- Dette er meget, meget gledelig

- Jeg har vært forferdet over at den katolske kirken vraket Blekens «Korsveien», sier professor i europeisk kunsthistorie, Gunnar Danbolt.

Glad professor: - Jeg har vært forferdet over at den katolske kirke ikke ville ha Håkon Blekens «Korsveien». Det er meget, meget gledelig at verket får permanent plass i Nidarosdomen, sier Gunnar Danbolt, professor i kunsthistorie. 

Saken oppdateres.

- Skal Blekens bilder henge permanent i Nidarosdomen? Det er meget, meget gledelig, sier professor Gunnar Danbolt glad når han får presentert nyheten.

Da Blekens 14 bilder sto ferdige i 1975, representerte de noe helt nytt innenfor kirkekunst. I stedet for bilder i renessanstil med Kristus på korset, laget Bleken 14 håndkolorerte collager, som koblet samtidens lidelser med Jesu lidelser. Dette er et av hans hovedverk, sier professoren.

- Bildene er spørrende, de gir rom for meditasjon. Bleken har brukt fotografier fra terroren i Chile og krigen i Vietnam som bakgrunn og trukket samtidens lidelser inn. . dermed blir Jesu lidelser noe mer enn religionshistorie.

- Har vært forferdet

- Der Jesus får overrakt korset, har jeg et bilde av diktatoren Pinochet i bakgrunnen. På den måten blir ikke ferden mot Golgata bare religionshistorie, men noe som angår oss i dag også, har Bleken sagt i et tidligere intervju.

- Den katolske kirke vraket «Korsveien», hva tenker du om det?

- Jeg har vært forferdet over at dette hovedverket ble tatt ned og satt på museum. Dette bør være til ettertanke for den katolske kirke. Det har vært skrevet mye om verket, jeg tror ikke de har lest noe av det. Jeg tror de mangler forståelse for hva de har foran seg, de vi heller ha konservative bilder av Jesus langs lidelsesveien, sier Gunnar Danbolt.

- Da sier vi takk, og beklager forstyrrelsen.

- Neinei, for all del. Du skal ha takk, denne nyheten har løftet ettermiddagen min.

I godt selskap

Edvard Munch malte seg selv som korsfestet. En rekke av kunsthistoriens mestere som Matisse, Gauguin, Kadinsky, Rembrandt, Rubens og Goya har malt berømte bilder av krusifikset. Håkon Bleken har gjort Jesu lidelser til noe mer enn religionshistorie.

På forsiden nå