- Nye aktører vil skumme fløten fra storfilmene

Regjeringen åpner opp for at hvem som helst kan drive kino. Det synes kinosjef Arild Kalkvik er en dårlig idé.

Dårligere tilbud: Sjef for Trondheim Kino, Arild Kalkvik, tror en nedleggelse av konsesjonsordningen vil svekke tilbudet til norske kinogjengere.  Foto: Kristine Lindebø

Saken oppdateres.

I sommer sendte Kulturdepartementet ut et høringsnotat der de forslår å avvikle ordningen med kommunal konsesjon for kinofilmvisning.

Sjef for Trondheim Kino, Arild Kalkvik, er bekymret for hva det vil bety for kinoens status som kultur og bredden i kinotilbudet.

- Selv om kinodrift ligger i grenselandet mot næring, mener jeg vi driver med kultur. Mange norske kinoer lever på de store titlene, sier han.

- Hvis ingen skal mene at kino er kultur, og hvem som helst kan skumme fløten på storfilmer, så er det synd for oss som har forpliktet oss til å vise film gjennom hele året, gjennom både oppgangstider og nedgangstider, sier Kalkvik.

LES OGSÅ: Arild Kalkvik lever for økonomi. Men dør gjerne for kunsten

Han tror ikke en nedleggelse av konsesjonsordningen vil spare det offentlige for mye penger.

- Jeg tror det blir fristende for mange å starte såkalt eventkino der man bare viser de store titlene. Det kan gjøre at vi får mindre penger i overskudd til kommunene, at kommunene må supplere med mer penger, eller at kinoene må legge om programprofilen, sier Kalkvik.

Arild Kalkvik  Foto: Mariann Dybdahl

Flest kinoer i verden

Avvikler man ordningen fjernes grunnlaget for hele den norske kinostrukturen, mener han.

- Da er ikke kinopolitikken regulert av noe som helst. I mange andre land er ikke kino kultur, men noe de kommersielle driver med. I forhold til folketall har Norge flere kinoer enn noe annet land, sier Kalkvik.

I høringsnotatet skriver Kulturdepartementet at mengden av tilgjengelig audiovisuelt innhold, har gjort konsesjonsordningen mindre sentral som politisk instrument for å sikre mangfold.

Departementet skriver videre at ordningen kan være uheldig ut fra et konkurransemessig synspunkt, og at bredden i kinotilbudet blir fremmet gjennom ulike tilskuddsordninger.

LES OGSÅ: Får millioner til utbygging av Orkla Industrimuseum

Trussel for mangfoldet

Kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) reagerer sterkt på at høringsnotatet verken er sendt til landets kommuner eller til alle kinoene.

- Det er ubegripelig. Det er kommunene som gir konsesjon og som kan se klarest hvilke ulemper et bortfall av konsesjon kan ha, sier Lykke, som gjennom 25 år var styremedlem i Trondheim Kino. Han er i dag styreleder for Kosmorama.

Geirmund Lykke  Foto: Vegard Eggen

 

Han er spesielt bekymret for hva det vil bety for visningen av barne- og familiefilmer, men også smalere film fra de fleste andre land enn USA.

- Med en konsesjonsordning kan kommunen sette vilkårene og sikre et godt tilbud til alle aldersgrupper. Det er storfilmene som skaper inntektene man trenger for å vise smalere filmer og filmer for barn, sier Lykke.

Han mener det i dag i praksis er fri etablering, hvis man følger konsesjonene.

- Og slik må det være, hvis ikke blir det urimelige konkurransevilkår.

LES OGSÅ: Han var to timer fra å bli deportert til Auschwitz

- Ikke godt nok grunnlag

Høringsnotatet skal behandles i formannskapet tirsdag. I saksfremlegget skriver rådmannen blant annet at notatet ikke gir et godt nok grunnlag til å vurdere om ordningene skal avvikles.

Det stiller Marek Jasinski (Ap) seg også bak. Men han er klar på at konsesjonsordningen må fortsette.

- I konsesjonen har vi stilt krav om et bredt tilbud, med barne- og familiefilmer og internasjonale filmer. Flest mulige mennesker i alle aldersgrupper skal ha et tilbud. Det handler om å sikre bredden i kinotilbudet, sier Jasinski.

Marek Jasinski  Foto: Morten Antonsen

 

Han frykter at kommersielle aktører vil prioritere amerikansk storfilm foran barne- og ungdomsfilmer og norsk film.

- Det er vanlig å stille krav til kulturinstitusjonene, sier han.

- Utdatert og uten verdi

Berit Tiller (H), derimot, mener saken er så klar at den ikke trenger noen videre utredning.

Berit Tiller  Foto: Morten Antonsen

 

Hun har sendt inn et notat der hun foreslår at formannskapet går inn for å oppheve ordningen, ettersom «de opprinnelige begrunnelsene for konsesjonsordningen ikke er tilstrekkelig tungtveiende til å begrunne et så inngripende tiltak».

- Jeg mener ordningen er utdatert og uten verdi. Kommunene har ingen sanksjonsmuligheter om vilkårene ikke følges, sier hun.

Tiller mener kino i liten grad er kulturpolitikk, og at ordningen er overflødig ettersom såkalt kvalitetsfilm er tilgjengelig nærmest hvor som helst.

- Kinoene er kommersielle bedrifter, sier hun.

LES OGSÅ: 14-åring sjokkerer Nerdrum og Sand med talentet sitt

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå