Creedence' frontfigur på Sverresborg Arena

- Et håndtrykk jeg aldri glemmer

John Fogerty-konserten i Trondheim ble surnadalingen Bjørn Harald Sæthers (53) tiende.

- Fogerty er alt: - Jeg har vært blodfan siden jeg var ni år, sier Bjørn Harald Sæther (53) som også er tidligere leder av den norske Creedence-fanklubben. Sammen med samboer Gunn Mary Todal (t.v.) hadde han tatt turen fra Surnadal for å se og høre den amerikanske rock'n'roll-helten.  Foto: Kim Nygård

Saken oppdateres.

Sola strålte på Sverresborg folkemuseum i Trondheim søndag da John Fogerty, kjent for mange som vokalisten, låtskriveren og gitaristen i amerikanske Creedence Clearwater Revival (1967 til 1972), entret scenen.

- Møttes tilfeldigvis på gata

Sammen med 10 000 andre publikummere hadde Bjørn Harald Sæther og samboeren Gunn Mary Todal tatt turen for å nyte 60- og 70-tallsmusikk i museale omgivelser på Byåsen.

Hele ni låter som Creedence hadde i sitt repertoar, alle skrevne av Fogerty, havnet på topp 10-lister verden over. Søndag spilte Fogerty i Trondheim.   Foto: Kim Nygård

 

Sæther er tidligere leder av den norske fanklubben for Creedence og Fogerty. Konserten søndag kveld ble hans tiende.

LES Adresseavisens anmeldelse av konserten

LES OGSÅ: Smørblide Fogerty på vei til Sverresborg

- Jeg har vært blodfan siden jeg var ni år, og har fartet rundt i Skandinavia på mange konserter. I Oslo fikk jeg også hilst på ham. Vi møtte ham tilfeldig ute på gata. Jeg kjenner ennå håndtrykket fra denne mannen som har skrevet all denne gode musikken, sier Sæther andektig.

Onkel og nevø: I like skjorter kjøpt for anledningen, storkoste Brynjar Ebbesen (67) og nevøen Fredrik Ormøy (27) seg på John Fogerty-konsert på Sverresborg. Foto: Kim Nygård   Foto: Kim Nygård

 

Fenomenale 1969

Han hadde store forventninger til konserten som lovet hits på rad og rekke, repertoaret på turneen er nemlig bygd opp rundt de klassiske låtene. Sommeren 2017 feirer John Fogerty det fenomenale Creedence-året 1969, da bandet ga ut tre fulle album og fire singler der både A- og B-sidene ble betydelige hits. Så langt på turneen har hitene trillet som erter ut av en hullete ertepose: «Born on the Bayou», «Up Around the Bend», «Down on the Corner», «Fortunate Son», «Proud Mary» bare for å nevne noen.

John Fogerty-konserten var utsolgt og om lag 10 000 publikummere kom for å se og høre den amerikanske rock'n'roll-helten som også var frontfigur i Creedence.   Foto: Kim Nygård

 

- Jeg skjønner ikke at det går an å lage så mye bra musikk på så kort tid, sier Bjørnar Ervik (68) og minnes det berømmelig året 1969.

Han kom tidlig til arenaen for å rigge seg til en fin plass foran scenen. Han og Rita Strand (58) mener Fogerty har alt.

- Fogerty er mitt store idol. Alt er så bra, tekster, musikk og arrangementer. Jeg har sett ham tidligere, på Døgnvillfestivalen i Tromsø i 2011. Etter den lovet jeg meg selv at om han kom til Norge igjen skulle jeg dit – og jeg så skulle krype, ler Strand.

- Det magiske året: Bjørnar Ervik (68) og Rita Strand (58) er imponert over at Fogerty og Creedence greide å produsere så mange hits som bandet gjorde i 1969.   Foto: Kim Nygård

For henne er «Hey, tonight» en favoritt, og «Who'll Stop the Rain».

- Jeg hadde denne T-skjorten på på den konserten, og da pekte Fogerty på meg fra scenen; «Hey, I like your tee shirt», forteller Rita Strand.

Traktor-musikk

Fredrik Ormøy (27) og Brynjar Ebbesen (67) hadde kommet ens ærend fra Brønnøysund for å se Fogerty live for første gang.

- Det er onkel sin «feil» at jeg digger Fogerty og Creedence, smiler Ormøy og kikker bort på onkelen Ebbesen.

«Who'll Stop the Rain»? Som vanlig var det meldt litt groggy vær når store ting skjer i byen, men det ble opphold og attpåtil en del sol da Fogerty gikk på secenen søndag kveld.   Foto: Kim Nygård

 

- Jeg er vokst opp på gård og onkel spilte alltid Creedence i traktoren. Det var Creedence som holdt oss våkne bak rattet.

- Ja, Creedence er minner fra ungdommen, istemmer Ebbesen hvis første musikkassett var av rock'n'rollerne Creedence.

- Blir du melankolsk?

- Ja, litt melankolsk er det. Man ser tilbake. Men mest av alt er musikken helt fantastisk!

På forsiden nå