Rangert som en av tidenes beste

Britiske Classic FM har rangert Leif Ove Andsnes som en av de 25 beste klassiskpianistene gjennom tidene. Og han er i celebert selskap.

Blant topp 25: Stjernepianisten Leif Ove Andsnes er vurdert som en av de 25 beste pianistene gjennom tidene. Han er i godt selskap med størrelser som Chopin, Mozart og Beethoven. I oktober kommer «semi-trønderen» til Trondheim. 

Saken oppdateres.

Det er programlederne i den britiske radiostasjonen som har plukket ut pianistene som de mener er de beste som noen gang har levd. De er ikke rangert i noen rekkefølge fra topp til bunn, men listet opp i alfabetisk rekkefølge. Listen ble publisert for en uke siden.

På listen finnes komponister/pianister som er kjent for de aller fleste: Beethoven, Mozart, Chopin, Rachmaninov og Lizt. Men også nålevende pianister som russeren Vladimir Ashkenazy, israelsk-argentinske Daniel Barenboim, argentinske Martha Argerich og kineseren Lang Lang.

«Verdens kuleste»

Classic FM, som har lyttere over hele verden, er svært begeistret for Andsnes og beskriver ham som «en av verdens beste nålevende musikere» innen klassisk musikk. I et tidligere intervju med Andsnes, hvor stasjonen har besøkt ham hjemme i Bergen, presenterer de nordmannen som «verdens kuleste pianist». De mener at han har tatt steget ytterlig opp et hakk med plateinnspillingen av Beethovens pianokonserter nr. 2 og 4 med Mahler kammerorkester.

Andsnes har vært solist med alle verdens ledende symfoniorkestre, og ble allerede i 2009 omtalt som «den mest interessante pianisten i sin generasjon» i storavisen The New York Times.

Halvt trønder

3. oktober gjester verdensstjernen Trondheim og Olavshallen. Det blir en soloaften med verker av Sibelius, Widmann, Schubert, Beethoven og Chopin.

Og for ordens skyld: Andsnes er født i Stavanger, oppvokst i Karmøy – men med en far fra Otterøya er han sterkt knyttet til Namsos. Som guttunge tilbrakte han somrene på familiehytta på Andsneset på Otterøya og som ettåring bodde han i Namsos fram til treårsalderen.

Tilbake til Trondheim: Leif Ove Andsnes spiller i Olavshallen 3. oktober. Her er han avbildet under en prøve samme sted i 2012. 

Tilbake til Trondheim: Leif Ove Andsnes spiller i Olavshallen 3. oktober. Her er han avbildet under en prøve samme sted i 2012. 

Pianist Leif Ove Andsnes foran en konsert i Namsos i 2001, der også farmor Birgit Andsnes var blant publikum. 
        
            (Foto: Leif Arne Holme )

Pianist Leif Ove Andsnes foran en konsert i Namsos i 2001, der også farmor Birgit Andsnes var blant publikum.  Foto: Leif Arne Holme

På forsiden nå