Tidobbel Grammy-vinner til Trondheim for første gang

Bonnie Raitt kommer i sommer til Olavsfestdagene og Borggården. Solokonsert i Nidarosdomen med Bugge Wesseltoft blir det også.

- Bonnie Raitt er innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame, og til sommeren kommer 68-åringen til Olavsfestdagene. 

Saken oppdateres.

De tre første konsertene under neste års Olavsfestdagene er nå klare:

Bonnie Raitt spiller i Borggården onsdag 1. augst. Tidligere samme kveld spiller Bugge Wesseltoft solokonsert på flygel i Nidarosdomen, mens orgelfenomenet David Briggs framfører Mahlers 2. symfoni på Steinmeyerorgelet mandag 30. juli.

- Et sosialt bevisst menneske

Bonnie Raitt har ikke spilt i Norge på 13 år, og det er første gang 68-åringen fra California kommer til Trondheim.

- Vi er veldig godt fornøyd med å få Bonnie Raitt til Olavsfestdagene, sier direktør Petter Myhr.

- Hun har en lang og god karriere bak seg, og ekstra interessant for oss er det at hun er et sosialt bevisst menneske som har tatt til orde mot apartheid, atomkraft og engasjert seg blant annet for Amnesty og i miljøsaken, utdyper han.

LES OGSÅ: Tenk at noen mente Aurora i Nidarosdomen var en dårlig idé!

Raitt har vunnet hele ti Grammy-priser, senest i 2013 da hun vant pris for årets beste americana-album. Hun er innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame, og er av magasinet Rolling Stone kåret til en av verdens 50 beste vokalister og 100 beste gitarister. Hun har samarbeidet med navn som John Lee Hooker, Alicia Keys, Willie Nelson, Aretha Franklin, Mavis Staples og Ray Charles.


- Det kommer til å bli en strålende kveld som favner bredt, tror Myhr.

Mahler på Steinmeyer-orgelet

To dager før Raitt går på scenen, holder den engelske organisten David Briggs konsert i Nidarosdomen. Han gjestet Olavsfestdagene også i 2015, da han improviserte over stumfilmen «Noah's Ark».

LES OGSÅ: Fortid og endetid på Olavskino

- Briggs er først og fremst kjent for to ting: Improvisasjoner over stumfilm, samt transkribering av hele symfonier til en enkelt orgelstemme, forteller Myhr. Og under Olavsfestdagene vil Briggs på Steinmeyer-orgelet spille «rollen» som et storformats symfoniorkester på Mahlers 2. symfoni. Da Trondheim Symfoniorkester spilte samme verk i september, var det med massivt slagverk, utvidet blåserekke og strykebesetning, to harper, sangsolister og fire kor. Solister og kor blir det også i Domen, men selve orkesterstemmene spilles av Briggs alene. Organisten brukte ni måneder på å «oversette» symfonien til et nytt format.

Bugge i Domen

En av Norges mest populære og anerkjente jazzpianister, Bugge Wesseltoft, inntar også Nidarosdomen, tidlig samme kveld som Bonnie Raitt spiller i Borggården. Alene ved flygelet midt i katedralen, vil han fremføre et repertoar basert på hans plate av året, «Everybody Loves Angels».

- Det er et album der han blander salmer og klassiske poplåter som «Bridge Over Troubled Water», «Blowing in the Wind» og «Angie», sier Myhr.

Olavsfestdagene 2018 vil finne sted mellom 28. juli og 4. august.

På forsiden nå