Til helga arrangeres Steinkjerfestivalen for 12. gang med artister som Karpe Diem, Suzanne Vega, Åge, Vazelina Bilopphøggers og Janove på plakaten.

Mens mye av billettsalget tidligere har foregått i festivaluka, har billettene gått unna mye tidligere i år, sier festivalsjef Svein Bjørge.

- I dag er det bare 1800 av 6000 billetter igjen. Fortsetter salget i samme tempo som i forrige uke, er festivalen utsolgt før dørene åpner, sier festivalsjefen tirsdag.

Les anmeldelsen av Karpe Diems konsert i Borggården i fjor: Gjør seg fortjent til merkelappen «Norges viktigste band»

Karpe Diem er headliner på Steinkjerfestivalen i år. Her fra deres konsert i Borggården i fjor.

- Et kulturfyrtårn

Det var først for fire-fem år siden at Bjørge skjønte at festivalen var kommet for å bli.

- Det har tatt mange år, og vi har også hatt uår med underskudd, men nå har vi greid å bygge en egenkapital som gjør at vi tror festivalen vil være der fremover. Vi har fått høyere status, både hos publikum, det offentlige og i næringslivet. Vi er blitt et kulturfyrtårn for hele regionen, sier Bjørge.

Tilbake til Frognerbadet

I tillegg til å drive Steinkjerfestivalen, er Bjørge også sjef for metal-festivalen Tons of Rock i Halden, Vinterfest på Steinkjer, i tillegg til at han er bookingsjef for Ekstremsportveko på Voss og Dulpenfest i Holmestrand.

Og i fjor høst, da 25-årsjubilanten Norwegian Wood var i ferd med å gå inn med skral økonomi, brettet han opp skjorteermene og tok like så godt over hele festivalen.

- Jeg har vanket på festivalen i 15 år og hatt noen av mine største konsertopplevelser der. Jeg kunne ikke sitte stille og se på at den ble historie, sier Bjørge.

Egentlig hadde han ikke tid til å drive enda en festival, og advarslene var mange. Likevel tok han med seg navnet og logoen, og bygget alt opp igjen fra scratch.

Umulig oppgave

- Mange sa det var umulig, men det er det ikke. Det har gått utrolig fort. Kjenner man til mekanismene, og har nettverket og kompetansen, er det mulig å rigge en festival ganske kjapt.

- Festivalen hører hjemme i Frognerbadet. Det er unik scene der man føler man er på klubbkonsert, selv med 9000 publikummere, sier han.

Tons of Rock ble etablert i 2014 og har raskt vokst til å bli den ledende festivalen for hardrock og heavy metal i Norge. I fjor hadde festivalen 24 000 besøkende (festivaldøgn).

- Det eksploderte i fjor, det var et kjempeår. Vi har mange besøkende fra Trøndelag, så i år kommer vi til å sette opp et Tons of Rock-tog fra Trondheim, sier Bjørge.

Festivalen arrangeres fra 22. til 24. juni og har artister som Slayer, Blink-182 og Rob Zombie på plakaten.

The Waterboys på Steinkjerfestivalen er en av konsertene Svein Bjørge ser mest frem til i sommer. Her fra Olavsfestdagene i 2013.

Ny festivalgigant

Svein Bjørge har selv bakgrunn fra musikkbransjen. Han var også sterkt involvert i Hovefestivalen og Bylarm, og initierte i 2001 Alarmprisen som et motsvar til Spellemannsprisen.

Sammen med blant andre tidligere sjef for Quart- og Hovefestivalen Toffen Gunnufsen er Bjørge nå i ferd med å lage en festivalgigant på Kadettangen i Bærum. Området ligger like ved Kalvøya, der den norske festivaltradisjonen så å si ble født. U2, Neil Young, Frank Zappa og Bob Dylan er blant artistene som spilte på Kalvøya-festivalen, før den ble lagt ned i 1998.

I første omgang har Bjørge og Gunnufsen søkt om å få arrangere to festivaler i slutten av juni til neste år, en countryfestival (Country Island) og en popfestival (Kadettfestivalen). Målet er å tiltrekke seg nasjonale og internasjonale toppartister.

Festivalene går bra

Festivalene i Halden, Oslo og Steinkjer skjer rett etter hverandre, de tre siste helgene i juni. Så det blir relativt hektiske dager for Bjørge. Ofte må han jobbe nærmest døgnet rundt for å komme i mål, forteller han.

- Det handler om organisering og delegering. Jeg har ikke flere timer i døgnet enn andre, så jeg må klare det innenfor de rammene. Det har gått fint til nå.

I løpet av de siste ti, femten årene har det eksplodert med festivaler i Norge. Påstandene om at festivalene er på vei tilbake, stemmer ikke, mener han.

- Enhver by og tettsted vil ha sin egen festival. Det er registrert cirka 550 festivaler i Norge, og de fleste går veldig bra. Det kan virke som om det er en risikosport – og det er det. Men det handler mye at de store som har gått på ryggen har fått mye oppmerksomhet, sier han, og legger til:

- Markedet bestemmer, og publikum liker å gå på festival.

- Hva er det du mest stolt over å ha booket?

- Det var veldig spesielt å få avskjedskonserten til Black Sabbath på Tons of Rock i fjor. Nettopp fordi det var avskjedskonserten.

- Hva ser du mest frem til i år?

- Jeg gleder meg til å se The Waterboys på Steinkjer. Jeg er stor fan av dem.