Neste høst skal minnesmerket over trondheimsvisekunsteren Otto Nielsen stå klar på Bakklandet i Trondheim. Oppdraget med å lage skulpturen har gått til kunstnerparet Runi Langum og Hans Martin Øien.

– Dette er vårt første samarbeidsprosjekt så vi gleder oss til å kunne sett i gang, sier Langum.

Hun jobber som tegner mens mannen er skulptør. De to har en klar for plan for hvordan minnesmerke skal se ut.

Hyllest til radiomannen

– Vi har tatt utgangspunkt i en radio som skal symbolisere et endelig farvel til FM radio og overgangen til DAB. Hoveduttrykket er Nielsen som radiomann, men vi vil også ta opp ulike temaer som programmer eller viser på minnesmerke, forteller Langum.

Nielsen er kanskje mest kjent som redaktør for radioprogrammet «Søndagsposten» som gikk på lufta i over 20 år. I tillegg til å være komponist og visesanger. Han var også motstandsmann og satt i fangeleiren Grini i Østre Bærum.

– Vi har også valgt å bruke et portrett, et hode som titter bort med et lurt Otto Nielsen smil som skal titte frem fra radioen, forteller Langum.

Kunstverket skal være en steinskulptur og det vil også bli plass til en benk ved siden av.

Bursdagssang på Grini

Langum har et spesielt forhold til Otto Nielsen og en historie som forteller om hvordan Otto Nielsen spredte humor og kultur på Grini.

–Faren min satt på Grini med Nielsen og de var på samme brakke. Noe av det faren min husker aller mest er da Nielsen fremførte bursdagssangen på 15-årsdagen hans. Det glemmer han aldri.

Otto Nielsen var også født i Nonnegata, ikke så langt unna Bakklandet. Faren til Øien vokste opp på Bakklandet. Så selve plassen der minnemerket skal stå har en spesiell betydning for Øien.

Over en million til skulptur

Det var beboerne på Bakklandet som tok initiativet til minnesmerke og flere ildsjeler har jobbet hardt for å samle inn penger.

– Jobben har ikke bare vært lett, men nå har utvalget samlet til sammen 700 000 kroner. Trondheim kommune har også bidratt med 500 000 kroner. Jeg er veldig glad for at ideen endelig blir realisert, forteller leder for initiativtakere, Trude Sandnes.

LES MER OM INNSAMLINGEN: - Dette tyder på at vi tåler mer Otto Nielsen

Skisse av minnesmerket: Steinskuplturen skal vise flere siden av visekunstneren, Otto Nielsen. Både som radiomann og visesanger. Foto: Tronsheim kommune