- Dette ble en offentlig skittentøyvask som mange er engasjert i, også vi, sier kunstner Bjarne Melgaard til Dagbladet.

Alt startet da Vigdis Hjort i 2016 ga ut romanen «Arv og miljø», med incest og familiære konflikter som tema. Siden fulgte en debatt om fiksjon og fakta, og personvern i litteraturen. Hjorths roman handler om Bergljot, som har klare fellestrekk til forfatteren, men ikke kan leses som henne.

«Arv og Miljø» fikk Kritikerprisen for beste norske roman i 2016, men ikke alle delte begeistringen. Helga Hjorth, forfatterens lillesøster, skrev sin egen roman som motsvar i «Fri Vilje», og debatten tok nye høyder. Dette skrev blant annet Adresseavisens kommentator:

Selv om «Fri Vilje» står på skuldrene til «Arv og Miljø» og svakt på egne ben, er det tidvis en sterk, pikant motfortelling. Boka skjemmes av at fortelleren framstår i overkant selvrettferdig og hevngjerrig. Størst inntrykk gjør forsøket på litterær oppreisning på vegne av foreldrene.

Nå har altså kunstnerduoen Bjarne Melgaard og Sverre Bjertnæs latt seg inspirere av søstrene Hjorth, og malt et 1,8x2 meter stort bilde, der «Familien Hjorth» er malt inn i toppen av verket.

- Det er ganske sterkt, og nokså ubehagelig å se familienavnet sitt så øverst på et bilde som dette, sier Helga Hjort til Dagbladet.

Hun synes også det er interessant å se hvordan en familie kan bli et objekt som brukes fritt i kunst, litteratur, teater og maleri.

Vigdis Hjorths «Arv og Miljø» skal settes opp på Den Nationale Scene i Bergen i løpet av året, og forfatteren selv har så langt ikke kommentert at familienavnet er festet til et maleri, som beskriver konflikten mellom henne og lillesøsteren.