- Kommunen bør etablere bakerovn i alle bydeler i Trondheim

Kjendiskokk Lars Erik Vesterdal ble så begeistret for kunstverket med integrert bakerovn at han mener alle bør ha en slik i nærmiljøet sitt.

«Grønn sofa» er tittelen på kunstverket på Tiller øst der det er installert en bakerovn som kan benyttes av alle. Trondheimskokken Lars Erik Vesterdal mener enhver bydel bør ha en lignende ovn tilgjengelig for folk.F.v. murer Viggo Ballo, kunstner Vigdis Haugtrø, rådgiver i Trondheim kommune Berit Kirksæther og kokk Lars Erik Vesterdal.  Foto: Richard Sagen, Adresseavisen

Saken oppdateres.

Sist fredag var det innvielse av kunstverket «Grønn sofa» i den nye bydelen Tiller Øst i Trondheim. Kunstverket er laget av Vigdis Haugtrø og er en møteplass med en integrert bakerovn som kan benyttes av folk i nærmiljøet.

- Dette er en så genial idé at kommunen bør ta ansvar for å etablere en tilsvarende bakerovn i alle bydeler i Trondheim, sier kjendiskokken Lars Erik Vesterdal som var leid inn for å lage pizza i bakerovnen i forbindelse med den offisielle innvielsen av kunstverket. Han mener en slik møteplass kan være en verdifull miljøskaper i et boligområde.

LES OGSÅ: I denne bydelen i Trondheim har de egen bakerovn til felles bruk

Utveksle matkultur

- Det er så mye positivt knyttet til en slik bakerovn. Vi trenger flere arenaer der vi kan møtes og være sammen. Vi er jo en multikulturell kommune, og mange av våre nye landsmenn har tradisjoner med å lage mat i jerngryter over en bakerovn. Her handler det om å lære av hverandre og ta vare på mattradisjonene. Og det handler om matglede for barn, sier Vesterdal. Han er opptatt av hvordan det å lage mat sammen bidrar til integrering og sammensveising av folk.

- Det som slo meg er at familier kan gå sammen og lage søndagssteken i fellesskap. Tenk hva det vil gjøre for miljøet i nabolaget. Vi nordmenn får ofte høre at vi er kalde, men vi er jo ikke det. Og her handler det om å bli kjent med naboene og kanskje de som bor enda lenger unna, sier Vesterdal. Han har allerede sjekket kostnadene med å få murt en bakerovn til utendørs bruk.

LES OGSÅ: Kunst er mer enn stygt og pent

Fint for matbyen Trondheim

- Rundt 70.000 kroner vil en slik møteplass med en bakerovn koste. Og tenk så bra dette vil være for Trondheim som matby. Her snakker vi om grasrotprinsippet, noe alle kan delta på, og vi kan bli best dette. Kommunen har satt opp griller flere steder, men med en bakerovn trekker man det et steg videre., sier Vesterdal.

- Hvor tenker du at slike ovner kan plasseres?

- Det bør være en bakerovn på Møllenberg, i Ilaparken, på Marinen, ved Rotvollfjæra og på Munkholmen. Jeg tror dette ville ha blitt en snakkis for folk fordi det er en kul greie, sier Trondheimskokken.

LES OGSÅ: Adressaparken tok gull i konkurransen om beste kunst- og teknologiprosjekt

Ideen kan bringes videre

Berit Kirksæther er ansvarlig for «Kunst i offentlig rom» i Trondheim kommune og synes forslaget om å lage en møteplass med bakerovn også i andre bydeler er en god idé.

- «Grønn sofa» er et kunstverk som er laget spesielt for bydelen Tiller øst. Vi kan ikke lage en kopi av dette spesifikke verket, men ideen kan bringes videre i forbindelse med utvikling av parker og lekeområder, sier Kirksæther og tilføyer at hun synes det er flott når kunst kan bidra til å skape noe nytt.

Vil vurdere forslaget

Elisabeth Schöttler er avdelingsleder ved landskapsarkitektur i Trondheim kommune. Hun synes forslaget fra Vesterdal er interessant og at dette er noe de vil vurdere.

- Vi vet at mange opplever muligheten til felles matlaging som veldig sosialt og artig. Også etterspørselen etter faste utegriller på våre friområder tyder på at dette er et attraktivt tilbud, sier Schöttler og tilføyer at områder med mulighet for felles matlaging er viktige uformelle og sosiale møteplasser.

- Før vi tar stilling til om vi skal etablere flere bakerovner har vi imidlertid behov for å få litt erfaring med hvordan bakerovnen på Tiller fungerer over litt tid, sier Schöttler.

LES OGSÅ: Humorlegende kommer til Trondheim

Trondheimskokk Lars Erik Vesterdal (t.v) ble så begeistret for kunstverket «Grønn sofa» med en bakerovn som alle kan benytte fritt, at han utfordrer kommunen til å etablere en lignende bakerovn i alle bydeler i Trondheim. 
    
      (Foto: Richard Sagen)

Trondheimskokk Lars Erik Vesterdal (t.v) ble så begeistret for kunstverket «Grønn sofa» med en bakerovn som alle kan benytte fritt, at han utfordrer kommunen til å etablere en lignende bakerovn i alle bydeler i Trondheim.  Foto: Richard Sagen

Kunstneren Vigdis Haugtrø (t.v) står bak kunstverket «Grønn sofa» som er en møteplass med en bakerovn til fri benyttelse for alle. Den flislagte benken blir oppvarmet av ovnen slik at man kan sitte der året rundt. Murer Viggo Ballo (t.h) står bak byggingen av ovnen. 
    
      (Foto: Annemona Grann)

Kunstneren Vigdis Haugtrø (t.v) står bak kunstverket «Grønn sofa» som er en møteplass med en bakerovn til fri benyttelse for alle. Den flislagte benken blir oppvarmet av ovnen slik at man kan sitte der året rundt. Murer Viggo Ballo (t.h) står bak byggingen av ovnen.  Foto: Annemona Grann

Dette kunstverket har tittelen «Grønn sofa» og er en møteplass med en bakerovn. Kunstverket ble nylig innviet på Tiller øst i Trondheim. 
    
      (Foto: Annemona Grann)

Dette kunstverket har tittelen «Grønn sofa» og er en møteplass med en bakerovn. Kunstverket ble nylig innviet på Tiller øst i Trondheim.  Foto: Annemona Grann

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå