- At jeg var assistenttrener for Ranheim tilhører sjeldenhetene

- Kvinnelig trener på toppnivå i herrefotball ligger et godt stykke frem i tid, sier Gøril Kringen, tidligere spiller og trener på Trondheims-Ørn.

Gøril Kringen og Roar Strand om tv-serien «Heimebane», der Ane Dahl Torp (t.h) spiller norgeshistoriens første kvinnelige fotballtrener på toppnivå, og John Carew lagets største stjerne. Verken Kringen eller Strand ser for seg en kvinnelig trener for et herrelag med det første. 

Saken oppdateres.

Den nye dramaserien på NRK, Heimebane, med blant andre Ane Dahl Torp og John Carew i hovedrollene, handler om en kvinnelig herretrener i Eliteserien. Og akkurat den delen av serien er et stykke unna virkelighetens verden. Kvinnelige trenere i herrefotball på toppnivå finnes ikke. Tidligere Rosenborg-spiller, Roar Strand, tror noe av årsaken til det ligger i fotballens tradisjoner.

Sterk kultur

- Fotball er mye teori, og jeg er sikker på at kvinnelige trenere har like god kunnskap som menn. Men det handler også om praksis, og aller mest at fotball handler om en veldig sterk kultur, sier Strand.

- Hva må til for å slippe kvinnene til, tror du?

- Dette har vi sett i mange sammenhenger, hvordan kvinner har kjempet for å få aksept i mannsdominerte yrker. Jeg tror det handler mest om tilpassing, og kanskje tv-serien kan bidra til å rive ned kjønnsdominansen.

- Kan du se for deg RBK med kvinnelig trener?

- Ikke med det første, og det ville sikkert blitt stille i spillergruppa med en sånn nyhet. Men det viktige er om treneren gjør det bra. Dersom hun har resultater og meritter å vise til, så gir det respekt. Har hun i tillegg nødvendig autoritet, så handler dette mest om tilvenning, mener Roar Strand.

Les også kommentar om den nye Ylvis-serien «Endelig norsk gull i humor»

Aldri aktuell som hovedtrener

Gøril Kringen var forsvarsspiller på Trondheims-Ørn fra 1990 og er blant de mestvinnende spillerne i norsk serie- og cupfotball. Hun var trener for Trondheims-Ørn fra 2006 til 2011. I 2012 var hun assistenttrener for Ranheims 1.-divisjonslag, herrer, og i 2013 landslagstrener for U-23 kvinner. Men hun har aldri fått tilbud om å være hovedtrener for et herrelag på toppnivå.

- Fotball er en idrett med sterke tradisjoner på godt og vondt, og det er et hierarki i mange fotballklubber som er veldig tydelig. Selv om vi ser en endring nå, så henger dette hierarkiet igjen i både ledelse og spillergrupper. Og langt mer der enn på andre samfunnsområder, sier Kringen. Hun understreker at det har skjedd mye de siste årene, men at de tradisjonelle rollene i fotball fortsatt er tydelig definert.

- Det er bare å se på fotballforbundets satsing på herrer kontra kvinner. At jeg var assistenttrener for Ranheim tilhører sjeldenhetene. Og jeg vil si at det fungerte godt for brorparten av spillerne, jeg ble tatt på alvor. For noen av spillerne var det nok ikke helt greit uten at dette ble tydelig uttalt, men det skinte like fullt igjennom.

Tar tid å endre holdninger

- Tror du vi kommer dit, at kvinner blir trenere for herrelag i eliteserien?

- Jeg ser ingen grunn til at vi ikke kommer dit. At klubber og forbund jobber bevisst for at det skal være like muligheter for alle. Men det handler om få frem kvinnelige trenere med ambisjoner. Vi er en idrett med lange og sterke tradisjoner, og det tar tid å endre holdninger hos folk. Jeg tror det ligger et godt stykke frem i tid, og det handler om tradisjon og respekt. Og karrieremuligheter, avslutter Kringen.

Les også: – Jeg er jo ikke noe glad i uttrykket «hate Molde by», men du forklarer det veldig godt

På forsiden nå