Hjelper journalister i krig

Steve Hindy utnyttet egen erfaring som krigsreporter da han startet foreningen RISC. Neste uke kommer krigsreporteren som også startet den moderne ølrevolusjonen til Trondheim.

Steve Hindy 

Saken oppdateres.

RISC er en forkortelse for Reporters Instructed in Saving Colleagues, foreningen arrangerer kurs verden over, for for en stadig mer utsatt yrkesgruppe.

Flere norske fotografer og journalister har tatt RISC-kurset, og med seg til Trondheim onsdag 18. oktober har Hindy Morten Hvaal, som er en av Norges mest erfarne krigsfotografer. Begge har dramatiske historier å fortelle. De vil også diskutere de svært vanskelige utfordringene frilansjournalister i konfliktsoner står ovenfor i dag.

Ingen kunne redde livet hans

Det var journalist Sebastian Junger som grunnla RISC i 2011, etter at hans venn fotograf Tim Hetherington ble hardt skadet av en bombe i Libya. Ingen av kollegene rundt ham kunne nødvendig førstehjelp, og han døde av skaden.

LES OGSÅ: Kurdisk TV-reporter drept i Mosul

Satt rett bak da Sadat ble skutt

Steve Hindy (og også hans datter Lily) ble fort en sentral del av foreningen. Hindy opplevde mange kritiske situasjoner som reporter fra Beirut og Kairo for Associated Press mellom 1979 og 1984. Han dekket blant annet krigen mellom Iran og Irak, og krigene i Libanon og Sudan. He satt rett bak Egypts president Anwar Sadat da Sadat ble drept i et attentat i Kairo i 1981.

Alle inntekter går til RISC

Han var ansatt journalist i AP. De fleste som dekker tilsvarende uroligheter nå jobber frilans, og har ikke noe apparat i ryggen. RISC jobber både med å kurse reportere om både de fysiske og psykiske farene de utsetter seg for. En del av arbeidet består i å samle penger for å kurse og utstyre journalister og fotografer.

Også alle inntekter fra arrangementet i Trondheim går til RISC. Arrangementet foregår på E.C. Dahls Bryggeri, og det har sin naturlige forklaring.

Fikk også smaken på øl

Hindy kom hjem fra jobb i Midtøsten med ikke bare et brennende engasjement for kollegers velferd. Han hadde også blitt svært interessert i øl i disse årene. Han kom tilbake til et USA der øl fortsatt var synonymt med stakkarslige produkt fra Budweiser. Hindy starter Brooklyn Brewery sammen med Tom Potter i 1988. og dermed gikk også startskuddet for den amerikanske ølrevolusjonen som igjen har inspirert til tilsvarende utvikling i de fleste andre land. Brooklyn Brewery er også medeiere i E. C. Dahls bryggeri.

LES OGSÅ: Bryggerimesteren hos Brooklyn har fått sansen for Trøndelag

To kvelder med forskjellig fokus

De to arrangementene vil ha ganske forskjellig fokus. Tirsdag blir det middag med ølmeny, fire retter og i alt ni typer øl og prat med fokus på tankegangen bak Brooklyn Brewery. Onsdag har også en ramme med mat og øl, men da er altså fokuset fullt og helt på arbeidet med RISC.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå