Her blir tilskuerne en del av kunsten

Kunstner Svein Ove Kirkhorn inviterer forbipasserende til å delta i utstillingen «Picnic» i Ravnkloa.

Elever ved Selsbakk skole, med lærer Gøril Holthe (t.v.) deltok i utstillingen på tirsdag.   Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

- De som deltar får en opplevelse av å være i en badstue, litt uten identitet, på grunn av de like klærne. Det er også noe av tanken bak prosjektet, at klær påvirker hvordan vi er mot hverandre, forteller Svein Ove Kirkhorn.

Av over 300 påmeldte er Kirkhorn en av 48 kunstnere som får stille ut på Kunsthåndverk 2017, en årlig utstilling arrangert av Norske Kunsthåndverkere.

LES OGSÅ: De evakuerte ved Mannen får flytte hjem

Performance i Ravnkloa

Lørdag startet årets Kunsthåndverk-mønstring på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, i Trondheim. Kunsthåndverk 2017 består av ulike utstillinger og installasjoner, og i år kan flere av dem oppleves utendørs rundt om i byen.

Svein Ove Kirkhorn er en av 48 utvalgte, av over 300 påmeldte, som får stille ut under årets Kunsthåndverk-utstilling.   Foto: Morten Antonsen

De ulike kunstverkene er laget av treverk, metall, stoff og andre håndverksmaterialer.

Arrangørene har i år samarbeidet tett med Trondheim kommune, for å få noen av kunstverkene ut i byen. En av utstillingene som har tatt veien utendørs, er «Picnic» av Svein Ove Kirkhorn.

LES OGSÅ: Håkon Gullvågs bil stjålet i Roma - verdifullt bilde er forsvunnet

Avhengig av publikum

- Denne utstillingen er ikke politisk eller religiøst rettet, det er en sosial handling ute i det offentlige rom.

Kirkhorn forteller at litt av poenget med å kle alle opp i identiske klær, er at deltakerne skal få kjenne på å forsvinne i mengden, og miste seg selv. Denne utstillingen er avhengig av at publikum deltar, men Kirkhorn tror det kommer til å gå helt fint

- Vi måtte dessverre avlyse på mandag, på grunn av det dårlige været, men på tirsdag er vi tilbake. Vi skal dele ut informasjon til folk rundt om i Trondheim, så dette blir bra, sier kunstneren.

Utstillingen utforsker hvordan det å ha på seg like klær påvirker oss. Deltagerne spiser og snakker sammen, samtidig som de blir beskuet av forbipasserende.   Foto: Morten Antonsen

Forsvinner i bakgrunnen

Kunsthåndverkeren lager til vanlig lignende installasjoner for Den kulturelle skolesekken, et program som introduserer skolebarn for ulike typer kultur og kunst.

- «Picnic» er en slags voksenversjon av «Kameleonen», som er utstillinga jeg har med meg når jeg reiser til ulike barneskoler. Da forsvinner ungene inn i bakgrunnen, på samme måte som deltakerne gjør i «Picnic».

- De som bestemmer seg for å delta, kommer å få kjenne på følelsen av å være på en scene, mener Kirkhorn. Han sier videre at samhandlingen mennesker imellom endrer seg når man har tilskuere, et fenomen han synes er svært interessant.

LES OGSÅ: Hvis far døde fordi daglig leder gjorde en dårlig jobb, må han ta ansvar

På forsiden nå