jeg grep sjansen. «I'm furious!» som de sier i Amerika. Nå får jeg mulighet til å ta hevn over både «Testiklestad» og sørtrønderne som har lurt oss nordtrønderne inn bakveien til ett, stort fylke. Som konge skal jeg sørge for at Sverresborg blir flyttet til Stiklestad og Tore O. Sandvik blir direktør der - uten å ha søkt. Statuen av Arve Tellefsen blir også med på flyttelasset og plasseres utenfor lefsebakeriet i Lierne. Arve T. Lefsen skal han tituleres, fastslår årets konge i Arnulf Hagas skikkelse.

Lausungen Haga

Haga er nærmest en personfisering av den trønderske speltradisjonen. 71-åringen er født og oppvokst på Stiklestad i Verdal, skuespillerdebuterte i «Spelet om Heilag Olav» som 12-åring og har regissert «Spelet» ikke mindre enn tolv ganger.

Som spelguru ble teaterregissøren naturlig nok et sentralt tema i spelparodien «Slaget på Testiklestad» som ble spilt for første gang i 2014. Blant annet kalles tøysespelets uønskede lausunge, som hjemsøker gården som utburd, for Arnulf Haga.

- Ble du fornærmet da du selv så «Testiklestad»?

- Nei, overhodet ikke. Jeg syntes det var kjempeartig og man kan ikke ta seg selv så selvhøytidelig. Satiren er en krevende form som jeg synes Bones & co. har fått til. Jeg synes det er fantastisk at skuespillere fra institusjonsteatret lager teater på eget initiativ. Det samme gjelder Rabarbrateatret her i Trondheim. Dessuten tror jeg denne parodien kan så en tanke hos dem som driver med «ordentlig» spel, bidra til at vi kanskje fornyer oss og blir mer samfunnsaktuelle.

RBK-er Brandhaug

Mens enkelte mente dette var plump humor av verste sort, har crazykomedien «Slaget på Testiklestad» i det store og hele slått an blant publikum og gått for fulle hus. For hvert år har spelet hatt ulike konger. De to første årene hadde rosenborgspiller Sverre Brandhaug rollen, mens Tore Johansen og Ivar Gafseth dukket opp i fjor. Nå har de fire mennene bak - Mads Bones, Kyrre Havdal, Ole Christian Gullvåg og Olve Løseth - besluttet at leken er over.

- I år blir «Testiklestad» spilt for siste gang, og da var det naturlig at vi spurte selveste spelguden Arnulf Haga om å bli konge. Han kommer til å sette nådestøtet.

- Ja, nå har «Testiklestad» kastet skit på selve arvesølvet, Stiklestadspelet i fire år. Dette må ta slutt. Eller at jeg tar over hele greia, supplerer Haga.

- Eller at bror din gjør det, ler Bones med hentydning til Arnulfs lillebror og spelkollega Paul Ottar Haga.

Kunstdebatt?

Bones vil ikke avsløre hvilke andre skuespillere som er med i år, med at de som vanlig tar fatt i nasjonale og lokale nyheter.

- Kan hende kaster vi oss på kunstdebatten som har pågått i Adresseavisens spalter. Trondheim Kunstmuseum har jo laget T-skjorter med et Håkon Bleken-sitat, «Kunst som er jævlig kjedelig». Vi vurderer å kopiere museet og lage T-skjorter med påskriften «Kunst som er jævlig artig. Hilsen Arnulf Haga». For kunst kan jo være veldig artig. I alle fall spel.

Tøys og tull: Spelparodien «Slaget på Testiklestad» har gått for fulle hus i de tre årene det har vært spilt på Sverresborg Trøndelag folkemuseum. Foto: Kristin Slotterøy
Kapret spelguden: Teaterregissør Arnulf Haga spiller kongen i årets utgave av «Spelet på Testiklestad». - Selv om jeg ikke ser fram til å synke ned på dette lave nivået, er dette min sjanse til å få slutt på svineriet, sier kongen aka Arnulf Haga (sittende i stolen i midten). Trioen bak spelparodien, Ole Christian Gullvåg (fra venstre), Mads Bones og Olve Løseth er fornøyd med å ha kapret selveste spelguden Haga. Foto: Jens Petter Søraa