Stakk av med prestisjetungt stipend

Trønderen Julie Ebbing (32) fikk 50 000 kroner og kunstopphold i New York.

Julie Ebbing sammen med sin far Trygve Ebbing i forkant av middag med dronning Sonja hvor hun fikk tildelt stipendet. 

Saken oppdateres.

Hun ble tirsdag tildelt The Kjell Nupen Memorial Grant. Stipendet, som dronning Sonja var med å etablere, skal gå til yngre og lovende grafikere i Norden. Kunstnerstipendet blir delt ut annethvert år til minne om Kjell Nupen som døde i 2014.

LES OGSÅ: - Vi trøndere er mer opptatt av Blå Swix, 4-3-3 og havregrøt enn kunst

Kunstneren Julie Ebbing fra Bangsund i Namsos var en av de 26 som var nominert til stipendet, og stipendet består av et studieopphold ved verkstedet til Universal Limited Art Editions (ULAE) i New York i ti dager og 50 000 kroner til å dekke reise, opphold og trykkemateriell. Det skriver Namdalsavisa.

- Stort

- I kunstens ulendte terreng er ikke alltid selvsikkerheten på topp, og da er det stort å føle at kunsten treffer, at man er inne på noe, skriver Ebbing i en tekstmelding til Adresseavisen.

Hun peker på at et opphold ved ULAE er en kjempestor mulighet.

- Dette er et superproft print-studio med de flinkeste folkene, og jeg vil få muligheten til å utvide min kunstneriske horisont. Jeg får eksperimentere med ulike grafiske teknikker og lære masse av eksperter på området.

Første norske

Ebbing er den første norske kunstneren som vinner det prestisjetunge stipendet. Den første vinneren var den anerkjente danske kunstneren Adam Saks.

LES OGSÅ: Disse begrepene om kunst bør du kunne

Tresnitt er kjernen i Ebbings kunst, og teknikken mikses med blant annet installasjon, skulptur, maleri, tegning og tekstil. Juryen peker akkurat på hennes måte å fortolke en tradisjonell grafisk teknikk ved å gi den et moderne og aktuelt uttrykk.

Bleken og fyrstikker: Dette bildet av Julie Ebbings «Fyrstikkbleken». 

Bleken og fyrstikker: Dette bildet av Julie Ebbings «Fyrstikkbleken». 

Typer på bar: Julie Ebbings maleri «Kan hende det var Credo» fra Trøndelagsutstillingen i 2010. Hun er også med i Trøndelagsutstillingen i år som åpner 23. september.  
        
            (Foto: Steinar Fugelsøy)

Typer på bar: Julie Ebbings maleri «Kan hende det var Credo» fra Trøndelagsutstillingen i 2010. Hun er også med i Trøndelagsutstillingen i år som åpner 23. september.   Foto: Steinar Fugelsøy

På forsiden nå