Måtte legge ned i Trondheim – nå kan restauranten hans bli Nordens beste

Trondheimskokk Sven Erik Renaas restaurant Re-Naa i Stavanger er finalist i kåringen av Nordens beste restaurant.

Suksess i Stavanger: Mesterkokk Sven Erik Renaa på Solsiden i 2012, da han åpnet Renaa Matbaren. Det gikk ikke som han hadde håpet, men nå har han suksess i Stavanger med Michelin-stjerne og mulighet til å bli kåret til Nordens beste restaurant.  Foto: Jens Petter Søraa

Saken oppdateres.

Nylig ble de fem finalistene til «The Nordic Prize», kåringen av Nordens beste restaurant, offentliggjort.

Vurdert som Norges beste, og vår kandidat for 2018, er Re-Naa i Stavanger, startet og drevet av Sven Erik Renaa fra Trondheim. Restauranten konkurrerte ut de andre norske nominerte Maaemo, Statholdergaarden, Kontrast (alle i Oslo), Sabi Omakase (Stavanger) og Bare (Bergen).

- Det er jo en ære, men først og fremst en anerkjennelse at vi er på rett spor og holder høy internasjonal standard, sier Renaa. Restauranten fikk sin første Michelin-stjerne i 2016, og beholdt den i 2017.

- Når en holder på utenfor Oslo, er det vanskeligere å få oppmerksomhet og bekreftelse – annet enn den vi selvfølgelig får fra gjestene våre hver kveld. Forhåpentligvis får flere og flere øynene opp for for det vi gjør, utdyper han.

LES OGSÅ: Trondheimskokk får Michelin-stjerne

Startet på Britannia

Renaa startet sin kjøkkenkarriere ved Britannia hotell, der moren også jobbet. I 1994 gikk turen til Oslo og gourmetrestauranter som blant andre «Annen Etage». Etter flere år i New York, dro han tilbake til Oslo, før han flyttet til Stavanger og ble tilknyttet Gastronomisk Institutt. I 2008 ledet han det norske kokkelandslaget til OL-gull, og fra samme år har han drevet restauranter i Stavanger. I dag har han to: Re-Naa og bistroen Matbaren.

Måtte gi opp i Trondheim

Han forsøkte seg også i hjembyen Trondheim med Matbaren-konseptet på Solsiden fra 2012, men måtte gi opp etter to og et halvt år. Den gangen uttalte han at de ikke helt «fant tonen» med trønderne.

LES OGSÅ: Renaa gir opp hjembyen

- Jeg åpnet Re-Naa da jeg solgte på Solsiden, og valgte dermed å satse på én ting. Da gikk det bedre, og endte i Michelin-stjerne. Om jeg skulle dratt tilbake til Trondheim, hadde jeg nok satset mer på «fine dining», mener Renaa.

- Når det er sagt, det begynner å bli mange i det segmentet i Trondheim også etter hvert, med Credo, Fagn, Røst og andre. I Stavanger har vi to-tre spydspisser, restauranter med 50 plasser til sammen, sier Renaa, som spår et tøft marked for de meste ambisiøse trondheimsrestaurantene i tidene som kommer.

- Det er mange som skal kjempe om de samme gjestene, påpeker han.

LES OGSÅ: Åpning av Credo utsettes til februar

- Da vi startet Matbaren var det også mange andre nyåpninger, samt en kundegruppe som var godt innarbeidet og lojale til andre steder. Men vi gjorde heller ikke ting så bra som vi hadde håpet, tok noen feilvalg og kan ikke skylde på andre enn oss selv.

Drømmer om Britannia

LES OGSÅ: Masterchef-kjendis skryter av Matbaren

Mesterkokken trådte sine barnesko på Britannia, som var morens arbeidsplass, det var også der han startet og gikk «læra».

- På sikt er det jo en drøm å bli involvert på Britannia på et eller annet vis. Jeg gleder meg veldig til nyåpningen og til å se hva de har fått til, mener Renaa.

Rogaland på tallerkenen

Mesterkokken forteller at Re-Naa er en liten og intim restaurant med kun 20 stoler, der kjøkkenet er en del av restauranten og der kokkene selv serverer og forklarer.

- Gjestene skal føle at de kommer hjem til oss, det skal være uformelt, familiært og rolig – men med topp nivå på mat, drikke og service, forklarer Renaa. Han beskriver matprofilen som moderne nordisk og europeisk, og forteller at han de siste par årene har lagt om profilen.

- Vi har mange internasjonale gjester, og det er en anledning til å vise fram Rogaland på tallerkenen. Ikke bare de vanlige, fine råvarene som hummer, men også ting som sild og kongesnegl. Lokal mat med tradisjoner i den gamle kosten, vi prøver å fortelle en god historie – men i en moderne kontekst.

Konkurrerer mot Fäviken

Én av de andre finalistene til The Nordic Prize er en restaurant som vil være kjent for mange trøndere: Magnus Nilssons Fäviken i Järpen ved Åre er svenskenes kandidat til prisen. Øvrige finalister er Babette (Vordingborg, Danmark), Demo (Helsinki, Finland) og Koks (Tórshavn, Færøyene).

The Nordic Prize arrangeres av «Den danske spiseguide». Hvert nordisk land har sin egen jury som nominerer restauranter fra sitt land.

Selve konkurransen vil begynne i januar og februar med nomineringsmiddager på de fem restaurantene. Her kommer dommerne på varslet besøk en vanlig kveld, sammen med ordinære gjester, og spiser fra restaurantens vanlige meny. Vinneren kåres i mai 2018. Om Re-Naa vinner, blir det Stavangers andre på rad – Sabi Omakase gikk nemlig av med seieren i fjor. Maaemo har vunnet prisen to ganger.

På forsiden nå