Forsvarer NM-tittelen med hvisking, hvesing og plystring

Kammerkoret Aurum konkurrerer mot 44 andre kor i kor-NM i Trondheim i helga.

Kamerkoret Aurum vant NM i 2015 og må i år forsvare tittelen. 

Saken oppdateres.

- Jeg synes det gikk ganske bra, sier dirigent Eva Holm Foosnæs, minutter etter at Kammerkoret Aurum har gått av scenen i Vår Frue kirke.

Etter at de vant NM i Trondheim i 2015, er trondheimskoret regjerende norgesmestere. I helga forsvarer de tittelen mot 44 kor fra hele landet.

- Koret bar preg av at det er en konkurranse. Flere var litt stive i maska. Men det er veldig artig, da. Det er sjelden man får framføre noe foran et så skjerpa publikum, og er vi godt vant til å opptre i Vår Frue kirke, sier Holm Foosnæs.

- Resultatet betyr egentlig ikke noe. Det er å utvikle oss selv og prøve vårt beste som er det viktigste, sier Eva Holm Foosnæs, dirigent for Kammerkoret Aurum. 

 

Koret startet med «Hear my prayer, O lord» av Henry Purcell og avsluttet med «Krist stod op af de døde» av Henrik Ødegård.

1100 sangere, 190 sanger

Mellom disse framførte de «Kom fred» av Marianne Reidarsdatter Eriksen, med hvisking, plystring og det som lignet på hvesing ... ?

- Ja, den sangen har en del morsomme elementer, med både plystring og en hviskestemme, eller resitasjon, sier Holm Foosnæs.

Mer enn 1100 sangere deltar på arrangementet, der det skal framføres 190 sanger. 16 av korene er fra Trøndelag, de andre er tilreisende fra hele landet. Noen er små vokalgrupper på fire personer, andre store kor på over 70 korister.

Her kan du lese reportasje fra forrige NM

NM startet med sakralprogram i Vår Frue kirke fredag kveld, mens det var åpen klasse i Frimurerlogen. Lørdag fortsetter konkurransen gjennom dagen, før vinnerkorene i de ulike klassene møtes i en stor Grand Prix-konkurranse i Olavshallens store sal lørdag kveld.

Vinnerkoret får en reise til en verdi av 50 000 kroner. I tillegg skal 100-årsjubilanten Norsk Komponistforening dele ut en hederspris for beste framføring av norsk musikk.

Sommerro er dommer

- Korene som deltar representerer et svært vidt musikalsk spekter, som spenner fra barokkmusikk til Liverpool-sangen «You'll never walk alone», forteller Åsmund Mæhle, generalsekretær i Norges Korforbund.

Mer enn 1100 sangere deltar på kor-NM i Trondheim i helga. Fra venstre: Tove Ramlo-Ystad (Cantus-dirigent og musikalsk ansvarlig), Åsmund Mæhle (generalsekretær i Norges korforbund) og Beate Styri (kommunikasjonsansvarlig i Norsk komponistforening). 

 

Musikalsk ansvarlig for mesterskapet er Tove Ramlo-Ystad, blant annet kjent som dirigent i det prisbelønte damekoret Cantus fra Trondheim. Hun forteller at det er overraskende mange publikummere på årets NM.

- Vi ser også at det er mange tilreisende som kommer for å følge sitt lokale kor, sier hun.

Juren består av åtte dommere, en fra Finland, en fra Sverige og en fra Danmark, i tillegg til fem norske. Blant dem Henning Sommerro.

- Dommerne gir én teknisk karakter der de bedømmer intonasjon, rytmikk og presisjon, og én karakter i kunstnerisk fremførelse, selve formidlingen av musikken, forklarer Ramlo-Ystad.

LES OGSÅ: Er dette slutten på Highasakite slik vi kjenner dem?

Prosessen viktigst

Hun sier det er et poeng at dommerne bedømmer korene med smilende fortegn.

- Vi er opptatt av å framelske sangen, og er ikke ute etter å ta noen. Det er viktig at NM er en positiv læringsarena. Det gir også mulighet til å bli kjent med nytt repertoar, sier Ramlo-Ystad.

- Men trenger vi et eget NM for kor?

- Korene trenger arenaer å treffes på, og å delta i en konkurranse er spennende på flere forskjellige måter. For korene er det prosessen fram til NM som er det viktigste. Men om det trenger å ha den formen det har i dag, er noe vi fortsatt evaluerer.

- Resultatet ikke viktig

NM for kor ble arrangert for første gang i 2012, og har siden vært arrangert annethvert år. I år er første gang hele korbevegelsen i Norge står bak arrangementet.

Dirigent for Kammerkoret Aurum, Eva Holm Foosnæs, sier koret ikke er opptatt av å vinne.

- Vi blir selvsagt glad hvis vi vinner, og skuffet om vi ikke gjør det, men resultatet betyr egentlig ikke noe. Det er å utvikle oss selv og prøve vårt beste som er det viktigste.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå