Regjeringen ønsker å kutte 25 millioner i tildelingene til folkehøgskolene i forslag til nytt statsbudsjett.

Regjeringens mål er å fjerne støtten til såkalte kortkurs. Disse kursene kan for eksempel være i yoga, akvarellmaling eller keramikk.

Selv arrangerer Nygård turer til Russland, et opplegg han kunne ha innført som et kortkurs ved Trøndertun, hvis han hadde ønsket det.

- De som deltar på turene er rundt 60 år, de har penger til å betale turene selv. Det er det ene. Dernest er det uaktuelt for Trøndertun å ha kortkurs, helt enkelt fordi vi ikke klarer formålet med folkehøgskolen på så kort tid, sier rektoren.

Folkehøgskole som rocker

Folkehøgskolene opplever sterk vekst, og ca. 7000 ungdommer går akkurat nå på en av de 80 rundt om i landet. Folkehøgskolen Trøndertun i Melhus har plass til 150 elever, og når skoleåret starter i august står like mange på venteliste.

- Elevene på Trøndertun har et visst nivå, de må kunne stemme en gitar og kunne litt mer enn grunnleggende dansetrinn, ellers nytter det ikke, sier rektor Ronald Nygård og utdyper;

- De som ønsker å gå her må møte til prøvespilling eller audition. Trøndertun er anerkjent som forstudium i dans, på linje med Bårdar danseinstitutt og Spin Off i Oslo. De aller fleste av våre dansere fortsetter i utdanningsinstitusjoner etter et år hos oss.

- Hater såkalt friår

Målet for folkehøyskolene er at elevene skal ha god læring og personlig vekst. Det er ingen eksamener og fritt for karakterer, og mange hevder at det er ett friår – til ville protester fra Nygård.

- Jeg hater det såkalte friåret, det stemmer ikke. Våre elever er dedikerte og jobber knallhardt med det de interesserer seg for. De har ikke tid til å slappe av.

Dermed er vi over på hva en folkehøgskole skal være. Folkehøgskolens far, den danske dikterpresten N.F.S. Grundtvig (1783–1872) har nedfelt målene i kjerneverdier: dannelsen ligger i at folkehøgskolen skal være samtalebasert, erfaringsbasert og deltagerstyrt.

- Den eneste måten elevene kan oppnå læring med disse verdiene til grunn, er å gå langkurs. Og skal du bli oppfattet som en seriøs skole, må det være høy kvalitet på det faglige og sosialpedagogiske innholdet, sier Nygård.

«Spisser» skolen

Trøndertun har «spisset» opptakskravene, lærerkreftene og det pedagogiske innholdet.

- Elever herfra har blitt nominert til Spellemannsprisen over 70 ganger, sier Nygård stolt.

Kuttene i folkhøgskolen rammer ikke Trøndertun, men mange andre folkehøgskoler har blitt økonomisk avhengige av å ha kortkursene.

Vil ikke støtte eldre

- Når skolene tildeles penger er elevtallet basert på elever fra både kortkurs og langkurs. Med de foreslåtte kuttene blir elevtallet lavere og tildelingene tilsvarende, forklarer stortingspolitiker Guro Gimse (H).

Ifølge Gimse er det en overvekt av 50 + som går kortkurs.

- 50 prosent er over 50 år, og 30 prosent er over 60 år. Disse kursene bør være selvfinansierende og ikke gå over statsbudsjettet, sier Gimse.

Nygård er til dels enig.

- Jeg mener midlene kan fjernes fra kortkurs, men pengene bør likevel bli liggende i folkehøgskolene, slik at man kan styrke langkursene og innholdet.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Etter at Trøndertun begynte å rocke, har elever herfra blitt nominert til Spellemannsprisen over 70 ganger. Foto: Christine Schefte
Rektor Ronald Nygård er historiker og påstår at han ikke har peiling på dans, - med noen få unntak. Her, for eksempel, er han midt i en luftig chasse. Foto: Christine Schefte
Trøndertun har forsynt LIPA med elever i mange år. På bildet får rektoren hilse på Paul McCartney, eller var det var kanskje omvendt? Foto: Christine Schefte
På kortkursene er halvparten over 50 år, og 30 prosent over 60 år. Disse kursene bør være selvfinansierende og ikke gå over statsbudsjettet, sier stortingsrepresentant Guro Gimse (H). Foto: Christine Schefte
Birgitte Kaufmann Olsen er inspektør ved Trøndertun og avdelingsleder på danseseksjonen. Foto: Christine Schefte
- Den nye konsertsalen har fantastisk akustikk, et meget avansert lyd- og lysanlegg. Dette er en konsertsal som hele Gauldal nyter godt av, mener rektor Nygård. Foto: Christine Schefte