Båtflyktningene på Lesvos lager vesker av redningsvestene sine

Redningsvestene var i ferd med å bli et søppelproblem på den greske øya Lesvos. Nå blir de forvandlet til vesker og bager som selges til inntekt for flyktningene.

Marit Heldal, Mari Åm og Marit Album Kvernmo, Ida og Vetle (foran) med veskene og bagene som skal selges på solidaritetsdagen "Gjengen i ryggen" 3. desember. 

Saken oppdateres.

- Det har jo kommet mange tusen mennesker til Lesvos med redningsvester.

Og for å bruke disse vestene til noe fornuftig, har greske frivillige gjennom Lesvos Solidarity igangsatt et resirkuleringsprosjekt. Det er et vakkert prosjekt. Her kommer det mennesker med helt ulik bakgrunn og syr vesker av redningsvestene sine, sier Marit Heldal, som til daglig er høyskolelektor ved Dronning Mauds Minne Høgskole.

I begynnelsen av januar reiste Heldal til Lesvos for å jobbe som frivillig i en flyktningleir. Hun var der i to måneder og bidro blant annet til å få bygd en naturlekeplass. Siden har hun vært der med jevne mellomrom for å etablere en felles barnehage for både greske barn og flyktningbarn, og i oktober ble barnehagen Mikros Dounias i Lesvos Solidarity Refugee Camp en realitet.

Gir barna en vanlig hverdag

- Dette handler om solidaritet for barn i en svært sårbar situasjon, barn som er på flukt, og som trenger en normalitet i hverdagen sin. Her kan barna være sammen i trygge omgivelser, lytte til hverandre og forstå hverandre, til tross for at de snakker ulike språk, forteller Heldal og understreker at barnehagen bygger på prinsipper som bærekraftig utvikling, solidaritet, respekt for mennesker og respekt for naturen. Barna kommer fra Syria, Afghanistan, Kurdistan og Hellas, og foreldrene til barna blir også involvert i denne barnehagen som har to greske lærere.

Sammen med «Gjengen i ryggen» arrangerer hun solidaritetsdag i Trondheim til inntekt for flyktningbarn på Lesvos.

Les også: Kommune ønsker flere flyktninger – får nei av staten

Vil sikre barnehagedriften

- Et slikt barnehageprosjekt må være bærekraftig, så det viktigste nå er å sikre lønn til disse to lærerne. Dessuten er det behov for alt av utstyr og bedre toalettforhold, men det er ikke snakk om å fylle opp barnehagen med plastleker, sier Heldal. 

De gode medhjelperne, «Gjengen i ryggen», er formalisert med et eget styre og har blant annet en Facebook-gruppe som støtter barnehageprosjektet på Lesvos. En kjernegruppe på rundt 15 medlemmer jobber sammen med Heldal for å organisere solidaritetsdagen 3. desember.

Mari Åm (t.v) og Marit Album Kvernmo ( i midten) er to i kjernegruppa av "Gjengen i ryggen" og som bistår Marit Heldal (t.h) med å arrangere solidaritetsdag i Trondheim for flyktninger på Lesvos. 

- Jobben vår i «Gjengen i ryggen» handler blant annet om å mobilisere nettverket sitt for å få samlet inn bidrag i form av gaver til auksjon og loddsalg på arrangementsdagen vår, sier Marit Album Kvernmo.

Gjengen i ryggen

På selve solidaritetsdagen blir det kåseri med Marianne Meløy, musikkinnslag med blant andre Motorsykkel, Jo Sverre, Tore Johansen, Oluf Dimitri Rød og duoen Nadia Warholm og Kristian Dahl Bergsland. Det blir kunstauksjon, salg av gresk/syrisk mat, og salg av vesker. Kultursenteret Mosaikksenteret på Lesvos arrangerer språkkurs og workshops, og i kjelleren på senteret har de et sy-rom der flyktningene selv sitter og syr vesker og bager av redningsvestene sine.

Mange av flyktningene som kommer til Lesvos syr vesker og bager av redningsvestene de hadde på seg under båtflukten.  Foto: Marit Heldal

Det er disse veskene som skal selges på solidaritetsdagen.

- Hva tenker folk når du forteller at disse veskene er sydd av flyktningenes redningsvester?

- Jeg har hørt folk si at de ikke klarer å bruke slike vesker fordi det kan være laget av noen som har omkommet på flukt. Men disse redningsvestene er jo fra folk som har klart å komme seg i sikkerhet. Dessuten må vi jo ta inn over oss at sånn er verden. Ved å kjøpe dette produktet gir du inntekt til mennesker som virkelig trenger det, og dessuten bidrar du til bærekraftig utvikling ved at man blir kvitt søppel. Det er et statement der du viser «stand with refugees», sier Heldal og tilføyer at det fortsatt kommer båter med flyktninger til Lesvos hver eneste dag.

Fortsatt flyktningstrøm

- Senest i dag kom det en båt med nærmere 100 mennesker ombord. Vi hører mest om Myanmar for tiden, men flyktningkrisen er dessverre fortsatt like aktuell, sier Heldal.

Båtflyktningene på Lesvos syr bager og vesker av stoffet fra redningsvestene sine.  Foto: Annemona Grann

«Gjengen i ryggen», solidaritetsdag for flyktningbarn på Lesvos, arrangeres søndag den 3. desember 2017 på Dronning Mauds Minne Høgskole.

Her kan du lese om Vanessa Bairds kunstverk om flyktningkrisen:

 Trondheim kunstmuseum sikret seg et av vår tid viktigste kunstverk

Vanessa Baird fikk  Lorck Schive-prisen

Velkommen til Baird og Refseth

På forsiden nå