Mandag ble det klart at Christiansen og integreringsprosjektet Fargespill får Trondheim kommunes kulturpris.

Historikeren og forfatteren tok nyheten med fatning.

- Vanligvis går slike priser til musikere eller andre utøvende kunstnere. Jeg så ikke meg selv i det bildet umiddelbart. Hva er det jeg har gjort for å fortjene noe sånt? Men så begynte jeg å sette opp en liste over bøkene mine. Da jeg passerte 40 bøker, tenkte jeg at det kanskje ikke er så ufortjent likevel, sier Christiansen.

Han sier det uansett er både overraskende og gledelig at kulturarbeidere som ham selv blir satt pris på.

- Vanligvis går slike priser til musikere eller andre utøvende kunstnere. Jeg så ikke meg selv i det bildet umiddelbart, sa Per Christiansen. Foto: Richard Sagen

- Tusen takk, det er en stor oppmuntring, kvitterte Jorunn Dugstad, leder for Fargespill, da nyheten ble kjent.

- Fremragende innsats

Det var ordfører Rita Ottervik som offentliggjorde vinnerne i rådhuset mandag formiddag.

Kommunens kulturpris gis til enkeltpersoner, institusjoner eller organisasjoner som har utmerket seg ved fremragende innsats innen kultursektoren. Den gis alltid til to kandidater, én innenfor det profesjonelle kunst- og kulturområdet, den andre innenfor fritidskulturlivet.

- Vi har gjennom mange år sett det betydelige arbeidet som er lagt ned for å vise frem vår by og Trøndelags historie. Gjennom et bredt forfatterskap har Per Christiansen tatt ansvar for dokumentasjonen og formidlingen av dette til byens befolkning, sa Ottervik.

- I likhet med mange har jeg selv flere av bøkene hans hjemme i bokhylla, sa ordføreren, og trakk frem hans bøker om brannvesenet og Bymarka («Trondheim brenner» og «Fra takmark til byens grønne lunge») som to favoritter.

Per Christiansen er utdannet historiker og jobbet i Adresseavisen fra 1976 til 2015. Samtidig har han forfattet over 30 bøker om Trondheim og Trøndelag innen lokal- og regionhistorie, kulturhistorie, kunst, sport og friluftsliv. Han er også medforfatter på et titalls bøker og en rekke årbøker.

Lidenskap for historie

Han var forfatter av og redaktør for Adresseavisens jubileumsbok fra 2016, «Det sto i Adressa – 250 år med nyheter». Siden den gang har han utgitt enda to bøker: «På hjemmebane» om trøndersk fotballhistorie i perioden etter krigen, og 100-årsberetningen til familiebedriften Falkanger, «Godt skodd i hundre år».

- Det er mange som er interessert i historie og som vil ha sin historie skrevet. Den er en del av byens historie, som igjen er en del av den større historien, sier Christiansen, som gjennom årene både har skrevet på oppdrag og ut fra eget initiativ. Flere bøker har han skrevet parallelt med journalistjobben, andre ganger har han hatt permisjon.

- Byplanlegger Sverre Pedersen skal ha sagt at det var vanskelig å vokse opp i Trondheim uten å bli byplanlegger. Jeg vil si det er vanskelig å vokse opp i Trondheim uten å bli interessert i historie.

Stolt av Fargespill

Også Fargespill fikk fint skussmål fra Ottervik.

- Fargespill er noe vi er veldig stolt av i Trondheim. Det er et relativt nytt tiltak der barn og unge fra ulike land blir kjent med hverandres og norsk kultur. De fikk fast plass i kommunebudsjettet for tre år siden, og har levert fantastiske resultater de siste årene, sa Ottervik.

- Fargespill er noe vi er veldig stolt av i Trondheim, sa ordfører Rita Ottervik.

- Skjebnen var med oss da vi startet Fargespill i 2012. Samtidig som vi hadde søkt om midler, ønsket Trondheim Kammermusikkfestival seg en Fargespill-konsert. Og så var vi i gang, fortalte Jorunn Dugstad, som tok imot nyheten sammen med pedagog Majken Wærdahl, artist Hikma Ramadan og Vegar Snøfugl i Kamfest.

Ramadan, som var en av de første som ble med på Fargespill, beskriver gruppa som en stor familie.

- Vi bruker kulturutvikling som pedagogisk grunnlag når vi møter elevene våre. Vi vil både lære og lære bort. Fargespill er et strålende eksempel på hva en kan få til når en fokuserer på menneskelige ressurser heller enn deres begrensninger, supplerte Wærdahl.

Deles ut lørdag

Prisvinnerne får en gavesjekk hver på 25000 kroner og en miniatyr av statuen «Go'dagen» laget av billedkunstneren Tone Thiis Schjetne.

Kulturpriskomiteen, som oppnevnes av bystyret i Trondheim, ledes av ordfører Rita Ottervik. Komiteen består for øvrig av kommunalråd Ottar Michelsen, bystyremedlemmene Jon Gunnes og Terje Roll Danielsen, samt kommunaldirektør for kultur og næring Ola By Rise.

Utdelingen av prisen skjer på den andre av Trondheim Symfoniorkester og opera og Adresseavisens to nyttårskonserter, lørdag 6. januar.

Prisen er med unntak av i 1981 delt ut hvert år siden 1977.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.