Tar med 8500 3D-briller i bagasjen:

Kraftwerk til Pstereo

Mange vil hevde at bare The Beatles overgår deres innflytelse på moderne populærkultur. I sommer kommer tyske Kraftwerk til Trondheim.

Store inspirasjonskilder: Musikken deres var fremmedartet på 70-tallet, men knapt noen andre artister har satt så sterk preg på ettertiden som Kraftwerk. 

Saken oppdateres.

- De er veldig nøye på konsertsteder, de vil være sikre på at showet deres skal fungere. Men de falt for Marinen, sier bookingsjef for Pstereofestivalen, Kim Aasli.

- Det er det største navnet på festivalen gjennom alle år, sier festivalsjefen Bård Flikke.

Med 8500 3D-briller i bagasjen

I de siste årene har Kraftwerk turnert med et avansert lysshow med 3 D-effekter. Innendørs, som i Tate Modern og Operaen i Oslo, men også på utvalgte festivaler utendørs. Kraftwerk bringer med seg 8500 briller til publikum når de kommer til Trondheim i 16. august.

- 3 D-effekten er vel ikke like sterk gjennom hele konserten, og ikke alle steder i festivalområdet. Men det er tøft, og det skaper en veldig spesiell fellesskapsfølelse hos publikum. Man føler man er med på noe helt spesielt, sier Flikke – som i likhet med Aasli så Kraftwerk på Roskilde-festivalen i 2013.

Også Adresseavisen var til stede i Roskilde, og ga den to timer lange konserten 5-er på terningen

- Tenk deg Kraftwerk når mørket har senket seg, Marinen og Nidelven, det kommer til å bli temmelig magisk, sier Aasli.

Kraftwerk ble startet i Düsseldorf så tidlig som i 1970. Deres første tre album var relativt tradisjonell rock, men den karakteristiske tyske varianten som senere ble kalt krautrock.

Album nummer fire, «Autobahn», satte en ny standard, og da hadde bandet funnet sin identitet, som manifesterte seg gjennom ytterligere fire klassiske album frem til 1981. Kraftwerk, med sin kjølig distanserte form, helelektroniske musikk og en tematikk som i hovedsak handlet om forholdet mellom menneske og maskin, var en sterk kontrast til tidenes utagerende rockmusikk. De skrev, bare delvis ironiske, hyllester til en verden av computere, i en tid da data fortsatt var en fremtidsvisjon.


Få tilgang til alt innhold på adressa.no.

Bli abonnent nå!


Bowie var sterkt inspirert

David Bowie var den første store popartisten som viste tydelig inspirasjon fra Kraftwerk. Han hadde neppe flyttet til Berlin i 1976, og helt sikkert ikke gitt ut albumene «Low» og «Heroes» uten dem.

Like tydelig var Kraftwerk-innflytelsen hos Human League, Depeche Mode og de andre britiske synthbandene som definerte mye av popmusikken på 80-tallet. Tekno, hiphop og det meste av moderne elektronisk musikk har også hentet inspirasjon fra de tyske pionerene, som blant mye annet introduserte trommemaskiner i popmusikken.

Hütter eneste originalmedlem

Deres mest innflytelsesrike innspillinger ligger noen tiår tilbake, og de fleste av originalmedlemmene har sluttet, iberegnet Florian Schneider, den opprinnelige sjefen. Nå består kvartetten av eneste originalmedlem Ralf Hütter, samt Henning Schmitz, Fritz Hilpert og Falk Grieffenhagen.

LES OGSÅ: Robert Plant kommer til Sverresborg

LES OGSÅ: Hiphop-mirakel til Pstereo

Men det er ikke menneskene bak maskinene på scenen som er hovedsaken på en Kraftwerk-konsert. Det er totalopplevelsen, lyd, lys, grafikk, stemning, som teller. På de åtte konsertene i Operaen for to år siden var konsertene tematisk bygd opp rundt enkeltalbum spilt i sin helhet, repertoaret nå er hentet fra hele produksjonen.

Den beste enkeltdagen på Pstereo

Kraftwerk blir avslutningsartist på Pstereos første dag i sommer. Før dem torsdag opptrer blant annet de to store norske gjennombruddene i 2017, Sigrid og Cezinando og den 17 år gamle amerikanske rapsensasjonen Lil' Pump.

LES OGSÅ: Vil løfte Trondheim og Trøndelag på det internasjonale kulturkartet

- Det må være det beste programmet på en enkeltdag i festivalens historie, sier Kim Aasli. Festivalen avsluttes med Aurora lørdag kveld 18. august mens svenske Thåström er en av attraksjonene fredag. – Men vi har mange godbiter igjen å annonsere, sier bookingsjef Aasli. Festivalen har foreløpig offentliggjort 12 av i alt 45 artister.

3 D i friluft: Slik så det ut da Kraftwerk spilte på den største scenen på Roskilde-festivalen i 2013. Nå kommer de til Pstereo. 

3 D i friluft: Slik så det ut da Kraftwerk spilte på den største scenen på Roskilde-festivalen i 2013. Nå kommer de til Pstereo. 

Store inspirasjonskilder: Musikken deres var fremmedartet på 70-tallet, men knapt noen andre artister har satt så sterk preg på ettertiden som Kraftwerk. 

Store inspirasjonskilder: Musikken deres var fremmedartet på 70-tallet, men knapt noen andre artister har satt så sterk preg på ettertiden som Kraftwerk. 

På forsiden nå