- Å arrangere festival kan virke som risikosport – og det er det

Steinkjerfestivalens Svein Bjørge er ikke lettskremt.

Etter at han reddet Norwegian Wood i fjor vinter, seiler Svein Bjørge opp som Norges festivalkonge. I helga arrangerer han Steinkjerfestivalen for 12. gang. 

Saken oppdateres.

Til helga arrangeres Steinkjerfestivalen for 12. gang med artister som Karpe Diem, Suzanne Vega, Åge, Vazelina Bilopphøggers og Janove på plakaten.

Mens mye av billettsalget tidligere har foregått i festivaluka, har billettene gått unna mye tidligere i år, sier festivalsjef Svein Bjørge.

- I dag er det bare 1800 av 6000 billetter igjen. Fortsetter salget i samme tempo som i forrige uke, er festivalen utsolgt før dørene åpner, sier festivalsjefen tirsdag.

Les anmeldelsen av Karpe Diems konsert i Borggården i fjor: Gjør seg fortjent til merkelappen «Norges viktigste band»

Karpe Diem er headliner på Steinkjerfestivalen i år. Her fra deres konsert i Borggården i fjor. 

 

- Et kulturfyrtårn

Det var først for fire-fem år siden at Bjørge skjønte at festivalen var kommet for å bli.

- Det har tatt mange år, og vi har også hatt uår med underskudd, men nå har vi greid å bygge en egenkapital som gjør at vi tror festivalen vil være der fremover. Vi har fått høyere status, både hos publikum, det offentlige og i næringslivet. Vi er blitt et kulturfyrtårn for hele regionen, sier Bjørge.

LES OGSÅ: - Jeg var nok en drittsekk, et rasshøl, rett og slett. Nå er jeg gammel og sur

Tilbake til Frognerbadet

I tillegg til å drive Steinkjerfestivalen, er Bjørge også sjef for metal-festivalen Tons of Rock i Halden, Vinterfest på Steinkjer, i tillegg til at han er bookingsjef for Ekstremsportveko på Voss og Dulpenfest i Holmestrand.

Og i fjor høst, da 25-årsjubilanten Norwegian Wood var i ferd med å gå inn med skral økonomi, brettet han opp skjorteermene og tok like så godt over hele festivalen.

- Jeg har vanket på festivalen i 15 år og hatt noen av mine største konsertopplevelser der. Jeg kunne ikke sitte stille og se på at den ble historie, sier Bjørge.

Egentlig hadde han ikke tid til å drive enda en festival, og advarslene var mange. Likevel tok han med seg navnet og logoen, og bygget alt opp igjen fra scratch.

Umulig oppgave

- Mange sa det var umulig, men det er det ikke. Det har gått utrolig fort. Kjenner man til mekanismene, og har nettverket og kompetansen, er det mulig å rigge en festival ganske kjapt.

- Festivalen hører hjemme i Frognerbadet. Det er unik scene der man føler man er på klubbkonsert, selv med 9000 publikummere, sier han.

Tons of Rock ble etablert i 2014 og har raskt vokst til å bli den ledende festivalen for hardrock og heavy metal i Norge. I fjor hadde festivalen 24 000 besøkende (festivaldøgn).

- Det eksploderte i fjor, det var et kjempeår. Vi har mange besøkende fra Trøndelag, så i år kommer vi til å sette opp et Tons of Rock-tog fra Trondheim, sier Bjørge.

Festivalen arrangeres fra 22. til 24. juni og har artister som Slayer, Blink-182 og Rob Zombie på plakaten.

The Waterboys på Steinkjerfestivalen er en av konsertene Svein Bjørge ser mest frem til i sommer. Her fra Olavsfestdagene i 2013. 

 

Ny festivalgigant

Svein Bjørge har selv bakgrunn fra musikkbransjen. Han var også sterkt involvert i Hovefestivalen og Bylarm, og initierte i 2001 Alarmprisen som et motsvar til Spellemannsprisen.

Sammen med blant andre tidligere sjef for Quart- og Hovefestivalen Toffen Gunnufsen er Bjørge nå i ferd med å lage en festivalgigant på Kadettangen i Bærum. Området ligger like ved Kalvøya, der den norske festivaltradisjonen så å si ble født. U2, Neil Young, Frank Zappa og Bob Dylan er blant artistene som spilte på Kalvøya-festivalen, før den ble lagt ned i 1998.

I første omgang har Bjørge og Gunnufsen søkt om å få arrangere to festivaler i slutten av juni til neste år, en countryfestival (Country Island) og en popfestival (Kadettfestivalen). Målet er å tiltrekke seg nasjonale og internasjonale toppartister.

Festivalene går bra

Festivalene i Halden, Oslo og Steinkjer skjer rett etter hverandre, de tre siste helgene i juni. Så det blir relativt hektiske dager for Bjørge. Ofte må han jobbe nærmest døgnet rundt for å komme i mål, forteller han.

LES OGSÅ: Festivalgeneralens travle uke

- Det handler om organisering og delegering. Jeg har ikke flere timer i døgnet enn andre, så jeg må klare det innenfor de rammene. Det har gått fint til nå.

I løpet av de siste ti, femten årene har det eksplodert med festivaler i Norge. Påstandene om at festivalene er på vei tilbake, stemmer ikke, mener han.

- Enhver by og tettsted vil ha sin egen festival. Det er registrert cirka 550 festivaler i Norge, og de fleste går veldig bra. Det kan virke som om det er en risikosport – og det er det. Men det handler mye at de store som har gått på ryggen har fått mye oppmerksomhet, sier han, og legger til:

- Markedet bestemmer, og publikum liker å gå på festival.

- Hva er det du mest stolt over å ha booket?

- Det var veldig spesielt å få avskjedskonserten til Black Sabbath på Tons of Rock i fjor. Nettopp fordi det var avskjedskonserten.

- Hva ser du mest frem til i år?

- Jeg gleder meg til å se The Waterboys på Steinkjer. Jeg er stor fan av dem.

På forsiden nå