Klokken 22.45 og utover ble to omganger med fyrverkeri skutt opp lørdag kveld for å markere avslutningen på Olavsfestdagene.

Fyrverkeriet akkompagnerte deler av Trondheim Symfoniorkesters konsert med gjesteartister i Borggården.

- Etter å ha prøvd i mange år får vi endelig avsluttet Olavsfestdagene med en klassisk storkonsert. Denne vil være i tråd med nyttårskonserter som er mer vanlige i i Sør-Europa. Og dette blir den første gangen vi ser et slikt oppsett i Norge, sier pressesjef Morten Samdal i Olavsfestdagene.

Foto: Terje Svaan

- Ikke siden 2005

Ifølge Andreas Helle i North Star blir dette den andre gangen fyrverkeri kombineres med live-musikk, forrige gang noe lignende ble gjort var i 2005.

Det er en rekke utfordringer som må løses for at oppskytningen skal gå perfekt. For å synkronisere musikk og smell hender det at orkesteret spiller i en helt satt rytme, men ikke i kveld, fortalte han lørdag ettermiddag.

- Vi har satt opp fyrverkeriet slik at det kan tilpasses tll musikken, sier Andreas Helle i North Start.

Derfor er det én person som skal styre oppskytningen etter dirigentens tempo.

North Star og T-Pyro samarbeider i år om oppskytningen som de tror vil bli spesiell.

Foto: Terje Svaan
Foto: Terje Svaan

Spesiell oppskytning

Musikkstykket som skal spilles er 1812-ouverturen skrevet av den rusiske komponisten Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Stykket ble skrevet for å minnes da Napoelon i 1812 forsøkte å erobre Russland.

Andreas Helle lover at himmelen vil speile musikken.

- Vi har et bredt spekter av effekter fra flere land til oppskytningen. Blant annet vil det være flere, mindre effekter som det tidligere i Trondheim er brukt mindre av, sier Helle.

En vanlig nyttårsoppskytning er vanligvis på rundt 200 kilo i Trondheim. Denne oppskytningen blir på 70 kilo.

Foto: Terje Svaan
Gjør klart: Til avslutningen av Olavsfestdagene gjøres fyrverkeriet klart. Fra venstre: Thor Kristian Stav, Roy Tronstad, Harald Steen, Andreas Helle. Foto: Terje Svaan
NTNU: Andreas Helle startet med fyrverkeri gjennom NTNU-gruppen «Pyrogruppen Eksplosiv» Foto: Terje Svaan