Vil bevilge fem millioner til å lyssette Nidarosdomen

- Med tidendes overskudd har Trondheim kommune økonomi til dette, sier kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H).

Vil bevilge fem mill til lys i Nidarosdomen: - Det er bred politisk enighet om at Nidarosdomen må få permanent belysning. Nå har vi økonomisk rom til å bidra så det monner, sier kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H).  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Nidarosdomens restaureringsarbeider, NDR, menigheten og Olavsfestdagene har lenge sett behovet for ny lyssetting i katedralen. Den eksisterende belysningen er fra 1960-tallet, og tar først og fremst hensyn til at publikum skal kunne lese en tekst i salmeboka. NDR har startet en stor «folkedugnad» eller innsamling for å gi lys til Nidarosdomen.

10 millioner fra staten

Tidligere kulturminister Linda Hofstad Helleland har allerede sagt at regjeringen dekker 10 millioner kroner til ny innvendig belysning. For noen uker siden proklamerte også fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallem at fylkeskommunen bør gi et sjusifret beløp på vegne av alle trøndere. Nå melder også kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) seg på i dugnaden.

- Kommunen har et overskudd på 440 millioner kroner i 2017, på grunn av ekstra skatteinntekter. Det betyr økonomisk rom til å bidra så det monner. Jeg foreslår derfor at vi matcher statens bidrag med 50 prosent, altså fem millioner kroner, og oppfordrer Trøndelag fylkeskommune til det samme. Med slike bevilgninger er det bare et mindre restbeløp som skal til for å finansiere lyssettingen. Da er vi også sikret at den er på plass til NDRs 150 års jubileum i 2019, sier Skjøtskift.

Kostnadene for ny belysning er estimert til ca 20-22 millioner kroner.

- Får du støtte for forslaget, tror du?

- Det er bred politisk enighet om at Nidarosdomen må få permanent belysning, og nå finnes det penger. Jeg vil også oppfordre privatpersoner til å bidra med et beløp tilpasset egen lommebok, det er en fin måte å vise at man verdsetter den skatten Nidarosdomen er i byen vår, sier Skjøtskift.

Mørklagte skatter

Historisk sett har innsamlinger og private gaver alltid vært avgjørende for kirkebygget, til og med rosevinduet kom til etter felles dugnad i sin tid. Dette viser at uten dugnadshjelp fra «folk flest» hadde ikke Nidarosdomen kunnet fremstå i den prakt som den gjør i dag. Men dagens belysning er utdatert og gir ingenting til arkitekturen, og mange store skatter er skjult i mørke. Å lage tv-produksjoner eller forestillinger krever omfattende rigging for å få nok lys, og dette koster både tid og penger og fører til økt slitasje på kirkerommet.

- Ny belysning vil også gjøre at de besøkende opplever kirka på en ny måte. Arkitekturen vil komme frem. I dag er steinskulpturer, glassmalerier, rester av takmalerier, vakre hvelv og bueganger mørklagte skatter, sier Steinar Bjerkestrand, direktør ved NDR, til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Trondheim bydrift påtar seg ansvaret for skade på Nidarosdomen

Konsert i april

- Vi jobber for å gjøre innsamlingsaksjonen kjent blant folk flest, og 24. april arrangerer vi lyskonsert, til inntekt for ny belysning i nasjonalhelligdommen. Både guttekoret og domkoret har bekreftet at de stiller, og artister fra byens musikkliv vil også bidra. Dette blir en gyllen mulighet for byens befolkning til å oppleve en stemningsfull konsert, og samtidig bidra til ny belysning i Nidarosdomen, sier kommkunikasjonssjef i NDR, Marianne Vikan.

Billetter blir lagt ut for salg i begynnelsen av mars.

- Hvor mye penger er samlet inn til nå?

- Sparebank 1 har opprettet en spleis-aksjon, der det kommer inn penger jevnt og trutt. Folk ser verdien av å bidra, og til nå har det kommet inn kroner 51 450 på denne kontoen. I tillegg har Sparebank 1 SMN og Nordenfjelske bykreditts stiftelse gitt 500 000 hver, og Thomas Angells stiftelser 150 000 kroner.

LES OGSÅ: Nidaros bispedømme får både norsk og sørsamisk navn

Vil også spleise: Fylkesvaraordfører Tomas Hallem har tidligere foreslått at fylkeskommunen bør bidra med mellom to og tre kroner per trønder. Oppfordringen fra kommunalråd Ingrid Skjøtskift er fem millioner kroner, også fra Trøndelag fylkeskommune. 
    
      (Foto: Richard Sagen)

Vil også spleise: Fylkesvaraordfører Tomas Hallem har tidligere foreslått at fylkeskommunen bør bidra med mellom to og tre kroner per trønder. Oppfordringen fra kommunalråd Ingrid Skjøtskift er fem millioner kroner, også fra Trøndelag fylkeskommune.  Foto: Richard Sagen

På 1920-tallet sørget Norske Kvinners Sanitetsforening for finansieringen av det storslagne rosevinduet i Nidarosdomen. Tusenvis av kvinner deltok med håndarbeid som ble loddet ut på utallige basarer over hele landet for å samle inn pengene.  
    
      (Foto: Jens Petter Søraa)

På 1920-tallet sørget Norske Kvinners Sanitetsforening for finansieringen av det storslagne rosevinduet i Nidarosdomen. Tusenvis av kvinner deltok med håndarbeid som ble loddet ut på utallige basarer over hele landet for å samle inn pengene.   Foto: Jens Petter Søraa

På forsiden nå