Svensk radio satt på trøndersk rockeskatt

I 1973 spilte Prudence minst 137 konserter. 45 år etter får publikum høre et sjeldent opptak fra da bandet var på høyden.

Turnébussen: Åge Aleksandersen, Kaare Skevik jr. og Johan Tangen på vei til nok en spillejobb på den uendelige turneen i 1973.  Foto: Bertil Lien

Saken oppdateres.

- Jeg har en del kontakter i Stockholm, og for noen år siden fikk jeg et tips om at det fantes et liveopptak av Aunt Mary. Jeg fikk en kontakt i Sveriges radio som hjalp meg med det, og i etterkant fikk jeg høre at det fantes opptak av flere andre norske band. Et av dem var Prudence, sier Tormod Opedal i Panorama Records.

I 1973 la Namsos-bandet ut på sin mest omfattende turné, og etter konserter over hele Norge var de et stykke utpå høsten kommet til Sverige. En av konsertene ble tatt opp og spilt på programmet «Tonkraft» på Sveriges Radio 17. november.

Snart 45 år senere gis opptaket ut under tittelen «Prudence: Live Sveriges Radio 17/11/73».

- Veldig spennende

- Det er ikke ofte noe sånt skjer, så det er veldig spennende. Jeg tror bandet er veldig fornøyd med utgivelsen. Det er tydelig at radiokanalen hadde bra utstyr der borte.

Det tok cirka ett år fra Opedal fikk opptaket tilsendt til det nå er tilgjengelig for norske musikkinteresserte.

Børge Skilbrigt har dokumentert turneen fra 1973, mens Bertil Lien har tatt bilder og skrevet «liner notes» til utgivelsen.  Foto: Joakim Slettebak Wangen

 

I mellomtiden fikk Åge Aleksandersen, Terje Tysland, Johan Tangen, Kaare Skevik jr. og Kjell Ove Riseth høre hvordan de låt på starten av 70-tallet. Åge Aleksandersen har blant annet kalt opptaket «en skatt».

LES HISTORIEN OM: Møte med Prudence 40 år etter

- Det har vært litt frem og tilbake. Bandet måtte høre det, og vi måtte kutte en del av pratinga på vinylutgaven for å sikre at lengden på konserten ikke gikk på bekostning av lyden. På CD-en kan man høre konserten i sin helhet, sier Opedal.

- Midt inne i drømmen

- Jeg synes konserten er tatt opp på et nærmest ideelt tidspunkt. Den kommer rett etter de to første platene som er overflødighetshorn av musikalsk galskap og kreativitet, og det er midt i den lengste turneen deres, sier Stian Wallum.

Trondheim: Bildet viser Per Erik Wallum, Åge Aleksandersen, Johan Tangen, Kaare Skevik jr., Terje Tysland og Kjell Ove Riseth i Trondheim i 1973.  Foto: Bertil Lien

 

Han har jobbet med å tilrettelegge for utgivelsen av liveopptaket faren Per Erik Wallum spilte på. Innspillingen ble gjort mot slutten av den minst 137 konserter lange turneen etter albumene «Tomorrow May Be Vanished» og oppfølgeren «Drunk And Happy».

LES OGSÅ: - Dette er den opprinnelige trønderrockeren

- De er utrolig samspilte og har tatt ganske spesielle låtvalg på denne konserten. Det er ikke de mest streite låtene, men flere av de mest utflytende. I tillegg skiller den seg fra 11.12.-plata. Da hadde de bestemt seg for å slutte, mens her er de midt inne i drømmen, sier Wallum.

1000 eksemplarer

Børge Skilbrigt har sørget for å dokumentere 137 av konsertene som utgjorde monsterturneen. I tillegg har Bertil Lien, som fulgte deler av turneen og som året før kom opp med begrepet «trønderrock», bidratt med bilder og tekst.

«Prudence: Live Sveriges Radio 17/11/73» blir utgitt i 1000 eksemplarer: 700 på svart vinyl og 300 på grønn.

LES OGSÅ: Større enn Åge og Rolling Stones

På forsiden nå