Festivalen er et samarbeid mellom kreftene bak Strandbaren og Bygda 2.0 på Stokkøya, og miljøet rundt musikkfestivalen Trondheim Calling i Trondheim.

- Det blir en musikkfestival der også kokken skal opp på scenen, sier gründer Roar Svenning.

- Men også med rom for kunst, film, litteratur og samtaler og helt andre opplevelser, sier Wenche Sundt Bendixvold-Ryjord.

- Dette er en festival som skal bygges stein på stein, sier Thomas Ryjord, en naturlig metafor - ettersom et stort utendørsamfi ved et steinbrudd vil være hovedarena for arrangementet. Førstkommende fredag starter billettsalget for festivalen som skal foregå siste helg i juni 2018. Det er satt et tak på 1500 publikummere hver dag. Tanken er årlig fornyelse med permanente installasjoner, sier Thomas Ryjord.

Vil skape aktivitet også resten av året

- Vi har lenge tenkt på at Stokkøya burde hatt sin festival, sier Svenning. - Men den gjengse festival er en intens happening noen dager, og fraværende resten av året. Med Stokkøya Festival jobber vi for å skape en arena for aktivitet gjennom hele året, sier Svenning.

Festivalen blir styrt 50/50 mellom by og land. På den ene siden markedssjef Wenche, festivalsjef Thomas og styreleder Joakim Weibull fra Trondheim Calling, på den andre siden ekteparet Roar Svenning og Torild Langklopp, samt Ingrid Langklopp og hennes mann Niels Stagegaard fra Stokkøya.

Full støtte fra kommunen

- I Åfjord var vi i fyr og flamme da vi først ble presentert for planene i januar, og entusiasmen har blitt bare sterkere, sier ordfører Vibeke Stjern. Ikke minst er hun begeistret for planene om å utarbeide permanente installasjoner. Kommunen går inn med støtte til klargjøring av området rundt steinbruddet, som vil bli en arena som kan brukes i mange sammenhenger.

Representanter for kommunen og næringsdrivende er blant dem som er invitert til et lanseringsarrangement nå lørdag i Strandbaren. Et 50-talls næringsdrivende i området er forhåndsinformert om planene.

40 konserter på to dager

Festivalområdet blir strandaksen mellom Strandbaren og Bygda 2.0, med Bygdeboksen som naturlig base og med hovedscene ved steinbruddet like ved.

Det skal blir 40 konserter på tre scener gjennom to dager, i tillegg til diverse happenings. Bookingen er i full gang, men det første artistslippet vil ikke komme før tidlig november.

- Stikkord er nordiske artister, både kjente, etablerte navn og spennende up and coming-artister, sier Thomas Ryjord, som mener profilen på konserter gjennom året i Strandbaren koblet med artister fra Trondheim Calling, kan være en bra pekepinn på type musikalsk profil på den nye festivalen. -Det vil ikke være de samme artistene som spiller på alle andre sommerfestivaler i Norge, sier Ryjord.

Mat for hode, hjerte og mage

- Vi lover at programmet på Stokkøya festival skal være noe å tygge på, mat for hode, hjerte og mage, sier Wenche Sundt Bendixvold Ryjord. -Men at det også kommer til å bli en svært trivelig festival.

Det skjer mye på kulturfronten i Trøndelag. Det blir stadig flere og bedre tilbud, med mindre fokus på bygdefest, mer på kulturopplevelser. Men overnattingsfestivalene, der folk reiser langt av sted og er samlet på ett sted i flere dager, har vært på retur. Den finnes knapt, etter nedleggelsen av Storåsfestivalen, som Thomas var sterkt involvert i.

- Stokkøya festival skal preges av store vyer, men forsiktig vekst, sier Ryjord, som nevner Vinjerock og Trænafestivalen som forbilder. - Det er festivaler som tar utgangspunkt i nærmiljøet og sine naturlige forutsetninger, som ikke gaper over for mye, holder det innenfor håndterbare rammer.

Matfatet rundt Stokkøya

- Naturen og matfatet rundt Stokkøya og trøndelagskysten er ett av utgangspunktene. Vi vil utnytte spisestedene i området, pluss popuprestauranter på festivalen, i tillegg til opplegg for laging av egen mat. Festivalen har sikret seg alle overnattingssteder i rimelig nærhet. Det skal være opplegg for camping i telt, og båt- og bobil-camp, men det legges opp til at flest mulig reiser kollektivt. Det blir transport fra Trondheim med hurtigbåt og busstransport, kanskje en organisert sykkeltur - poenget er at festivalopplevelsen skal starte når du begynner på turen utover.

- For meg er det fantastisk å henge på Pstereo-festivalen, så håper jeg det skal være like flott for folk fra byen å henge på Stokkøya noen dager, og glemme tiden, sier Roar Svenning.

- Målet må være at noen glemmer å lade telefonen i løpet av festivalen, sier Wenche Sundt Bendixvold-Ryjord.

Tiårsvisjon: Med årlig utvidelse kan festivalområdet for Stokkøya Festival rundt Bygdeboksen og med utendørsamfi i Steinbruddet for eksempel se slik ut på festivalen i 2028. Foto: Samskape arkitekter