I samarbeid med Minimalen Kortfilmfestival presenterer nå Kunsthall Trondheim to av Guttus kunstprosjekter. Filmene «Møbler er ikke bare møbler» og «Frihet forutsetter at noen er fri» er laget med fem års mellomrom og tar opp spørsmål om hvordan vi forholder oss til maktstrukturer, og hva som hindrer oss i å være fri.

Om å føle seg fri

- Begge filmene tar for seg Guttus tilbakevendende tema som kretser rundt frihet. Den ene filmen handler om et par som har flyttet inn på Ikea og bor der. De har sunket fullt og helt inn i møblene, og har sine parforholdsamtaler med utgangspunkt i Ikea-katalogen, sier Carl Martin Faurby, kurator ved Kunsthall Trondheim, og tilføyer at det er mye humor i filmen. Man ser seg selv i disse samtalene som er basert på en slags hverdagsfilosofi.

- Hovedpersonene leser fra katalogen om at møbler ikke bare er møbler. De diskuterer forholdet sitt i lys av hvordan vi innretter livet vårt og fyller hjemmene våre med Ikea. Her ser vi ganske fort hva vi har gjort for å skape «liksom-friheten», den tilværelsen som føles fri, men som ikke er så fri fordi vi har alle disse rammene vi skal passe inn i, forklarer Faurby.

Den andre filmen handler om en åtte år gammel gutt som går på en barneskole i Oslo. Vi følger ham gjennom intervjuer, under timene på skolen, og ser hvordan han sliter med å finne seg til rette.

- Han er en veldig frihetssøkende gutt som nekter å følge regler, og sliter med å tilpasse seg. Vi ville sikkert umiddelbart gitt ham en diagnose fordi han er ganske utagerende, men mye av dette sinne kommer fra frustrasjonen over alle reglene som hemmer ham. Han er utrolig verbal og tankefull, men har en uro i kroppen, sier Faurby.

Les også: - Vi trøndere er mer opptatt av Blå Swix, 4-3-3 og havregrøt enn kunst

Samarbeider med Minimalen

Kuratoren mener begge verkene handler om hva slags frihet vi har skapt for oss selv, og som egentlig fungerer som et «fengsel». Filmene vises fram til 28. februar og er i første rekke en presentasjon i samarbeid med Minimalen som starter 23. januar.

- Ane Hjort Guttu er en kunstner vi har tenkt på lenge. Hun får mye oppmerksomhet for tiden og har nå en stor soloutstilling i Tromsø. Guttu kommer til Trondheim 28. januar for å presentere et større utvalg av sine arbeider på Nova kinosenter i forbindelse med Minimalen. Og hun kommer tilbake i april for å lansere en bok hun utgir sammen med Rike Frank, sier Faurby. Han understreker at presentasjonen av Guttus filmer nå er en del av et langsiktig prosjekt.

- Det er veldig artig å ikke bare tenke på en utstilling med en start og en slutt. Her jobber vi med en kunstner over litt tid, sier Faurby.

Kunsthall Trondheim – 10. januar-28. januar.

Kurator Carl Martin Faurby ved Kunsthall Trondheim mener begge verkene handler om hva slags frihet vi har skapt for oss selv og som for mange fungerer som et «fengsel». Foto: Annemona Grann
Fra Ane Hjort Guttas film: «Frihet forutsetter at noen er fri»