Håkon Bleken får Trondheim bys hederspris

Kunstneren er den andre personen som får hedersprisen.

Kaffeskål for hederspris. Håkon Bleken og kjæresten Sissel Herzberg i passiar med varaordfører Ola Lund Renolen i Rådhuset tirsdag.  Foto: Håvard Jensen

Saken oppdateres.

Tirsdag ettermiddag tok 89-åringen imot hederen på Rådhuset i Trondheim.

Maleren, kulltegneren og grafikeren er for lengst etablert som en av Norges viktigste samtidskunstnere. Det var en glad kunstner som ble hilset velkommen av varaordfører Ola Lund Renolen.

- På grunn av kommunal sparsommelighet, skåler vi med en kaffe, sa varaordfører Renolen som tok imot kunstneren og hans kjæreste, Sissel Herzberg på ordførerkontoret.

Selv tildelingen vil finne sted under Trondheim symfoniorkesters konsert 15. februar, men Bleken satte stor pris på nyheten om prisen.

- Det betyr at folk setter pris på at det er gjort en innsats. At de ikke går ut fra at det er en selvfølge at det gjøres, men også takker for at det er blitt gjort. Det er er det viktigste - å bli verdsatt for det en gjør, sa Bleken.

Han la til at han ikke føler noen forpliktelse til å fremsnakke Trondheim, etter å ha mottatt hedersprisen. Han er kjent for tydelige meninger om fødebyen, og er ikke redd for å fremme flengende kritikk.

- Jeg tror ikke noen kan vente at en snakker ekstra pent om byen på grunn av en pris. På den annen side er det ingenting som mer kvelende enn omfavnelse, så vi får se, sa 89-åringen med et smil.

LES OGSÅ: - Håkon, sånn kan itj du gå, du sjer itj ut på høvve!

Ny pris

Trondheim bys hederspris skal hedre enkeltpersoner som har gjort fremragende eller banebrytende arbeid innen kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt eller humanitært arbeid og som har stor samfunnsnyttig betydning. Trenerlegenden Nils Arne Eggen var den første som fikk prisen Trondheim bys hederspris i fjor.

- Dere har operert på ulike arenaer, men ser du noen likheter mellom deg og Eggen?

- Jeg ser ikke så mange likheter bortsett fra at mannen er meget naturlig og sier rett ut hva han mener. Det må være det da eventuelt. Nils Arne Eggen er en meget hyggelig fyr, og det er nettopp de egenskapene jeg setter stor pris på. Han er en sånn type som ikke stryker folk etter hårene.

- Tidligere har Trondheim utnevnt æresborgere. Nå er det hederspris. Hva er den viktigste borgerplikten for deg?

- Hvis det er noe jeg synes er hårreisende galt, så synes jeg det er en plikt å si fra om ting. Meninger er ganske viktige. Vi har jo Ordet fritt og det står massevis av fine innlegg der. Vi lever i et samfunn hvor det er lov å si ting. Det ville vært verre i et annet samfunn. Om en får noen sure miner eller folk blir ergerlige, spiller det ingen som helst rolle, når en tenker på hva andre folk utsetter seg for i Sovjet eller i Tyskland under Hitler og overalt. Folk blir arrestert, kastet i fengsel, drept og alt mulig. Her kan man si hva man vil.

- Du har det ganske lett egentlig?

- Ja, og det er demokratiets store forse, og forteller hvor viktig det er at vi har det. Og det er det selvfølgelig også i Trondheim.

Håkon Bleken foran et av sine bybilder, et litografi som han laget for rundt 10 år siden. Nå henger det på hedersplassen på ordførerens kontor.  Foto: Håvard Jensen

LES OGSÅ: Verdier finnes ikke lenger

Om fortetting

Bleken får prisen for «sitt fremragende og banebrytende kunstneriske arbeid og for sitt sterke og uredde samfunnsengasjement, uttrykt gjennom kunst, skrift og tale», heter det i begrunnelsen fra formannskapet i Trondheim kommune.

Prisen består av diplom og en gave på 100 000 kroner.

- Hva er det beste, og verste, med Trondheim?

- Det beste er byen - den er veldig flott. Den gamle delen er fantastisk, og det er også fine nyere deler, som Dragvoll og Stokkan. Men så er det også en del store tabber som er gjort. For eksempel med havna, ved å bygge ut sånn at en ikke ser sjøen lenger. Men Trondheim er en fantastisk by, særlig når det er godvær på sensommeren og sola går vannrett innover byen. Det er helt utrolig flott lys i Trondheim, sier Bleken.

Diskusjonene om hvordan Trondheim skal utvikle seg og håndtere befolkningsveksten er er friske både blant politikere og innbyggerne. Bleken sier han ikke har noen spesielle råd til de styrende krefter, men sier han har notert seg en ting:

- Jeg synes Trondheim har noe av samme svakhetene som alle byer har i våre dager. Det er en fortetting som foregår, som ikke er bra.  Der jeg bor er det i løpet av de siste 15 årene fortettet mye, fordi folk bygger hus i hager og alle steder. Da ødelegges byplanleggingen og tanken bak det.

- Hva gjør bomiljøene med folk?

- Det gjør veldig mye. Jeg jobbet i Paris i 1987 og lagde litografi-serien Hedda Gabler. Da fikk jeg erfare hva det betydde å hele tiden gå i det som er vakkert. Hver dag gikk jeg gjennom store deler av byen på vei til verkstedet. Det er klart det gjør noe med mennesker når man beveger seg gjennom noe harmonisk og flott, i stedenfor å gå gjennom stygge byer – som Trondheim absolutt ikke er, understreker han:

- Trondheim er en vakker by. Men det er alltid vanskelig med deler av byene, og utkantene, sier kunstneren.

"Håkon Blekens omfattende kunstneriske arbeider og engasjement har vært og er svært viktig for Trondheim by", heter det i juryens begrunnelse.  Foto: Håvard Jensen

 

Ullmann, Tellefsen og Andersen

Et enstemmig formannskap i Trondheim gikk i fjor inn for å avskaffe æresborger-ordningen, og erstatte den med en hederspris. Trondheim kommune opprettet ordningen med æresborgere av Trondheim by i 1993. Siden den gang er tre personer blitt utnevnt til æresborgere: Skuespiller Liv Ullmann, fiolinist Arve Tellefsen og skøyteløperen Hjalmar Andersen.

Alle ble utnevnt i forbindelse med 1000-årsjubileet i 1997.

Begrunnelsen

«Kunstneren Håkon Bleken er en av Norges fremste samti dskunstnere. Han er representert i sentrale samlinger, gallerier og museer og har hatt  omfatt ende utsmykningsoppgaver. Han er opptatt  av kunstens posisjon i samfunnet og har gjennom hele sitt  lange kunstnerliv hatt  et sterkt og omfatt ende samfunnsengasjement. Bleken har oft e vært uredd og direkte i sin kriti kk og aldri nølt med å bruke både pensel og penn når han har vært uenig med beslutningstakere internasjonalt, nasjonalt og lokalt», heter det i begrunnelsen fra kommunen.

Håkon Bleken og hans litografi på ordførerens kontor.  Foto: Håvard Jensen

 
På forsiden nå