Over 8000 har besøkt utstillingen med døde menneskekropper

- Det er en gledelig overraskelse, og mer enn det vi estimerte, sier kommunikasjonsleder Tove Eivindsen ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Body Worlds Vital stiller ut 13 menneskekropper som er plastinert. Siden åpingen 6. juni har over 8000 besøkt utstillingen.  Foto: Richard Sagen

Saken oppdateres.

Utstillingen Body Worlds Vital åpnet i Trondheim 6. juni. Utstillingen består av 13 ekte menneskekropper som er donert til formålet. Her får du se rett og slett se det som finnes under huden på oss mennesker; skjelett, muskler organer og blodåresystemet.

Kroppene er plastinert for å konservere biologisk materiale. Det er en metode som er utviklet av den tyske legen Gunther von Hagens ved universitetet i Heidelberg i 1977.

LES OGSÅ: Menneskelik stilles ut i Trondheim

Veldig fornøyd

Utstillingen finner sted ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim, og varer frem til 6. oktober. Tove Eivindsen, kommunikasjonsleder ved NTNU Vitenskapsmuseet, forteller at de søndags ettermiddag rundet over 8000 besøkende. I tillegg er det cirka 500 som har kjøpt forhåndsbilletter som ikke er brukt ennå, forteller Eivindsen.

- Vi er veldig, veldig fornøyd med det. Det er en gledelig overraskelse, og over det vi estimerte, sier hun.

Eivindsen forteller at det har vært et stort antall av unge voksne som har besøkt utstillingen, da spesielt folk i 20-årene. Hun synes det er gøy å se at de treffer såpass bredt.

- Det er spesielt å se på ei utstilling. På Pstereo og lignende er det tilpasset for den generasjonen. Det er ikke på museum du oftest finner den gruppa. Så vi liker at det slår an, sier hun.

LES OGSÅ: - Jeg blir kvalm men får respekt for kroppen

Blitt en «snakkis»

Eivindsen tror utstillingen har blitt en snakkis, både fra studenter som studerer utenlands og på sosiale medier. Hun tror også det har med å gjøre at så mange har vært på utstillingen i andre byer, og at de derfor framsnakker det.

- Det er et konsept som er fremmed for mange, og nytt i Norge. Det er nok folk som har vært en annen plass, og nå tar med vennene sine, sier hun.

Eivindsen forteller at de ønsker å slå besøkstallet fra sist gang de hadde en stor utstilling. Det var «Afghanistan - den gjemte historien»-utstillingen de hadde i 2012, da med over 21 000 besøkende fra mai til september.

- Vi ligger godt an til å slå det. Jeg er spent på når det blir ferie og folk vil gjøre andre ting. Men vi får nok en oppsving i september når folk har kommet seg tilbake til hverdagen, mener hun.

LES OGSÅ: Denne trønderske festivalen selger unna billetter i rekordfart

Den første utstillingen ble holdt i Japan i 1995, og siden da blitt sett av over 44 millioner mennesker verden over, ifølge hjemmesiden til «Body Worlds». Trondheim er den eneste byen i Norge som får utstillingen. Det finnes flere typer utstillinger, men Body Worlds Vital tar for seg helseperspektivet ved menneskekroppen.

- Vi leser mye om kropp, trening og helse, men i denne utstillingen får du virkelig innblikk i hva som skjer med kroppen hvis den utsettes for dårlig livsstil eller en ulykke, har lege og kurator for utstillingen, Angelina Whalley, tidligere sagt til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Den mest sette forestillingen på over ti år

På forsiden nå